Gefermenteerde appels

Ingredienten

  • 10 appels
  • 1 liter water
  • 1 eetlepel zeezout
  • 3 eetlepels ruwe rietsuiker
  • 5 bladeren van een zwarte bes (of druif)

Details

Bron: Taste of Artisan
Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Het is altijd leuk om weer wat nieuws te leren en ervaren. Per toeval kwam ik in 2022 dit recept voor gefermenteerde appels op een Engelstalige website tegen.

Het recept is heel simpel, vooral het koel houden van een grote pot is wat lastig (ze is te groot voor een plekje in de koelkast, je kunt overwegen om minder appels in minder grote potten te doen). Zelf heb ik de pot in de schuur gezet en daar fermenteerde ze in een wat lager tempo door tot het in december echt koud werd (en ook dan moest ik de pot nog wel 2 keer per week even ontluchten hoor).

Nog even 2 opmerkingen: over de verhouding tussen appels en pekelvocht valt amper iets zinnigs te zeggen. Dit is ongeveer het recept maar hoeveel pekel je op hoeveel appels nodig hebt hangt vooral af van het formaat van de appels en de vorm van de pot. Bedenk dat je ruimte bovenin de pot nodig hebt voor de verzwaringssteen of het zakje met zware knikkers/steentjes, en natuurlijk ook voor het fermenteren zelf. Begin met 1 liter pekel, als het te weinig is maak je heel gemakkelijk en snel nog een beetje bij.

De 2e opmerking gaat over de zwarte bessen-bladeren: de tannines in het blad zorgen ervoor dat de appels knapperig blijven. Als je geen bladeren van zwarte bes hebt kun je die vervangen door druivenbladeren. Eventueel kun je ook nog andere bladeren gebruiken maar die kunnen voor een vleugje bitter in de appels zorgen.

Over de smaak na fermenteren: de appels smaken dan zeker nog gewoon naar appel. En ze zijn nog steeds knapperig. Appelzoet met een fris zuurtje, maar ook een tinteling; ik moet telkens aan goede kwaliteit appelcider denken :-). Dat betekent dus ook wel dat bij het fermenteren een vleugje alcohol wordt gemaakt.

Waar kun je het dan bij eten? Het is erg lekker om een appel in een salade te gebruiken; met bladsla, frisée (andijvie), een salade met witlof of groenlof of Chinese kool, etc. En we aten het zelf ook in een stoofschotel met zuurkool, ook erg lekker (al verlies je dan wel dat bijzondere appelcidersmaakje). Vast ook erg lekker in een vruchtensalade of in desserts als een trifle, crumble of zelfs appeltaart.

En tot slot: hoe lang kun je het bewaren? Daar kan ik nog geen antwoord op geven want ik heb het op 19 oktober 2022 voor het eerst gemaakt en ik schrijf dit op 17 december. De appels zijn nu nog prima van kwaliteit en hoe lang dat blijft kan ik alleen zeggen door wat appels op te offeren en die in de pot te laten zitten tot ze niet lekker meer zijn, er iets in de pot gebeurt (schimmel of wat dan ook). Ik ga elke maand 2 appels eruit halen en proeven/eten en hoop dan ergens in de komende maanden hier te laten weten tot wanneer de appels lekker blijven. In het originele recept wordt gesproken over een bewaartijd van ongeveer een half jaar (dus tot het voorjaar).

Hier hoe dan ook voor herhaling vatbaar!! Erg leuk, makkelijk want ook zonder echte bewaarappels heb je nu altijd een appeltje in huis voor in bijvoorbeeld een salade. En ook gewoon echt lekker!

Tot slot hieronder even een 5 seconden filmpje van het fermenteren bij kamertemperatuur (dan nog best hevig :-)). Ik gebruikte daar nog een zakje met zout water om de appels onder het vocht te houden maar dat werkt toch minder goed (net niet zwaar genoeg), en ik was bang dat het zakje zou gaan scheuren waardoor heel zout water in het pekelvocht terecht zou komen, ik heb het een paar weken later vervangen door een sterk plastic zakje met gedroogde kikkererwten en dat werkt beter en is veiliger.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Oogst de appel, was ze vooral niet want je gebruikt de gisten/schimmels die op de appels aanwezig zijn. Gebruik alleen gave gezonde appels en geen appels met beurse plakken, wondjes, etc. Maak een grote weckpot goed schoon, met een sopje en kokendheet water, spoel na met heet water. Weeg de ingrediënten af.

Stap 2: De pekel

Meng het water met het zout en de suiker en roer dat met een schone lepel of garde tot zout en suiker zijn opgelost. Vul de schone pot voor maximaal 2/3e (dus niet tot bovenaan!!) met de schone maar dus niet schoon geboende/gewassen appels zonder beschadigingen. Verdeel enkele zwarte bessenbladeren tussen de appels en giet er zoveel pekelvocht op tot de appels onder het vocht staan (maar ook nu dus weer niet tot helemaal bovenin de pot want er is lege ruimte nodig voor het fermenteren). Zorg dat de appels niet kunnen gaan drijven (leg er iets zwaars op. bijvoorbeeld een verzwaringssteen of een schoon en dichtgebonden plastic zakje met knikkers of blindbakbonen of droogbonen).

Stap 3: Fermenteren, rusten en bewaren

Sluit de pot en laat het 10 dagen bij kamertemperatuur fermenteren, open de pot elke dag even om de lucht te laten ontsnappen. Zet de pot daarna 30 dagen op een koele/koude plek zodat het fermenteren op een veel lager pitje verder gaat en de smaak kan rijpen. Daarna kun je de appels gaan gebruiken/eten. De pot met appels die je nog niet hebt gebruikt zet je op een koude plaats zodat je nog wekenlang (of maandenlang, dat moet ik nog ervaren) kunt bewaren.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief