Mirabilis

Nog een vaste plant die niet betrouwbaar winterhard is en prima als éénjarige kan worden gezaaid.

Ik ken ook wel mensen die de wortelstokken vorstvrij overwinteren, dat gaat heel goed (maar omdat ze zo gemakkelijk te zaaien is en snel kiemt en groeit kies ik er eigenlijk altijd voor om haar als éénjarige te zaaien).

Zaai haar niet te vroeg (ronde april), de grote donkere zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen een week tot 10 dagen. Zaai de zaden in goed vochtige grond, maar niet kletsnat, de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten.

De zaailingen groeien snel, je kunt ze rond begin tot half mei op een zonnig plekje uitplanten.

De planten worden uiteindelijk (afhankelijk van standplaats) zo’n 70 tot 100 cm hoog.

Zorg voor een plekje waar je in de avond vaak zit of langs loopt want in de avond en nacht ligt haar schoonheid (de Nederlandse naam is niet voor niets Nachtschone).

De bloemen bloeien van eind van de middag tot halverwege de andere ochtend, en geuren dan ook heerlijk. Overdag zijn de bloemen gesloten, houd daar rekening mee bij het kiezen van de juiste standplaats.

Bloeit lang; van eind juni tot in de herfst. Vanaf augustus kun je bij de planten de zaden al zien; elke bloem geeft 1 zaadje; ze liggen oppervlakkig in het kuiltje dat de bloem achterlaat en je kunt ze, wanneer ze eenmaal bijna zwart zijn, zo pakken, drogen en het jaar erop zaaien.

De zaden zijn ook wel wat meer winterhard dan de planten zelf, ik heb regelmatig een zaailing van een Mirabilis gevonden na een koude maar niet te natte winter. Onderaan deze pagina vind je nog een foto van een zaadje zoals je die kunt vinden.

Mirabilis jalapa Limelight, zaailing
Mirabilis jalapa Limelight
Mirabilis jalapa Yellow & Red Marbles
Mirabilis longiflora
Mirabilis nyctaginea
Mirabilis jalapa Harlequin mix
Mirabilis jalapa zaadje

 

4 reacties op Mirabilis

herman 21 april 2020 om 07:55

leuke plant bloeit bij donker bewolkt weer al vanaf 12uur s,middags anders niet eerder dan vanaf 16.00 a 17.00 uur en in vele kleuren. (onvoorspelbaar)

Carine p 21 april 2020 om 13:54

Wij noemen ze nacht juffertjes . Groetjes carine

Cocky 9 mei 2020 om 19:31

Wie heeft er wat zaad voor mij, ( liefst verschillende kleuren) onkosten worden vergoed. Door verhuizing geen zaad meer.
Groetjes Cocky.

Ruud & Diana 9 mei 2020 om 22:19

Hallo Cocky,
Ik vrees dat ik je zelf niet helpen, misschien iemand anders die dit leest.
En zaden van Mirabilis zijn in ieder geval heel makkelijk verkrijgbaar en zeker niet duur, bijvoorbeeld bij Tabernal en Seedo.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!