Rudbeckia hirta

Mooie eenjarige die vaak vooral in de nazomer prachtig kan bloeien. Eigenlijk is ze een vaste plant maar helaas niet winterhard (maar na een zachte winter en wellicht met wat bescherming in de winter is er dus zeker een kans dat ze in het voorjaar weer uitloopt). De verschillende rassen geven bloemen die tussen de 5 en wel 12 centimeter groot worden, ze geven in de nazomer heel veel kleur in de tuin, afhankelijk van de zaaiperiode en het weer bloeien de planten in de zomer/nazomer/herfst.

Zaai haar wel op tijd, ik heb haar eens eind april gezaaid en toen begon de bloei pas in november en was het heel snel met bloemen en planten gedaan bij de start van de winter. Zaai haar daarom begin maart al, de zaden kiemen niet heel snel, en in de eerste weken groeien de zaailingen langzaam. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3 weken.

Zaailing Rudbeckia hirta

Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf eind april of begin mei, wanneer de kans op nachtvorst al kleiner wordt. Pas op voor slakken, die vinden de jonge zaailingen erg lekker.

De planten worden, afhankelijk van het ras en de omstandigheden, zo’n 60 tot 100 centimeter groot en maken frisgroen middelgroot blad. Vanaf half tot eind juli begint dus de bloei, en de bloemen zijn altijd in tinten geel, rood, bruinrood, kersrood, heel vaak in  combinaties van die kleuren (zie de foto’s).

De ‘gewone gele’ is al mooi, maar zeker de rassen die de laatste jaren zijn gekweekt kunnen opvallende bloemen dragen die dus soms wel ruim 10-12 centimeter groot zijn.

Mijn favorieten;

  • Cappuccino; gedrongen planten, 80 cm hoog, zeer rijkbloeiend, met bloemen van meer dan 12 cm groot, donkergeel van kleur, met naar het hart toe rode en roodbruine ringen, en natuurlijk het voor Rudbeckia’s karakteristieke bolle fluwelige donkerbruine hart.
  • Chocolate Orange: ook compact, ook zeer rijkbloeiend, ook zeer grote bloemen maar nu met wat meer ingesneden bloemblaadjes en een prachtige kleurencombinatie van geeloranje met chocoladebruin.
  • Cherry Brandy, kleinere bloemen maar wel zeer opvallend door de donkere, bijna paarsrode kleur.
  • Sahara: kleine maar zeer gevulde bloemen in een mengsel van pastelachtig kleuren in baksteenrood, rozig oranje, zachtgeel met een vleugje roodbruin, etc.
  • Sonora: middelgrote bloemen die zeer opvallend zijn door de geeloranje kleur en de diepdonkerbruine vlekjes

Niet moeilijk zaden van te oogsten (door de bruine kegels die overblijven aan de plant te laten drogen en dan de kleine, langwerpige, donkerbruin tot zwarte zaden eruit te halen). Er is wel een redelijk mooie herfst nodig om zaden te kunnen oogsten (in een natte herfst bloeit ze er niet minder om maar zijn wel de zaden slecht van kwaliteit omdat de ‘kegels’ waar de zaden zich in bevinden niet goed drogen maar schimmelen en rotten voor de zaden rijp zijn).

Rudbeckia hirta Cappuccino
Rudbeckia hirta Cappuccino
Rudbeckia hirta Cherry Brandy
Rudbeckia hirta Chocolate Orange
Rudbeckia hirta Chocolate Orange
Rudbeckia hirta Sahara
Rudbeckia hirta Sahara
Rudbeckia hirta Sonora

7 reacties op Rudbeckia hirta

Angelique 5 juli 2020 om 18:30

Hallo Diana,

Twee van deze Rudbeckia hebben de (zachte) winter overleefd en bloeien nu ook weer. Kunnen het ook vaste planten zijn en wat is jouw ervaring met het plukken van de bloemen? Groeien er weer nieuwe aan? Groeten, Angelique

Ruud & Diana 6 juli 2020 om 09:07

Hallo Angelique,
Ja, eigenlijk is ze een vaste plant die niet winterhard is en daarom als eenjarige gezaaid wordt. Maar door de afgelopen zachte winter zie ik ook hier in de tuin ‘eenjarige’ planten die de winter hebben overleefd zoals de Salvia coccinea en ik zie bij onze tuinbuurman Limonium sinuatum weer volop bloeien in haar tweede jaar. Ik zal op deze pagina de tekst even aanpassen en vermelden dat ze eigenlijk een vaste plant is die niet winterhard is, dank voor de tip!!
Rudbeckia’s zijn prima ‘plukbloemen’, en als de bloemen worden geplukt verschijnen er zeker weer nieuwe bloemen, het ligt een beetje aan het ras (kleinbloemige rassen maken wat sneller en meer nieuwe bloemen dan grootbloemige rassen).
groetjes,
Diana

Rene 7 april 2021 om 08:57

Beste Ruud en Diana
Ik brombeer deze zaden te kopen maar zijn niet verkrijgbaar. Hebben jullie ze vandaan. Of kan ik van jullie wat zaden kopen.
Vriendelijke groet ,
Rene

Rene 7 april 2021 om 08:58

Ha ha ha brombeer moet natuurlijk probeer zijn.

Ruud & Diana 8 april 2021 om 09:05

Hallo Rene,
Autocorrectie 🙂
Ik vrees dat ik zelf geen zaden voor je heb, ik kocht de zaden in november in Engeland (toen dat voor de Brexit nog kon). Maar ze is redelijk algemeen verkrijgbaar hoor, het ligt er natuurlijk wel aan welk ras je wilt want bepaalde rassen zijn soms wel lastiger te vinden.
Ik heb even voor je gegoogeld en vond haar bijvoorbeeld hier:

Tabernal-zaden
Happy Seeds
Helza Hobbyzaden

Als je zelf nog even op ‘Rudbeckia hirta zaden’ zoekt vind je er nog veel meer,
groetjes,
Diana

Sven 12 april 2021 om 21:21

Hallo Diana,

Als ik het zo lees, zal ik me moeten haasten om deze te zaaien.
Door het koude weer heb ik alles wat opgeschoten en de vensterbanken staan reeds goed vol. Kan je me wat tips geven aub? Zet ik ze in de propagator of net niet? Ik dacht ze te zaaien in deeproottrays van 12 cm diep.

Groetjes
Sven

Ruud & Diana 13 april 2021 om 10:42

Hallo Sven,
Ik heb zelf een paar weken geleden Rudbeckia in een propagator op 22 graden gezaaid (de zaden kiemden binnen 2 weken). Ik denk dat het nu prima zonder propagator kan want de temperatuur loopt in een zonnig raamkozijn al flink op.
Je ziet haar hier nog net in een hoekje aan de linkerkant, naast de roodstelige Celosia:

Zaailingen

Je ziet dat de zaden later kiemen en vervolgens ook langzamer kiemen dan de andere soorten om haar heen. Maar uiteindelijk haalt ze dat, als ze eenmaal groeit, weer in hoor. Als een diesel 🙂
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief