Piccalilly

voor 6 potten van 450 gram

Ingredienten:

  • 1,5 kilo gemengde jonge groenten (moeten wel stevig van structuur zijn) zoals bloemkool, broccoli, komkommer, paprika, boontjes, maïs, doperwtjes, peultjes, worteltjes, sjalotjes, etc.
  • ongeveer 1,5 liter azijn
  • 2 eetlepels mosterdpoeder
  • 1 eetlepel koenjitpoeder (kurkuma)
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepels kerriepoeder
  • 2 theelepels zout
  • 350 gram suiker
  • 40 gram bloem

Recept:

Was alle groenten naar keuze schoon en verdeel alles in klein stukjes/plakjes/blokjes. Doe alle groenten in een pan en schenk er zoveel azijn op dat alles onder staat, houd een paar eetlepels azijn achter. Voeg mosterdpoeder, koenjit, gember, kerrie, zout en suiker toe, roer alles goed om en breng aan de kook. Kook ongeveer 6-10 minuten (het is lekker als de groenten nog een beetje knapperig blijven).

Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan en laat ze in een vergiet goed uitlekken (vang het vocht op en doe dat weer in de pan bij de rest van het azijnmengsel). Maak van de paar eetlepels achtergehouden azijn met de bloem een glad papje (eventueel even zeven).

Breng het azijnmengsel in de pan weer aan de kook en roer en het azijn-bloempapje door. Goed roeren en even door laten koken tot een gladde saus ontstaat (eventueel kun je wat meer of minder bloem gebruiken, naar gelang je voorkeur).

Verdeel de groenten over de met soda en kokend water schoongemaakte potten. Giet daarop het gebonden azijnmengsel, sluit af en zet ondersteboven tot enigszins afgekoeld.

Circa 12 maanden houdbaar, geopende potten in de koelkast bewaren en binnen een paar weken leeg maken.