Mirabilis

Mirabilis jalapa Limelight closeup

Nog een vaste plant die niet betrouwbaar winterhard is en prima als éénjarige kan worden gezaaid.

Ik ken ook wel mensen die de wortelstokken vorstvrij overwinteren, dat gaat heel goed (maar omdat ze zo gemakkelijk te zaaien is en snel kiemt en groeit kies ik er eigenlijk altijd voor om haar als éénjarige te zaaien).

Zaai haar niet te vroeg (ronde april), de grote donkere zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen een week tot 10 dagen. Zaai de zaden in goed vochtige grond, maar niet kletsnat, de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten.

Mirabilis jalapa Limelight zaailing

 

De zaailingen groeien snel, je kunt ze rond begin tot half mei op een zonnig plekje uitplanten.

Mirabilis jalapa Limelight plant

De planten worden uiteindelijk (afhankelijk van standplaats) zo’n 70 tot 100 cm hoog.

Zorg voor een plekje waar je in de avond vaak zit of langs loopt want in de avond en nacht ligt haar schoonheid (de Nederlandse naam is niet voor niets Nachtschone).

De bloemen bloeien van eind van de middag tot halverwege de andere ochtend, en geuren dan ook heerlijk. Overdag zijn de bloemen gesloten, houd daar rekening mee bij het kiezen van de juiste standplaats.

Bloeit lang; van eind juni tot in de herfst.

Op de foto rechts de Mirabilis Lime Light, met de felroze bloemen en het bonte, fel geelgroene blad, erg vrolijk en zomers.

Mirabilis longiflora
Mirabilis longiflora

Vanaf augustus kun je bij de planten de zaden al zien; elke bloem geeft 1 zaadje; ze liggen oppervlakkig in het kuiltje dat de bloem achterlaat en je kunt ze, wanner ze eenmaal bijna zwart zijn, zo pakken, drogen en het jaar erop zaaien.

De zaden zijn ook wel wat meer winterhard dan de planten zelf, ik heb regelmatig een zaailing van een Mirabilis gevonden na een koude maar niet te natte winter. Onderaan deze pagina vind je nog een foto van een zaadje zoals je die kunt vinden.

Mijn favorieten:

  • de heel gewone Mirabilis jalapa met haar bloemen in wit, roze en geel is al mooi genoeg.
  • Mirabilis jalapa Harlequin (al zijn er ook nog wel andere Cultivarnamen voor deze zelfde Mirabilis) heeft dezelfde kleuren bloemen maar dan met streepjes en vlekjes, ook erg vrolijk.
  • Een afgeleide daarvan is de Mirabilis Red & Yellow Marbles (geel met roze vlekjes en streepjes – foto rechts onder)
  • Mijn echte favoriet is de Mirabilis jalapa Limelight, meer bijzonder omdat de bloemkleur alleen felroze is en dat geweldig staat bij het bijzonder gekleurde blad; dat is fel geelgroen, het lijkt op een mooie zomeravond bijna licht te geven.
  • En tot slot is er dan nog een ander soort dat ik wel eens geteeld heb; de Mirabilis longiflora (foto hierboven). Erg mooi door de zuiver witte bloem met extra lange bloembuis en opvallende felroze meeldraden. Deze plant had hier een wat minder opgaande plantvorm, zo’n 60 cm hoog (lager dus dan de Mirabilis jalapa) en wat breder van vorm. Ook deze Mirabilis bloeit alleen in de avond, nacht en vroege ochtend, de grote witte bloemen lijken bijna licht te geven in het donker en trekken veel (nacht-)insecten.
Mirabilis jalapa Yellow and Red Marbles
Mirabilis jalapa Yellow and Red Marbles

 

Zaden Mirabilis
Mirabilis zaden liggen rijp in ‘kommetjes’ van de uitgebloeide bloemen