Impatiens balsamina

Prachtige éénjarige planten! Ze is nauw verwant aan de springbalsemien (Impatiens glandulifera) en dat betekent dat ze zich best behoorlijk enthousiast uit kan zaaien. Ik zelf vind dat niet erg, de zaailingen met hun 2 dikke ronde blaadjes zijn makkelijk te herkennen en ik verwijder een teveel aan planten heel snel en makkelijk, ze hechten zich in het zaailingenstadium niet heel vast in de grond. Maar ik geef toe; het zijn er altijd best veel 🙂

Maar ze heeft veel voordelen: ze bloeit heel rijk en heel lang (van half juni tot in oktober). En wellicht het allerbelangrijkst; ze doet het ook goed in de schaduw. Ik teelde het ras Peppermint Stick, en had een aantal planten in de moestuin op een zonnig plekje en daar deed ze het prima. Maar ik had ook een paar planten in de voortuin, in een verhoogde bak (en die was zeer droog in de warme zomer). Ze bleef daar iets lager (60 centimeter hoog in de schaduw, 75 centimeter hoog in de zon) en ze bloeide 2 weken later dan de planten die in de zon stonden. Maar ze bloeide even rijk en even lang, met even grote bloemen. En in die verhoogde bak in de voortuin komt geen zon, het is achter ons schuurtje, op het noordoosten, de planten kregen dus geen sprankel zon en ook nog eens weinig licht. Je ziet foto’s van de planten in de moestuin en van de planten in de schaduw in de bak en kunt zelf vergelijken.

De planten beginnen te bloeien wanneer ze nog laag zijn (zo’n 30 centimeter). Telkens verschijnen er nieuwe bloemen boven de oude, en zo worden dus de planten dus al bloeiend steeds hoger. Deze Peppermint Stick heeft bloemen in rozerood met wat witte vlekjes.

De bloemen/planten met hun heldergroene lancetvormige bladeren en felle bloemkleur doen me denken aan een Oleander, ze geven zowel in de zon als in de schaduw een bijna tropisch tintje.

Er is wel één ding belangrijk om te onthouden: ze kiemt beter na een koude periode. Ik zaaide haar begin maart in huis en die zaden kiemden niet tot ik de zaaisels naar de kas bracht. Ik zaaide haar tegelijkertijd direct in de koude kas in potjes voor en die zaden kiemden na een week of 3, toen het warmer in de kas werd. Zaai haar dus vooral in maart koel tot koud voor: in potjes buiten of onder koud glas, en speel wat met de temperatuur, het wisselen van kou en warmte zorgt vaak voor het doorbreken van de kiemrust. Het kan dus wel enkele weken duren voor de zaden kiemen (afhankelijk van het weer en de grondtemperatuur en geef niet te snel op maar zet de zaaisels weer wat warmer of juist kouder wanneer ze niet willen kiemen). Houd de zaaisels vochtig maar niet kletsnat.

De zaden kiemen in april of mei (afhankelijk van de zaaitijd en grondtemperatuur), je kunt de zaailingen uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn.

Door het mooie formaat, de lange en rijke bloei en het feit dat ze goed tegen schaduw, zon en droogte kan is ze ongetwijfeld ook heel leuk voor in een pot of bak! Zet wat meer planten bij elkaar, want elk plant maakt 1 hoge stengel met daarlangs de bloemen, meerdere planten zorgt voor een mooie volle bos.

Makkelijk om zelf zaden van te oogsten maar je moet er dan wel snel bij zijn (en een beetje aanvoelen wanneer je ze kunt oogsten). Normaal gesproken oogst je zaden volledig rijp, maar in dit geval ‘spuugt’ de nog groene zaadpeul de net rijpe zaden al uit voor het peultje bruin wordt (ze heet niet voor niets ‘springbalsemien’). Je moet daarom regelmatig kijken of je al zaden kunt oogsten. Het makkelijkst is om een peultje tussen duim en vinger vast te pakken en dan heel voorzichtig iets te knijpen. Houd je andere hand om het peultje heen. Als de peul bij weinig aanraking al openspringt en de zaden loslaat zijn ze rijp en kun je ze oogsten doordat je je hand eromheen hebt gehouden. Als de zaadpeul niet openspringt bij aanraking moet je de peultjes met zaden nog langer laten hangen.

Hier vanaf 2019 een nieuwe favoriet!

Zaailingen Impatiens balsamina
In de donkere en vrij droge schaduw
In de zon in de volkstuin
Pas gekiemde zaailingen van de Impatiens balsamina
Impatiens zaadpeultjes en geoogste zaden

12 reacties op Impatiens balsamina

Trees 30 september 2020 om 19:14

Hallo Diana
Het verbaast me dat deze plant bij je bloeit
Ik heb een paar zaden van balsamina mee genomen uit Indonesië,in verschillende kleuren
Ze groeien goed met dikke stam en stengels maar helaas geen enkele bloemen
In de zon worden ze slap en in de noord/oost juist zijn ze mooi de bladen althans
Wat moet ik doen om bloemen te verkrijgen
Mvg Trees
Nu

Ria 1 oktober 2020 om 08:39

Hallo Trees,

Het klimaat in Indonesië is natuurlijk totaal anders dan hier in Nederland. Ik denk dat het daaraan ligt.

Ria

Ruud & Diana 1 oktober 2020 om 13:58

Hallo Trees,
Allereerst Ria; wat leuk om je hier terug te zien!! Ik heb je een poosje gemist, ik hoop dat je heerlijk hebt genoten van de zomer en je tuin. Maar in deze coronatijd denk ik toch af en toe aan de regelmatige bezoekers van de website, die ik een beetje wel maar toch ook niet ken, en hoop altijd dat ze gezond zijn en in deze tijd niet getroffen zijn door corona. Alleen daarom ben ik al erg blij met je berichtje!
En voor Trees: hier doen deze planten het prima, ik heb zaden in Nederland gekocht en de planten bloeien hier prima (in de halfschaduw en soms zelfs schaduw). Sterker nog, er staan hier nu 2 kleine planten te bloeien die zich vorig jaar hebben uitgezaaid. Er is een kleine kans dat het niet bloeien wellicht ook nog iets met voeding te maken heeft (een voeding die speciaal voor bloeiende planten geschikt is helpt wellicht ook nog wel de kans op rijke bloei te verhogen).
groetjes,
Diana

Trees 2 oktober 2020 om 10:59

Bedankt Diana voor je antwoord
Wat voor speciale voeding is het voor deze balsamina?
Groetjes Trees

Ruud & Diana 3 oktober 2020 om 09:45

Hallo Trees,
Geen speciale voeding hoor, en ik weet niet wat je wanneer geeft maar er zijn soms mensen die geen voeding geven en dan heeft Impatiens het wel vrij zwaar. De Impatiens waar ik over sprak (de 2 zaailingen) staan op een stukje grond waar kolen hebben gestaan en wat ik nu leeg wilde laten om deze winter mest op te gooien. De 2 planten bloeien nu maar blijven wel heel laag (40 centimeter) en komen eigenlijk voeding te kort (wat ik nu natuurlijk niet meer ga geven want het is al oktober).
groetjes,
Diana

Trees 4 oktober 2020 om 12:51

Hallo Diana
Bedankt voor je reactie
Groetjes Trees

Wijnie 2 oktober 2020 om 18:50

Hoi Trees en Diana
Ik heb het idee dat bemesting inderdaad belangrijk is voor deze plant. Ze staat bij mij in de halfschaduw en heeft van het voorjaar mest voor 3 maanden gekregen, daarna niet meer. Sinds 1.5 maand is de groei er uit en een maand geleden is ze ook gestopt met bloeien. Dus misschien kun je idd in die richting denken? Wel een heel mooie plant, hier zeker voor herhaling vatbaar. Dus nog dank voor het zaad Diana!
Groetjes Wijnie

Trees 2 oktober 2020 om 10:58

Hallo Ria
Bedankt voor je reactie
Zijn de zaden dan anders dan hier in NL
Ik las het antwoord van Diana dat ze de zaden in NL koopt
Groetjes Trees

Ria 2 oktober 2020 om 18:16

Ik bedoelde dat er in Indonesië wellicht andere variëteiten van de Impatiens balsamina kunnen groeien dan hier in ons land.
Maar het is het proberen waard natuurlijk.

Groetjes,
Ria

Trees 3 oktober 2020 om 09:29

Hallo Ria
Er zijn idd veel soorten variëteiten en kleuren van deze impatiens balsamina
Dankjewel voor je reactie
Groetjes Trees

Ruud & Diana 4 oktober 2020 om 08:56

Hallo Trees,
Ik denk dat Ria bedoelde dat rassen die het in warme tropische landen heel goed doen het hier wellicht minder goed doen. Om een ander voorbeeld te gebruiken: een tomaat is een tomaat maar een ras dat in Afrika is ontwikkeld en daar jaar na jaar geteeld wordt kan heel goed tegen warmte en misschien zelfs tegen droogte, en geeft in dat klimaat een prima opbrengst. Zo’n ras kan in Nederland ook geteeld worden maar dat is dan wel vaak een ras dat onder glas geteeld moet worden. Als ik een tomatenras zoek om hier buiten te telen zoek ik bij voorbaat al een ras dat bewezen geschikt is voor Nederland, bijvoorbeeld afkomstig uit Engeland, Polen, Rusland, etc. Ik had bijvoorbeeld deze zomer 2 rassen van basilicum staan: een Italiaans basilicumras dat veel warmte en een lange zomer nodig heeft en het eigenlijk alleen in de kas heel goed doet, en een ras dat in Engeland werd ontwikkeld en het hier buiten heel goed heeft gedaan. En dat kan ook voor eenjarige bloemen, struiken, fruit, bomen, etc. het geval zijn. Of dat dat ook het geval is met jouw Impatiens durf ik niet te zeggen maar is heel goed mogelijk.
groetjes,
Diana

Trees 4 oktober 2020 om 12:54

Bedankt voor je reactie
Ik snap het,
Groetjes Trees


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief