Jam van appel met gedroogde abrikozen en citroen

Ingredienten

  • 3 kilo appels (schoon gewogen; geschild en klokhuis verwijderd)
  • 1250 gram kristalsuiker (of rietsuiker)
  • 3 citroenen
  • 1 eetlepel natuurlijk vanille-extract
  • 400 gram gedroogde abrikozen
  • 750 cc ongezoet appelsap (zie recept)
  • 250 gram amandelspijs

Details

(3 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 90 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

“Is dit nog wel jam?”, vraagt Ruud, terwijl hij een hapje van zijn kwark met deze jam neemt. “Niet lekker?”, vraag ik, terwijl ik eenzelfde hapje van mijn kwark met dezelfde jam neem. “Jawel, juist wel, maar het is toch bijna geen jam meer, eerder een vlaaivulling”, zegt Ruud.

Gelukkig maar, want zelf vind ik deze jam juist zo lekker. Maar ik snap wat Ruud bedoelt; de vulling past prima in een appelflap, vlaai, gebak met korstdeeg, etc. Maar ze is ook gewoon heel lekker op een cracker, beschuitje, plakje cake, croissantje, bij een bolletje ijs, en ik schepte wat op de vanillevla en dat was ook niet te versmaden. Multifunctionele jam dus :-). En zoals gezegd, een erg lekkere, vinden wij zelf.

Ik bedacht 10 jaar geleden een recept voor appeltaartjam. Die vond ik toen erg lekker, met appels, rozijnen, kaneel, geschaafde amandelen, etc.. Als een ouderwetse appeltaart. Maar er zijn ook nieuwerwetse appeltaarten die wat frisser van smaak zijn. En zo bedacht ik in 2022 een nieuwe variant op dat oude recept: niet met kaneel, rumrozijnen en geschaafde amandelen maar met gewelde gedroogde abrikozen, citroen en amandelspijs. Heel anders, allebei erg lekker. Dat oude recept kun je hier vinden: Appeltaartjam.

Ik gebruikte frisse handappels (ongeveer 22 tot 25 stuks middelgrote appels geeft 3 kilo schoon gewogen appelplakjes). Maar je kunt er natuurlijk elke soort appel voor gebruiken die je hebt/wilt. Bedenk wel dat dat invloed heeft op de structuur van de jam en de kooktijd (zie ook recept)

Heel belangrijk: ik legde de amandelspijs de dag voor ik het recept wilde maken in de koelkast. Dan is het steviger en kun je er makkelijker kleine blokjes van snijden (en dan plakken ze ook niet aan elkaar). En voeg die kleine blokjes op het allerlaatste moment toe, op het moment dat je de pan van het vuur neemt. En schep/spatel de blokjes er dan kort en snel doorheen, dan smelten ze niet in de jam maar blijven ze redelijk heel en proef je af en toe zo’n zacht geworden brokje amandelspijs in je jam. Op de foto bovenaan dit recept zie je de kleine blokjes (cremekleurig) afzonderlijk in de jam zitten.

Dit is best een kostbaar recept, door de dure abrikozen en amandelspijs. Maar wel heel erg lekker. En voldoende voor ongeveer 12 tot 15 potten multi-inzetbare jam van 325 cc :-).

p.s.: gedroogde oranje abrikozen bevatten sulfiet. Als je dat niet wilt kun je ook gedroogde abrikozen zonder sulfiet gebruiken (die zijn bruin van kleur), of verse abrikozen. Of wie weet: misschien kun je de abrikozen vervangen door stukjes mango, of stukjes peer (en gebruik dan geen vanille maar steranijs en gember), of kweepeer (en dan bijvoorbeeld een ons van de suiker vervangen door honing). Er is dus genoeg te variëren met dit recept, mits je het appel / vocht / suikerpercentage maar ongeveer handhaaft.

Instructies

Stap 1: Dag 1

Je kunt zelf appelsap persen of appelsap kopen. In het laatste geval; kies een lekkere appelsap zonder suiker of andere toevoegingen. En tegenwoordig kun je die ook in verschillende samenstellingen kopen. Ik gebruikte een fles Sapgilde bio appel-mangosap (omdat mango dat frisse en iets tropische smaakje heeft dat ik zocht). Maar je kunt het bijvoorbeeld vervangen door 500 cc appelsap en 250 cc sinaasappelsap, dat lijkt me ook heel lekker. Giet het appelsap in een pan, zet op het vuur en breng zachtjes aan de kook. Rasp ondertussen de fijne rasp van 1 schoongeboende citroen en voeg die rasp toe aan het kokende sap. Pers 3 citroenen uit en voeg het citroensap toe aan het appelsap. Weeg de suiker af en voeg toe aan het sap, blijf roeren tot het mengsel weer kookt en de suiker is opgelost. Voeg tot slot het vanille-extract toe. Laat nog 10 minuten doorkoken en zet dan het vuur uit en laat de siroop afkoelen. Schil ondertussen de appels, verwijder klokhuizen en snijd de appels in dunne plakjes. Weeg 3 kilo van de plakjes af en voeg die toe aan de ondertussen afgekoelde siroop. Snijd of knip (gaat heel handig en snel met een schone keukenschaar) de gedroogde abrikozen in kleine reepjes of stukjes en voeg toe aan de appelplakjes in de siroop. Roer goed door, dek de kom of pan af met een schone theedoek en laat een nacht staan. Op die manier kunnen de abrikozen zacht worden maar zorgen appels, citroen en suiker al voor een eerste binding/het loslaten van pectine.

Stap 2: Dag 2

Giet het appel-siroopmengsel in een pan en zet die op het vuur. Breng aan de kook en zet het vuur dan wat lager. Snijd ondertussen de amandelspijs in piepkleine blokjes (ongeveer 0,5 x 0,5 centimeter) en zet apart. Zet een schoteltje in de viezer. Roer regelmatig in het appelmengsel zodat het niet aan de bodem aanzet. Hoe lang het moet koken hangt af van het soort appel dat je gebruikt en de dikte van de plakjes. Ik kookte het hier ongeveer 20 minuten. Omdat ik stevige frisse handappels gebruikte kookten die niet tot moes. Ik heb de staafmixer een paar keer door de kokende massa gehaald zodat het meer moes werd maar nog wel met genoeg grotere stukjes erin. Je kunt dat ook met een aardappelpureestamper doen: door die grofweg links en rechts in de jam te duwen maak je wat meer jam maar toch met stukjes. Als je moesappels gebruikt kun je zelf bepalen of je de jam helemaal tot moes wilt koken of wat eerder wilt stoppen zodat er nog wat stukjes zijn. Als je denkt dat het is wat je wilt kun een schepje jam op het ijskoude schoteltje in de vriezer doen, dat 3 minuten terug in de vriezer zetten en dan proeven of je het zo lekker vindt en of het genoeg gebonden/geleerd is.

Stap 3: Inmaken

Maak de potten en deksels schoon zoals je gewend bent. Ik was ze af en maak ze schoon met kokend water en soda en spoel ze na met kokend water en ik laat dat kokendhete water in potten en deksels staan tot ik de potten kan vullen. Als de jam goed is kun je de pan van het vuur halen. Voeg de blokjes amandelspijs toe aan de jam en schep/spatel dat er snel en zonder teveel roeren door. Vul de potten met de jam, sluit de potten en laat ondersteboven afkoelen. Minimaal 1 jaar houdbaar, een opengemaakte pot bewaar je in de koelkast, gebruik altijd een schoon lepeltje en maak een opengemaakte pot binnen enkele weken leeg.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief