Sambal met tomaten

voor 5 potjes van 200 gram

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels arachideolie (of een andere neutrale olie)
  • 2 grote vleestomaten
  • 2 grote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 6-8 Cayennepepers (of andere pepers of andere hoeveelheid, naar smaak)
  • zout naar smaak
  • 1 eetlepel Goela Djawa (eventueel te vervangen door bruine basterdsuiker)
  • 4 eetlepels Ketjap Manis
  • 1 theelepel geraspte gemberwortel (of anders gemberpoeder)
  • 1 theelepel ketoembar (gemalen korianderzaden)

Recept:

Pel uien en knoflook en hak ze samen met de pepers fijn tot een pasta in een keukenmachine. Verhit de olie in een pan en doe dit mengsel erbij. Schep alles goed om en laat het fruiten maar niet bruin worden.

Voeg dan de ketoembar en gember en bak dit nog 2 minuten mee. Maal ondertussen in de keukenmachine de tomaten en zeef ze eventueel (om zaden en velletjes eruit te halen) Voeg dit bij het pepermengsel en verhit dit tot het gaat pruttelen. Voeg dan zout en ketjap naar smaak toe en laat pruttelen tot het mengsel de gewenste dikte heeft.

Schep de sambal in met kokend water en soda schoongemaakte potten, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. 12 maanden houdbaar (mits vacuüm).