Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta Cappuccino
Rudbeckia hirta Cappuccino

 

Mooie, wat laatbloeiende éénjarige. En dat is dan erg leuk, want ze geeft grote bloemen (hoewel er ook wat minder grootbloemige rassen verkrijgbaar zijn) en heel veel kleur, en dat wat later in het tuinseizoen. Afhankelijk van de zaaiperiode en het weer bloeien de planten van eind juli tot in november, wanneer veel andere eenjarigen al uitgebloeid zijn.

Zaai haar wel op tijd, ik heb haar eens eind april gezaaid en toen begon de bloei pas in november en was het heel snel met bloemen en planten gedaan bij de start van de winter/vorst. Zaai haar daarom begin maart al, de zaden kiemen niet heel snel, en in de eerste weken groeien de zaailingen langzaam. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 tot 3  weken. Plant de zaailingen uit wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf eind april of begin mei, wanneer de kans op nachtvorst al kleiner wordt. Pas op voor slakken, die vinden de jonge zaailingen erg lekker.

Rudbeckia hirta Sonora

 

De planten worden, afhankelijk van het ras en de omstandigheden, zo’n 60 tot 100 centimeter groot en maken frisgroen middelgroot blad. Vanaf half tot eind juli begint dus de bloei, en de bloemen zijn altijd in tinten geel, rood, bruinrood, kersrood, heel vaak in  combinaties van die kleuren (zie de foto’s).

Rudbeckia hirta Cappuccino, een rijkbloeiende plant
Rudbeckia hirta Cappuccino, een rijkbloeiende plant

 

De ‘gewone gele’ is al mooi, maar zeker de rassen die de laatste jaren zijn gekweekt kunnen opvallende bloemen dragen die wel ruim 10-12 centimeter groot zijn.

Mijn favorieten;

  • ik heb eens een naamloos ras van een ‘gewone gele’ gehad, met relatief kleine bloemen (zo’n 8 cm), planten met een opgaande groei, zo’n 110 cm groot.
  • Cappuccino; veel meer gedrongen, planten compact en 80 cm hoog, zeer rijkbloeiend, met bloemen van meer dan 12 cm groot, donkergeel van kleur, met naar het hart toe rode en roodbruine ringen, en natuurlijk het voor Rudbeckia’s karakteristieke bolle fluwelige donkerbruine hart.
  • Chocolate Orange: ook compact, ook zeer rijkbloeiend, ook zeer grote bloemen maar nu met wat meer ingesneden bloemblaadjes en een prachtige kleurencombinatie van geeloranje met chocoladebruin.
  • Cherry Brandy, kleinere bloemen maar wel zeer opvallend door de donkere, bijna paarsrode kleur.
  • Sahara: kleine maar zeer gevulde bloemen in een mengsel van pastelachtig kleuren in baksteenrood, rozig oranje, zachtgeel met een vleugje roodbruin, etc.
  • Sonora: middelgrote bloemen die zeer opvallend zijn door de geeloranje kleur en de diepdonkerbruine vlekjes
Rudbeckia hirta Sahara

 

Niet moeilijk zaden van te oogsten (door de bruine kegels die overblijven aan de plant te laten drogen en dan de kleine, langwerpige, donkerbruin tot zwarte zaden eruit te halen). Wel hopen op een mooie herfst om zaden te kunnen oogsten (in een natte herfst bloeit ze er niet minder om maar zijn wel de zaden slecht van kwaliteit omdat de kegels niet goed drogen maar schimmelen en rotten voor de zaden rijp zijn).

Rudbeckia hirta Chocolate Orange
Rudbeckia hirta Chocolate Orange

 

Rudbeckia hirta Cherry Brandy
Rudbeckia hirta Cherry Brandy

 

Rudbeckia hirta Sonora