Ajvar (paprika/auberginepuree)

Ingredienten

  • 8 dikwandige zoete rijpe paprika’s
  • 2 grote aubergines
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rijpe chilipeper
  • zout en peper naar smaak
  • olijfolie

Details

(1 beoordelingen)

Bron: Betty's Kitchen
Voorbereiding: 45 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 105 minuten
Soort keuken: Mengelmoes (Balkan, Turks, Marokkaans)

Wij kopen al jaren ajvar (in de Turkse buurtsuper, ik dacht daarom altijd dat het een Turks recept is maar het blijkt vooral ook veel in Oost-Europese landen te worden gemaakt/verkocht/gebruikt :-)). We vinden het altijd heerlijk, een schepje door jus of saus, in een marinade, stoofschotel, etc. In 2021 vond ik een origineel balkan-recept (zie link bij Bron) en heb ik geprobeerd om het zelf te maken. Ook erg lekker, van oogst uit eigen tuin en zonder conserveermiddelen. Ik moet daar wel bij vermelden dat er niet genoeg houdbaarheidsstoffen in deze inmaak zitten; dat betekent dat de houdbaarheid berust op de hygiëne. Doordat je de potten en deksels eerst steriliseert, vult met kokendhete ajvar, en direct sluit waardoor de potten vacuüm trekken, blijven de potten zeker een jaar houdbaar. Maar zodra een pot wordt geopend zul je die in de koelkast moeten bewaren, altijd een schoon lepeltje moeten gebruiken en de pot binnen enkele dagen leeg moeten maken (omdat er geen suiker of azijn in zit en onvoldoende zout om als conserveermiddel te dienen). Om die reden maak ik deze ajvar in kleine potjes (200 cc) in. Ik gok het ook niet om het nog enkele dagen te bewaren; ik maak hier zo’n klein potje gelijk leeg (en gebruik het bijvoorbeeld in een ovenschotel met heel veel groenten, kabeljauw en paprikasaus op basis van deze ajvar). Ik ben het één keer vergeten en zag een week na het eerste openen al wat schimmel en moest het weggooien. Voorzichtig dus met een open potje! Mocht je toch twijfelen, dan kun je deze ajvar natuurlijk ook wecken. Ook dan moet je bedenken dat de pasta niet genoeg zuren bevat om volledig veilig te zijn (botulisme) en gebruik het daarom in gerechten die minimaal 10 minuten koken.

Deze ajvar is kostbaar: door het roosteren en stoven kookt de massa sterk in, van 8 paprika’s en 2 grote aubergines hield ik uiteindelijk 3 kleine potjes van 200 cc ajvar over (en een restje dat we in de koelkast bewaarden en binnen een week opaten). Maar wel heel erg lekker!!

Instructies

Stap 1: Roosteren

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht). Was de paprika’s, aubergines en het chilipepertje en spreid ze uit over een bakplaat. Rooster de groenten ongeveer 30 tot 35 minuten in een voorverwarmde oven tot ze van binnen zacht zijn en de velletjes (die hier en daar zwarte verbrande plekjes krijgen) makkelijk loslaten. Laat ze afkoelen.

Stap 2: Pureren

Verwijder de stelen, zaadlijsten, zaden en vellen/schillen. Het is niet erg als er nog wat van de velletjes achterblijven. Snijd de groenten in grove stukken en maal ze fijn in een keukenmachine of hakmolen. Het vocht dat uit de paprika's komt mag er natuurlijk ook bij want dat geeft nog meer smaak.

Stap 3: Bakken/stoven

Verwarm ondertussen in een lage brede pan (bijvoorbeeld hapjespan) een scheutje olijfolie. Pel de knoflook en hak fijn. Bak de knoflook op laag vuur in de olijfolie tot ze begint te verkleuren. Voeg dan de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper. Breng de puree op hoog vuur aan de kook, zet het vuur dan laag en stoof de puree ongeveer 1 uur, tot de puree ingedikt en smeerbaar is. Roer regelmatig zodat het niet aan de bodem van de pan aan kan zetten.

Stap 4: Inmaken

Steriliseer de potjes en deksels, bijvoorbeeld door ze na het afwassen tot de rand vol te gieten met kokendheet water met soda, spoel na met kokendheet water en laat dat hete water in de potten en deksels staan tot je de potjes gaat vullen. Giet de potten en deksels dan leeg en vul ze met de kokendhete ajvar. Sluit af met de deksels en laat de puree afkoelen en vacuüm trekken. 1 jaar houdbaar, een opengemaakt potje in de koelkast bewaren en binnen enkele weken opmaken. Zie vooral ook nog even de toelichting boven dit recept.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief