Peperolie

Details

(6 beoordelingen)

Ingrediënten:

Pepers, olie

Recept:

Snijd het gewenste aantal rijpe pepers open, verwijder de zaadjes en kroontjes en snijd de pepers in kleine stukjes (van ongeveer 1 centimeter groot). Laat de pepers volledig drogen. In een mooie lange zomer kan dit misschien als je de pepers alleen halveert en zo aan een touwtje geregen op een luchtige, warme plaats (maar dat lukt alleen bij dunwandige pepers, dikwandige peper bevatten teveel vocht, en dichte pepers drogen vaak van buiten maar schimmelen van binnen). Ik gebruik er zelf een droogapparaat voor, tegenwoordig zijn er diverse merken in diverse prijsklassen te koop, ook handig om bijvoorbeeld tomaatjes te drogen, of kruiden, etc.).

Als je de pepers pas in de nazomer kunt plukken of wanneer de pepers te dik/groot zijn, gebruik dan de oven; zet de oven op 60 tot 70 graden, met de deur op een kiertje (steek een lepel of iets dergelijks tussen de ovendeur). Spreid de peperstukjes uit op een bakplaat, zorg dat er geen stukjes op elkaar liggen, en laat zo een aantal uur drogen (reken op, afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de peperstukjes op ongeveer 4 tot 6 uur).

Economischer is een mix van bovengenoemde methodes: laat de pepers eerst een uur of 2 drogen in de oven bij 70 graden en laat de pepers (nog steeds uitgespreid) dan verder drogen in een warme  en luchtige kamer, maar niet in de zon want dan verkleuren de pepers). Uiteindelijk moeten de peperstukjes helemaal klein, plasticachtig, glimmend en gekruld zijn.

Maak een pot of fles schoon en laat deze volkomen drogen (bij een klein beetje vochtigheid/condens van pepers of fles kan alles gaan schimmelen!). Vul de kurkdroge fles met de goed gedroogde peperstukjes en giet er onverwarmde arachideolie (of een andere goede olie) op, net zoveel pepertjes als je wilt, als ze maar volledig onder olie staan. Afhankelijk van de soort pepers (matig hete Spaanse pepers tot gevaarlijk hete Habanero’s) en de hoeveelheid pepers kun je de olie milder of heter maken.

Laat 4 tot 8 weken staan en zeef dan de olie. Je hebt nu een mooie oranje olie (of een andere kleur als je andere kleuren pepers gebruikt), die je (druppelsgewijs!) voor allerlei gerechten kunt gebruiken. Een jaar houdbaar (of net zo lang als de houdbaarheid op de fles olie aangeeft). Deze olie is voor alle keukens geschikt omdat er geen andere, bijvoorbeeld Italiaanse, Chinese of Mexicaanse kruiden aan toe zijn gevoegd. Wil je dat wel, let dan bij het toevoegen van welke kruiden dan ook, dat ook deze zeer goed gedroogd zijn (en kruiden kun je op dezelfde manier in de oven drogen, maar gebruik dan een temperatuur van 30 tot 40 graden, want te warm gedroogde kruiden kunnen veel van hun smaak verliezen door het vervliegen van etherische oliën).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief