Zelfgemaakte ‘Maggi’

Ingredienten

  • 750 cc water
  • 200 gram verse bladeren en stelen van maggiplant (lavas)
  • 50 gram verse bladeren en stelen van peterselie
  • 25 gram verse bladeren en stelen van snijselderij
  • 1 koffielepel rietsuiker (of honing)
  • 1 koffielepel zwarte peperkorrels, in een vijzel gekneusd/gebroken
  • 1 eetlepel sojasaus (geen ketjap!)
  • 1 eetlepel mushroom sojasaus (zie toelichting)
  • zeezout, 12% van de hoeveelheid vocht (zie recept)

Details

(7 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Allereerst over der mushroom sojasaus. Die laatste is te koop bij de meeste toko’s, het is een sojasaus waar een extract van paddenstoelen in zit (helaas zitten er in het flesje Thaise mushroom sojasaus ook flink wat e-nummers, maar is bijvoorbeeld ook een Chinese variant die anders smaakt maar ook lekker is, en die geen E-nummers bevat (zie foto). Kijk vooral naar de ingrediëntenlijst als je een flesje koopt. Het erg lekker en wezenlijk verschillende van sojasaus, het heeft in de smaak iets hartigs, gefermenteerd, paddenstoel, ‘umami’. Mocht je het niet in huis hebben en/of niet willen kopen, vervang het dan door Tamari of eventueel Miso. Of gebruik 1,5 eetlepel sojasaus in plaats van 1 eetlepel. En nog even over de Mushroom sojasaus: je vindt hier meer informatie over wat het is, welke soorten er zijn, etc.: Aziatische ingrediënten

En ook nog even: ja, dit is heel zout, maar maggi is ook heel zout. In echte maggi zit 24,9 gram zout per 100 milliliter, in deze zelfgemaakte ‘maggi’ zit 12% zout plus nog 1 of 2 % extra door het gebruik van de sojasaus.

Nou, na wat oefenen (ik heb er ook een blog over geschreven: Puzzelen) vind ik zelf dat dit best heel dichtbij echte maggi komt :-). Lekker (uiteraard in een heel kleine hoeveelheid; druppels of een theelepeltje) in soep, saus, jus, dressing, marinade, etc.). Ik heb dit recept pas in mei 2020 voor het eerst gemaakt en kom er achter dat de smaak na een paar dagen/weken sterker (meer maggi) wordt. Ik ben benieuwd hoe dit over een paar maanden is, uiteraard laat ik dat hier dan ook weten.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was en droog de kruiden en hak ze grof. Doe het water in een pan en breng aan de kook. Voeg de gehakte kruiden toe, breng weer aan de kook en zet het vuur vervolgens laag. Voeg rietsuiker en gevijzelde zwarte peper toe. En voeg de eetlepel sojasaus toe en de eetlepel mushroom sojasaus (zie toelichting boven het recept). Laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken, zet dan het vuur uit en doe het deksel op de pan. Laat 2 tot 3 uur 'trekken'.

Stap 2: Filteren

Giet het mengsel door een zeef en druk het laatste beetje vocht eruit. Giet het vocht vervolgens door een kaasdoek of theedoek of een koffiefilter zodat je een helder donkerbruin vocht overhoudt. Weeg dit vocht en reken uit hoeveel zout je nodig hebt. SOM: ik hield uiteindelijk 700 gram 'maggiwater' over, en 12% van 700 gram = 84 gram zout. Voeg het zout toe aan het heldere vocht en roer met een schone lepel tot het zout volledig is opgelost.

Stap 3: Bottelen

Giet de maggi in gesteriliseerde flesjes of potjes, het zout moet zorgen voor de houdbaarheid, maar ik maakte het in 2020 voor het eerst en moet dat nog wel uittesten (en laat dit uiteraard nog weten). Mocht je twijfelen, kook de maggi dan nog zo kort mogelijk en giet het dan in gesteriliseerde potjes en laat vacuüm trekken, dan moet het minimaal een jaar houdbaar zijn. Een potje/flesje dat eenmaal is geopend bewaar ik zelf in de koelkast, en uiteraard gebruik ik telkens een schoon lepeltje als ik een schepje wil gebruiken.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief