Limonadesiroop

Details

(20 beoordelingen)

Ingrediënten

  • 1 liter versgeperst vruchtensap
  • 1,5 kilogram suiker
  • 25 gram citroenzuur (hoeft niet, maar verhoogt de houdbaarheid)

Recept

Je kunt elke gewenste vrucht gebruiken en natuurlijk ook een mengsel van vruchten. Ik heb zelf bramensiroop gemaakt, druif-appelsiroop, rode bes-aardbei, rode bes-aardbei-framboos, etc. Verzin zelf smakelijke combinaties of gebruik 1 soort vrucht.

Was de vruchten goed en win er helder sap van. Handig is het gebruik van een vruchtenpers, maar ik zelf giet het sap daarna nog wel door een theedoek om een mooi helder sap te krijgen (met de vruchtenpers komt er toch vaak wat “drap” mee). Een andere manier is om gewoon de vruchten te “prakken” en uit te laten lekken boven een fijne zeef. Een derde manier is de gekneusde vruchten langzaam iets te verhitten, het sap laat dan gemakkelijk los, ook weer zeven voor een helder sap.

Pas bij deze laatste manier op want door verwarmen van vruchten kan de pectine vrijkomen waardoor je geen sap maar gelei krijgt (en daar kun je dan dus geen siroop meer van maken (maar dan wel weer erg lekker door yoghurt, vla, etc. en lijkt dan veel op de flesjes dessertsaus die je in supermarkten kunt kopen).

Meng 1 liter koud en helder vers vruchtensap met 1,5 kilo suiker. Dat is veel, maar je hebt een suikerpercentage van minimaal 62 % nodig om de siroop houdbaar te maken! Citroenzuur (verkrijgbaar bij goede drogisten en bij vrijwel alle Toko’s) is niet verplicht maar verhoogt de houdbaarheid. En tevens, zeker omdat je veel suiker gebruikt, geeft het een friszuur smaakaccent aan de siroop. Verwar en verwissel niet het citroenzuur door wat citroensap, dat is iets heel anders! Citroenzuur zijn witte korreltjes, lijkt op suiker en is vele malen zuurder dan citroensap!). Los per liter vruchtensap 25 gram citroenzuur op.

Meng de vruchtensap, suiker en citroenzuur en roer tot alle suiker en citroenzuur is opgelost (dat kan wel een tijdje duren omdat suiker langzamer oplost in koud sap dan in warm sap). Zorg dat het sap op kamertemperatuur is, dan gaat het sneller dan wanneer het sap uit de koelkast komt. Maak ondertussen glazen flessen met schroefdoppen schoon met kokend wat en soda, goed naspoelen met kokend water (ook de dop!). Giet de limonadesiroop in de flessen en sluit ze af.

Deze siroop bevat wel veel suiker, maar, in tegenstelling tot gekochte siroop, ook 40% sap van je zelf geoogste smakelijke onbespoten vruchten, en geen conserveermiddelen. De siroop is 12 maanden houdbaar. Lekker om te verdunnen met 5 tot 6 delen water of spa rood, een scheutje door de vla of yoghurt of melk of karnemelk, etc..

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief