Impatiens balfourii

Mooie éénjarige planten, lang bloeiend (van half juni tot ver in september).

Er zijn 2 ‘maren’: de eerste is dat ze een echte koudekiemer is, in het voorjaar bij kamertemperatuur zaaien zal echt geen enkele zaailing opleveren. Zaai haar vooral vlak voor de winter of anders rond januari, het liefst in een koude kas of platte bak, of anders buiten, een beetje beschut tegen al te veel winterse ongemakken.

Houd de zaaisels vochtig, vorst deert ze niet. De zaden kiemen ergens in maart/april (afhankelijk van de grondtemperatuur), je kunt ze uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn.

De 2e ‘maar’ is dat wanneer je haar eenmaal in de tuin hebt, je ook nooit meer zonder zult zitten, elk voorjaar zullen er een flink aantal zaailingen in de tuin kiemen. En niet iedereen is daar van gediend. Ik vind dat zelf niet erg, de zaailingen die je niet wilt kun je heel gemakkelijk verwijderen, ze zitten niet erg vast in de grond, je trekt ze makkelijk met worteltjes en al uit de grond. De zaailingen die je wel wilt kun je gemakkelijk verplanten.

Na 2 “nadelen”, dan nu nog even de voordelen: erg mooie planten met zachtgroen blad en grote aantallen helder roze met witte bloemen, op korte deinende steeltjes. Zo’n 80 cm hoog, lange bloei.

En heel belangrijk: doet het prima in de zon maar minstens zo goed in de schaduw – één van de weinige éénjarigen die erg mooi in de schaduw zijn (dat geldt voor de meeste Impatienssoorten trouwens, en voor Coleus natuurlijk). Ook prima in pot.

En zeer gemakkelijk zaden van te oogsten, houd met duim en wijsvinger een dikkere groene zaadpeul voorzichtig vast, als ze niets doet nog even wachten, als ze tussen je vingers vanzelf openspringt heb je de zaden tussen je vingers al gevangen en kun je ze in een bakje doen en laten drogen (en dus voor de winter weer buiten zaaien).

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!