Agastache

Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van Agastache in een niet-Nederlandstalige webwinkel:
- Synoniemen: dropplant
- Latijnse naam: Agastache (en dan zijn er soorten als Agastache cana, Agastache rugosa, Agastache aurantiaca, Agastache mexicana, etc.)
- Engelse naam: Korean mint, Anise hyssop, Blue giant hyssop, Fragrant giant hyssop, Lavender giant hyssop
- Duitse naam: Duftnessel
- Franse naam: Agastache, Hysope anisée, Agastache fenouil, Grande hysope, Anis-hysope
- Meerjarig, vorstgevoelig
Een persoonlijk favoriete (maar daar heb ik er wel heel veel van hoor :-)).
Agastache is een geweldig plant, met vrolijke en soms zelfs opvallende buisbloempjes. Ze zijn er in veel kleuren; van wit en geel tot allerlei pasteltinten in lila, roze, blauw, etc.. Eigenlijk is ze een vaste plant maar ze is niet betrouwbaar winterhard. Dat geeft niet want ze is prima als eenjarige te zaaien (en mocht ze dan toch de winter overleven is dat mooi meegenomen).
Op de foto bovenaan deze pagina zie je Agastache Blue Boa (samen met bloempjes van Nicotiana Whisper mix).

Zaai haar in maart bij kamertemperatuur voor, houd de potgrond vochtig maar niet kletsnat want daar kan ze niet goed tegen. De zaden kiemen snel, binnen 1 tot 2 weken. En de zaailingen groeien in een zo licht mogelijk raamkozijn bij kamertemperatuur ook redelijk snel.

Vanaf half april kun je de zaailingen af gaan harden. Zelf brengen we ze dan naar de koude kas (uiteraard controleer je wel eerst even de weersverwachting). Maar je kunt ze vanaf de derde week van april ook overdag buiten zetten en in de avond weer naar binnen halen. De zaailingen mogen, mits ze groot genoeg zijn, vanaf 12 mei (IJsheiligen) worden uitgeplant. De zaailingen zijn vorstgevoelig, en pas ook op voor slakken in de eerste weken na het uitplanten.
Agastache houdt van een zonnige standplaats in niet te natte grond. Hier doet ze het in de vette klei niet altijd even goed (in een natte zomer). Op zandgrond heeft ze daar ongetwijfeld minder last van. En hier planten we haar de laatste jaren in een verhoogde bak en daarin groeit ze prima en bloeit ze rijk en lang. Ze is trouwens ook erg leuk in pot (ook wat warmer en minder nat dan de volle grond).

Het blad geurt heerlijk naar drop/anijs en verschillende rassen hebben nog wel wat verschillen in geurnuances, sommige hebben een wat zachtere of juist intensere geur, sommige hebben ook iets van munt of chocolade in de geur. Het blad (en de bloempjes) zijn eetbaar, de kleine bloempjes zijn erg leuk als eetbare versiering in een mooie salade of dessert. Het blad is erg lekker in een kruidenthee maar ook in salades of een marinade.
Agastache bloeit lang (van eind juni tot ver in de herfst), al hangt dat uiteraard ook voor een deel af van soort en ras. En dan nog een pluspunt: ze trekt heel veel bestuivende insecten, hier wordt ze vooral druk bezocht door hommels en solitaire bijtjes.

Het is gemakkelijk om zelf zaden van Agastache te oogsten: als de bloemen droog, bruin en verdord zijn zie je in de hoesjes de kleine donkerbruine tot zwarte zaden zitten, je schudt ze gemakkelijk uit de hoesjes op je hand. Laat geoogste zaden nog een weekje op een een licht en luchtige, warme plaats drogen. De zaden blijven ongeveer 4 jaar kiemkrachtig
Over de winterhardheid: laat de planten in de winter vooral gewoon staan en dek ze eventueel af met wat stro of bladafval of compost. Ik heb al meerdere keren gezien en ervaren dat planten na een niet al te strenge winter rond april toch weer uitliepen.
Agastache mexicana Red Fortune lijkt de meest winterharde die ik zelf al eens teelde. Ook Agastache Golden Jubilee is hier wel weer uitgelopen na de winter.
Op deze pagina vind je foto’s van rassen die ik zelf eens teelde:









zou graag wat zaad willen kopen van de agastache planten Hoe doe ik dat.
Hallo Nico,
Bedenk vooral eerst van welk ras je zaden zou willen hebben en googel dan op de Latijnse naam plus het ras + ‘zaden’ of ‘seeds’ en dan vind je heel veel aanbieders van verschillende rassen. En als je liever op aanbieder zoekt, kijk dan vooral op deze pagina: Moestuinzaden
groetjes,
Diana
Grote favoriet hier, de Golden Jubilee. Staat hier al 4 jaar in een grote pot op een enigzins beschermde plek, bloeit uitbundig en is heel uitnodigend voor de bijen en hommels. Ik oogst het hele seizoen door blad wat ik droog en gebruik als thee (heerlijk met munt erbij) en als kruid bij het koken en in salades. Onder de grond in de pot heeft zich inmiddels een flink dikke wortel gevormd die elk voorjaar weer uitloopt. Ik strooi daar na ijsheiligen wat zaad omheen zodat er ook nieuwe plantjes ontstaan. Gek genoeg eten de slakken die niet op. De pot staat voor het huis, alle plantjes die ik vanaf februari apart en binnen heb opgekweekt en die ik achter het huis zet zijn in no-time verslonden…