Algemene informatie deel 4: wat kan er mis gaan

Details

(2 beoordelingen)

Soort keuken: Nederlands

Nou, dit wordt wel een lastige pagina. Want ik weet ook niet alles. En er kan zoveel mis gaan met inmaken; ik heb filmpjes gezien van mensen die in een hoekje van een volle en rommelige keuken iets min of meer verhitten en in een afgewassen potje gooien en zeggen dat dat een jaar houdbaar blijft. Oftewel: geloof niet alles en iedereen. Ik heb recepten gezien (niet alleen op internet maar ook in boeken) waarbij een kruidenolie wordt gemaakt van olie en verse kruiden. Daarvan wordt dan beweerd dat het maandenlang houdbaar is. Ik heb het zelf 3 keer geprobeerd; olie en verse (is dus vochthoudende) kruiden gaan niet lang samen. Prima en lekker maar bewaar het in de koelkast en niet veel langer dan een maand. Mijn ervaring is dat er na een paar weken bubbeltjes in de fles gaan borrelen. Er komt dan ook een minder aangename geur en uiteindelijk komt er een schimmel op de olie te liggen.

Gebruik je logische verstand en redeneer waarom iets wel of niet lang houdbaar zou zijn (zit er voldoende suiker in, of azijn, is de pot vacuüm, de pot en het deksel steriel, etc.). Gelukkig zijn er ook enorm veel goede recepten te vinden. Ik heb op deze pagina’s met algemene informatie paginaik het vermoeden hebben dat een recept niet klopt m.b.t. de houdbaarheid zal ik het uiteraard hier niet plaatsen.

Eerst maar het allerergste, dan hebben we dat maar gehad. Want al het andere valt erg mee hoor, hieronder is heel serieus het ergste wat er mis kan gaan en het verdient dan ook de volle aandacht:

BOTULISME

Ik ben geen bioloog of voedingsdeskundige en dus is mijn kennis over dit onderwerp beperkt. Maar botulisme is zeer gevaarlijk voor de gezondheid, en dat komt niet alleen door de gevolgen maar ook doordat het niet altijd te herkennen is aan de inhoud van de pot. Zeer bekend (en berucht) is het zelf inmaken van verse knoflook in olie. Knoflook bevat vocht, heeft een lage zuurgraad en dat kan in combinatie met andere factoren (zoals temperatuur) botulisme veroorzaken. Het inmaken van verse knoflook in olie is dus behoorlijk riskant, en toch kom je ook dat soort recepten nog zonder waarschuwing in boeken en op internet tegen.

Je kunt hier meer over botulisme vinden:

In 2020 heb ik, naar aanleiding van vragen en onduidelijkheden, zelf ook eens wat uitgebreider onderzoek gedaan en mijn bevindingen kun je hier vinden (en als je dat leest, lees dan ook even door de meer dan 60 reacties want daarin staan nog vragen en antwoorden, en worden er nog aanvullende tips en uitleg gegeven): Inmaken en Botulisme. En een paar weken later schreef ik nog een blog over het inmaken en botulisme, in verband met onduidelijkheid in zuurgraad en pH: Zuurgraad

Zoals gezegd, ik wil je zeker niet angstig maken om zelf in te gaan maken, tenslotte doe ik het zelf al zeker 15 jaar, en ik ken ook nog heel veel mensen die inmaken, nog nooit negatieve verhalen gehoord. Dat neemt niet weg dat het raadzaam is het verhaal over botulisme te onthouden en er bij het inmaken toch even over na te denken (is de zuurgraad hoog genoeg, of kan ik die verhogen, etc., ga ik het product na het inmaken nog verhitten, etc.).

Kijk ook even op deze algemene pagina’s over het inmaken:

Instructies

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief