Mirabilis

Nog een vaste plant die niet betrouwbaar winterhard is en prima als éénjarige kan worden gezaaid.

Ik ken ook wel mensen die de wortelstokken vorstvrij overwinteren, dat gaat heel goed (maar omdat ze zo gemakkelijk te zaaien is en snel kiemt en groeit kies ik er eigenlijk altijd voor om haar als eenjarige te zaaien). Tot slot kun je ook de gok wagen en de wortelstokken in de grond laten zitten (en misschien afdekken met bijvoorbeeld blad en takken als het meer dan enkele graden gaat vriezen): door de steeds minder koude winters is er ook een kans dat de wortelstokken de winter overleven.

Zaai haar niet te vroeg (ronde april), de grote donkere zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen een week tot 10 dagen. Zaai de zaden in goed vochtige grond, maar niet kletsnat, de zaden kunnen dan gemakkelijk rotten.

De zaailingen groeien snel, je kunt ze rond begin tot half mei op een zonnig plekje uitplanten.

De planten worden uiteindelijk (afhankelijk van standplaats) zo’n 70 tot 100 cm hoog.

Zorg voor een plekje waar je in de avond vaak zit of langs loopt want in de avond en nacht ligt haar schoonheid (de Nederlandse naam is niet voor niets Nachtschone).

De bloemen bloeien van eind van de middag tot halverwege de andere ochtend, en geuren dan ook heerlijk. Overdag zijn de bloemen gesloten, houd daar rekening mee bij het kiezen van de juiste standplaats.

Bloeit lang; van eind juni tot in de herfst. Vanaf augustus kun je bij de planten de zaden al zien; elke bloem geeft 1 zaadje; ze liggen oppervlakkig in het kuiltje dat de bloem achterlaat en je kunt ze, wanneer ze eenmaal bijna zwart zijn, zo pakken, drogen en het jaar erop zaaien.

De zaden zijn ook wel wat meer winterhard dan de planten zelf, ik heb regelmatig een zaailing van een Mirabilis gevonden na een koude maar niet te natte winter. Onderaan deze pagina vind je nog een foto van een zaadje zoals die in de plant zitten.

Mirabilis jalapa Limelight, zaailing
Mirabilis jalapa Limelight
Mirabilis jalapa Yellow & Red Marbles
Mirabilis longiflora
Mirabilis nyctaginea
Mirabilis jalapa Harlequin mix
Mirabilis jalapa zaadje

16 reacties op Mirabilis

herman 21 april 2020 om 07:55

leuke plant bloeit bij donker bewolkt weer al vanaf 12uur s,middags anders niet eerder dan vanaf 16.00 a 17.00 uur en in vele kleuren. (onvoorspelbaar)

Carine p 21 april 2020 om 13:54

Wij noemen ze nacht juffertjes . Groetjes carine

Jan van der Aa 12 augustus 2020 om 11:20

Mijn zwager noemde ze destijds Parijse hoertjes

Cocky 9 mei 2020 om 19:31

Wie heeft er wat zaad voor mij, ( liefst verschillende kleuren) onkosten worden vergoed. Door verhuizing geen zaad meer.
Groetjes Cocky.

Ruud & Diana 9 mei 2020 om 22:19

Hallo Cocky,
Ik vrees dat ik je zelf niet helpen, misschien iemand anders die dit leest.
En zaden van Mirabilis zijn in ieder geval heel makkelijk verkrijgbaar en zeker niet duur, bijvoorbeeld bij Tabernal en Seedo.
groetjes,
Diana

Anton de Valk 28 augustus 2020 om 15:33

Hallo Cocky,
Ik heb eventueel nog zaad van de bloem voor je.
Heb rood en geel.
Groet , Anton

Cathelijne 15 juni 2020 om 19:16

Hallo Cocky ( en Diana ;-),

Op marktplaats worden zaden aangeboden van de mirabilis jalapa/ wonderbloem in diverse kleuren. Mijn advertentie staat er ook bij (ik heb alleen zaden van de harlequin variant).
Succes en wie weet spreken we elkaar daar verder!
Groetjes, Cathelijne

elly egberink 8 juli 2020 om 15:07

Heb van een goede vriend stek gekregen ben benieuwd welke kleur!

Janneke Wielinga 27 juli 2020 om 20:55

Cathelijne heb je nog zaden van de mirabilis harlekijn. De advertentie op marktplaats kan ik niet vinden.

M.Janssen 24 juni 2020 om 17:17

Hallo,

Ik had 10 zaden uit Spanje meegenomen,2 ontkiemt,1 al bloeiend,andere bleef achter en heb die gestekt zonder problemen,allemaal overleefd,van de eerste 2 bloemen al zaad in de dop zogezegd ,krijg met de dag meer bloemen,bloei begint rond 4 uur tot vroege ochtend

Jan Jaap 15 augustus 2020 om 13:47

Nachtschone stond al in de tuin toen ik dit huis vorig jaar betrok en is dit jaar uit zichzelf terug gekomen. Ik heb er niks voor hoeven e doen. Ik moet hem wel beteugelen want hij groeit explosief.

Anky 21 september 2020 om 04:29

ja daar heb ik een vraag over. Ik heb deze plant leren kennen bij mijn vriendin in de tuin….van 2 kleine plantjes werden het hele grote planten ( elk jaar weer) Maar zij zegt je hoeft ze alleen maar in het najaar te knippen, en ze komen het jaar erop in veel grotere bossen terug. Maar overal lees ik dat ze het maar 1 jaar doen? Kan iemand mij dat uitleggen

Ruud & Diana 21 september 2020 om 08:37

Hallo Anky,
Mirabilis is een vaste plant maar niet goed winterhard. Vroeger moest ze dus als eenjarige worden gezaaid omdat de planten in de winter afsterven. Maar met de steeds minder koude winters is er dus steeds meer kans dat de wortel onder de grond de winter overleeft en in het voorjaar weer uitloopt. Omdat de planten in hun eerste jaar al rijkelijk bloeien kan ze als eenjarige worden gezaaid. Maar je kunt haar dus ook laten staan, in de herfst terugknippen, bij vorst de grond wat afdekken met bijvoorbeeld stro of takken en bladeren, en dan is er dus zeker een kans dat ze in het voorjaar weer uitloopt.
groetjes,
Diana

Rob Alberts 16 augustus 2020 om 14:42

Ter plekke zaaien mislukt steeds.
Maar nu ga ik een wortelstek zoeken.
Bedankt voor de tip.

Warme groet,

Marian Beerkens 12 mei 2021 om 17:10

Hoi allemaal,

Als je verschillende soorten (in pot heb ik ze) naast elkaar zet is er dan gevaar voor kruising om dat een bepaalde soort niet meer terugkomt in de zaden van het jaar erop, bijvoorbeeld wordt wit dan misschien rood/roze?

Ruud & Diana 12 mei 2021 om 20:59

Hallo Marian,
Verschillende soorten kruisen niet (dus Mirabilis jalapa kruist niet met Mirabilis longiflora). Maar verschillende rassen van 1 soort kruisen wel met elkaar, dus Marabilis jalapa roze kruist bijvoorbeeld wel met Mirabilis jalapa wit. Wit kan dan inderdaad bijvoorbeeld roze worden, of gevlekt/gespikkeld. Als je verschillende rassen/kleuren van Mirabilis hebt en er soortecht zaden van wilt oogsten zul je een forse plantafstand aan moeten houden (op internet wordt een plantafstand van minimaal 50 meter aanbevolen, maar dat hangt ook af van andere plant, gebouwen, etc. (ik zou bijvoorbeeld wel een bepaalde kleur in de voortuin durven zetten en een andere kleur in de achtertuin, tussen allerlei Dahlia’s, eenjarige bloemen, etc. in.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief