Verbena

Verbena hastata rosea
Verbena hastata rosea

Vaste planten die niet betrouwbaar winterhard zijn en om die reden vaak als eenjarige worden behandeld (en dat gaat heel goed want ze bloeien dus al in hun eerste jaar).

Gelukkig is mijn ervaring dat de zaden dat soms wel zijn want zeker van de Verbena hastata en Verbena bonariensis vind ik nog wel eens zaailingen in de tuin in het volgende voorjaar.

Misschien niet betrouwbaar winterhard maar wel betrouwbaar langbloeiend en zeker betrouwbaar wanneer het gaat om het aantrekken van bestuivers.

Er zijn grote en kleine Verbena’s, maar je zaait ze allemaal begin maart.

Ze kiemen niet altijd even geweldig, de bonariensis en hastata hebben allebei vaak een een beetje koude nodig om goed te kunnen kiemen.

Verbena rigida
Verbena rigida

De lage hybriden hebben juist wat extra warmte nodig bij het kiemen, over het algemeen kiemen zij binnen een week of 3 bij kamertemperatuur.

Zie hieronder voor de bijzonderheden per soort:

Verbena bonariensis: gelijk maar mijn favoriet, ze kan wat onregelmatig kiemen, en heeft een voorkeur voor wat kou.

Daarom zaai ik haar zelf altijd eind februari/begin maart in de koude kas, ze kiemt dan (afhankelijk van de temperatuur) na een week of 3 tot 4.

Je kunt haar ook binnen zaaien en als ze niet binnen 3 weken kiemt gewoon buiten zetten, wat vorst deert haar niet, vindt ze zelfs prettig (maar niet minder dan -5 graden). Na een week of 3 haal je haar dan weer binnen, voor de kieming.

Verbena bonariensis
Verbena bonariensis

Plant de zaailingen uit op een zonnig plekje. De plant maakt laag bij de grond en langs de stelen wat blad maar dat is niet heel veel, ze maakt vooral heel veel bloemstelen; uiteindelijk wel zo’n 160 tot 180 centimeter hoog.

De plant begint in juli te bloeien, en die bloei gaat wel door tot in november (mits het dan nog niet vriest). De stelen zijn rank en lang maar wel stevig, en de bloemen zijn lichtpaars, ze trekken heel veel bijen, hommels en vlinders.

Door de hoogte, kleur, lange bloei en vrolijk zoemende bezoekers zeer waardevol. Overleeft hier toch wel eens een winter, een beetje afdekken met blad in de winter helpt natuurlijk. En anders zijn er makkelijk zaden te winnen (je kunt de middenbruine kleine langwerpige zaden gemakkelijk uit een verdroogde bloem strooien).

Verbena hastata paars
Verbena hastata paars

En je vindt waarschijnlijk ook nog wel wat zaailingen terug in de daaropvolgende lente.

Verbena hastata: ook een mooie. Op deze pagina vind je 3 foto’s, bovenaan de roze vorm, rechts de paarse vorm en schuin onder de witte vorm.

Zaai deze hetzelfde voor als de Verbena bonariensis (zie hierboven). Ook deze Verbena wil een zonnig plekje. Ze maakt meer blad, maar wordt wel ook zo’n 150-160 cm hoog, het zijn stevige planten die niet makkelijk omwaaien.

Boven het blad verschijnen rond juli de aartjes met kleine bloempjes, de planten geven een mooi verticaal effect en bloeien tot in de herfst.

Er bestaan dus lilapaarse, rozepaarse en zuiver witte Cultivars.

Deze planten heb ik nog nooit teruggevonden na de winter maar de zaden blijken wel redelijk winterhard te zijn.

Verbena hastata alba
Verbena hastata alba

Bijna elk voorjaar vind ik wel wat zaailingen rond de plaats waar de planten hebben gestaan.

Verbena rigida: lijkt veel op een miniatuur bonariensis. Deze planten worden slechts zo’n 40 cm hoog, bloeit met bijna dezelfde bloemen als de bonariensis maar dan wat paarser van kleur (hoewel er ook wel Cultivars als bijvoorbeeld Verbena rigida Polaris (foto) zijn met lichter gekleurde bloemen); planten kleiner, bloemen kleiner maar juist daardoor wel erg leuk, voor voorin de border, in potten, langs een paadje. Bloeit van juli tot eind september.

Verbena hybriden; dit zijn de lage planten die je ook vaak als perkplant kunt kopen.

Verbena rigida Polaris
Verbena rigida Polaris

Zaai ze dus wat eerder (eind februari-begin maart) en juist warmer dan de andere Verbena’s), de zaden kiemen wel binnen een week of 2 maar de zaailingen groeien in het begin behoorlijk langzaam. Plant de zaailingen uit vanaf half mei (IJsheiligen), geef ze een zonnig plekje.

De planten worden niet hoger dan zo’n 30 cm en ze liggen altijd mooi over de rand in een pot of verhoogde bak. In de volle grond doen ze het ook goed hoor maar daar kunnen ze nog wel eens een beetje lelijk worden van regen, uitgebloeide bloemen, etc., ik vind ze zelf mooier in pot of bak.

Verbena Strawberries and Cream
Verbena Strawberries and Cream

Er zijn zelfs soorten (hangverbena’s) die nog meer liggen en hangen en in Hanging Baskets worden gebruikt. Er zijn prachtige kleuren, effen, of gevlamd, gevlekt, van wit tot roze en rood, paars, bijna alle kleuren zijn mogelijk.

Verbena Peaches and Cream
Verbena Peaches and Cream

En dan tot slot nog even iets over de Verbena tenuisecta (onderste foto); ze lijkt wel wat op een Verbena bonariensis en Verbena rigida maar de bloemen en bloemschermen zijn kleiner. De planten worden zo’n 45 centimeter hoog, en de bladeren zijn opvallend fijn ingesneden, dat geeft de planten een mooi uiterlijk, delicaat en luchtig. En trekt net zoveel insecten aan als de andere Verbena’s. Ik heb haar pas één keer geteeld maar dat is zeker voor herhaling vatbaar.

Verbena tenuisecta
Verbena tenuisecta

 

Verbena bonariensis Lollipop, een lagere Cultivar van de eerder genoemde Verbena bonariensis
Verbena bonariensis Lollipop, een lagere Cultivar van de eerder genoemde Verbena bonariensis