Jam van bramen en blauwe bessen met steranijs

Ingredienten

  • 500 gram bramen
  • 500 gram blauwe bessen (of bosbessen)
  • 800 gram suiker
  • het sap van 1 citroen
  • 6 anijssterren

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Christine Ferber in het boek Larousse Confituren
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 9 minuten
Totale tijd: 39 minuten
Soort keuken: Frans

Ja hoor, daar is er weer één: ik kan er niks aan doen, ik ben een groot fan van zo ongeveer alle recepten van Christine Ferber die in het boek Larousse Confituren staan. De enige reden dat ik zoveel van haar recepten op mijn website durf te zetten is omdat het boek helaas niet meer verkrijgbaar is (mocht je het ooit ergens tweedehands tegenkomen, aarzel dan vooral niet!).

Er is wellicht één nadeel aan de recepten van deze ‘The Jam Fairy’; er wordt veel suiker in haar recepten gebruikt. Dat komt omdat ze geen pakjes en zakjes gebruikt; nooit citroenzuur, altijd verse citroenen, en nooit geleisuiker maar altijd suiker. En iedereen die jam maakt weet dat er een bepaalde combinatie/hoeveelheid van fruit, suiker en zuur moet zijn om te zorgen dat de jam voldoende bindt en dus niet te dun wordt. Mocht je dit recept met minder suiker willen maken, dan zou je kunnen overwegen om geleisuiker te gebruiken (houd in dat geval de verhoudingen van vruchten en suiker volgens de verpakking aan).

Christine zou het echter nooit adviseren. En ik ook niet, want deze jam is veel te lekker zoals ze is. Gezondere jam maak ik ook, met minder suiker, of met zoetstof en agar agar of geleisuiker speciaal, etc. Dat is mijn ‘doordeweekse jam’. Dit is ‘zondagse jam’ of ‘feestjam’, ‘kerstjam’, ‘cadeautjesjam’ 1000-calorieënjam’ of hoe je het dan ook wilt noemen :-). En als je dan toch een keer zondigt, bezuinig dan niet op de rest van de ingrediënten en smeer het bijvoorbeeld op een luxe briochebroodje of vers croissantje, of schep wat op een heerlijke volle bio kwark.

Ik schrok (nou ja, dat is nou ook weer overdreven) van de hoeveelheid steranijs in dit recept. Want steranijs heeft een behoorlijk sterke smaak. Ik heb overwogen om er iets minder te gebruiken maar ben blij dat ik toch de hoeveelheid volgens het boek heb aangehouden want het is precies goed. Ik maakte deze jam in 2022 voor het eerst en ze is per direct een favoriet, wat een heerlijke smaak! In de eerste maanden na het inmaken is de smaak meer fris, volfruitig en anijsachtig. Na een paar maanden is de jam in de potten minstens zo lekker; warmer, kruidiger, bijna een beetje droppig, zoethoutachtig, en toch proef je de bramen en blauwe bessen nog volop. Een geweldig lekkere jam!!

Je kunt deze jam zeker ook maken als je geen suikerthermometer hebt (door de tijd goed in de gaten te houden en de jam te controleren wanneer die bijna klaar is (door een schepje op een ijskoud schoteltje te doen en dat even in de ijskast te zetten kun je de dikte controleren en proeven).

Instructies

Stap 1: Dag 1

Controleer de vruchten, was ze voorzichtig en laat ze op een schone theedoek uitlekken. Weeg de ingrediënten af. Meng de vruchten in een pan met dikke bodem met de suiker, het citroensap en de steranijs. Zet het vuur aan en breng de massa al roerend aan de kook. Laat 2 minuten doorkoken en zet het vuur dan uit. Giet het vruchten/suikermengsel in een schaal en laat afkoelen. Dek de kom af met huishoudfolie en laat 12 uur lang op een koele plaats rusten

Stap 2: Dag 2

Doe de vruchtenmassa weer in een pan met dikke bodem. Zet het vuur aan en breng de jam al roerend weer aan de kook. Kook ongeveer 10 minuten op redelijk hoog vuur (pas op voor spatten) tot het mengsel dikker wordt.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer op het laatste moment de potten en deksels zoals je dat gewend ben (ik maak ze schoon met kokend water en soda, spoel ze na met kokend water en laat dat hete water in de potjes en deksels staan tot ik kan vullen). Controleer de dikte van de jam door een theelepeltje op het ijskoude schoteltje in de vriezer te doen en dat weer terug in de vriezer te zetten, je kunt dan enkele minuten later zien en proeven of de jam goed is. Als je een suikerthermometer hebt kun je 105 graden Celsius op de thermometer aanhouden. Verwijder de 6 anijssterren. Giet vervolgens het kokendhete water uit de potjes en deksels en vul ze met de nog kokendhete jam. Sluit de potjes en laat ze ondersteboven afkoelen. Controleer na het afkoelen of ze vacuüm zijn. Potjes die niet vacuüm zijn, en geopende potjes, bewaar je in de koelkast en maak je binnen enkele weken op. Vacuüm potjes zijn ruim een jaar houdbaar.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief