Cosmos sulphureus

Minstens zo mooi als haar zusje, de Cosmos bipinnatus, is deze sulphureus. Maar je moet moet wel van geel, oranje of rood houden want dat zijn de enige kleuren die je in deze soort vindt. En ik vind dat niet erg, sterker nog; de combinatie van het wat donkerder groen, fijn ingesneden blad met de felgele, oranje en rode bloemen geven een heel zomers en vrolijk accent.

Net zo gemakkelijk te zaaien als de Cosmos bipinnatus, net zo gemakkelijk zaden van te oogsten (de zaden lijken ook heel veel op elkaar, de 2 soorten kruisen overigens niet met elkaar).

Zaai de zaden eind maart of in april (of zelfs begin mei) voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen een week tot 10 dagen, en ze groeien snel. De zaailingen mogen uitgeplant worden wanneer ze groot genoeg zijn, vanaf begin mei (wanneer de kans op echte nachtvorst al klein is).

Cosmos sulphureus rood
Cosmos sulphureus rood

De planten blijven wat lager dan zusje bipinnatus (zo’n 60-80 centimeter) maar hebben ook fijn geveerd blad (ietsje grover dan dat van de bipinnatus), maar veel minder blad aan de plant dan bij de bipinnatus. De bloei van de sulphureus is rijker, al zijn de bloemen wat kleiner. En de bloemen zitten vaak wel meer verspreid in de planten.

De planten bloeien dus rijk, maar ook heel lang, van half juni tot ver in september, en soms ook nog wel wat later. De slanke planten en bloempjes op dunne steeltjes wiegen mooi in de wind, zet wel een paar planten bij elkaar voor een vol effect.

Trekken ook nog eens veel hommels, etc. aan. Ze Houdt van zon en een goed gedraineerde grond, maar doet het hier op de vette klei eigenlijk ook altijd prima (worden alleen wat groter/hoger). Zeer geschikt voor de volle grond, maar (omdat ze wat kleiner blijven dan zusje bipinnatus) ook leuk in pot, gebruik dan wel een luchtige, met wat brekerzand verarmde potgrond.

Cosmos sulphureus oranje
Cosmos sulphureus oranje

Er zijn zijn gele, licht oranje en donker oranje (bijna rode) rassen. Je kunt ze per kleur kopen, maar ook een mix van die 3 kleuren (en de tinten liggen echt heel dichtbij elkaar), de mix kun je vaak kopen onder de naam Bright Lights of Cosmic Mix. Zie de foto’s op deze pagina.

Cosmos sulphureus plant
Cosmos sulphureus Bright Lights
Cosmos sulphureus Bright Lights
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief