Sambal – Surinaams, met rabarber

Inmaak Appelsambalvoor 5 potjes van 200 gram

Ingrediënten:

  • 3 flinke stengels rabarber
  • 1 flinke ui
  • 1 appel
  • het sap van 1 citroen
  • 6 tot 7 eetlepels suiker
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stukje verse gemberwortel van 5 cm, geschild, in plakjes
  • 3 Surinaamse gele pepers (Ajoema = Aji Umba)
  • 1 theelepel Ketoembar (gemalen Korianderzaden)

Recept:

Pel ui en snipper die fijn. Pel de knoflook en pers die. Schil de appel en snijd die fijn. Maak de rabarber schoon en snijd ze in dunne plakjes. Maak de pepers schoon en maal ze fijn. Doe het citroensap in een pan en breng het samen met de suiker aan de kook. Voeg uien, appel, rabarber, peper en knoflook toe en breng het aan de kook. Voeg de schijven gember toe en de ketoembar zet het vuur dan zacht en roer regelmatig (om aanbakken te voorkomen). Laat zolang zachtjes pruttelen tot de sambal zo dik is als je wilt.

Haal dan de schijven gember uit de sambal en schep de sambal vervolgens in met kokend water en soda schoongemaakte potten, sluit ze af en laat ze ondersteboven afkoelen. 12 maanden houdbaar, mits vacuüm.