Godetia bottae

Synoniem: Clarkia bottae

Ik probeerde al vaker de Godetia grandiflora maar dat mislukt hier altijd (ik denk door de natte en rijke kleigrond). Om die reden had ik al bedacht dat ik deze vorm uit zou gaan planten in een verhoogde bak, in de hoop dat de lossere structuur van de grond goed voor haar zou zijn.

En ze deed het boven verwachting in die verhoogde bak, is eigenlijk ook heel anders dan de Godetia grandiflora, dit is duidelijk een species (soort) en geen grootbloemige Cultivar (ras), ze heeft een heel natuurlijke uitstraling, en tegelijkertijd toch heel opvallend.

Het blad is lichtgroen en lancetvormig, de planten slechts 30 centimeter hoog, vormen bijna een tapijtje op de grond. De planten bloeien vervolgens in juli en augustus, met lilapaars bloemen met een wit hart. De bloemen zijn zo’n 3 centimeter groot en bloeien een centimeter of 10 boven het blad. Bloeit dus een week of 8 lang, en in die tijd heel rijk.

Zaai haar in maart voor, bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken. Uitplanten wanneer de zaailingen groot genoeg zijn, op een zonnig plekje in niet te vaste grond. Ongetwijfeld ook leuk in potten en bakken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Agnes

Hoi Diana, dank voor je mooie verhaal over de godetia. Kun je me misschien helpen met het vinden van de zaadjes van de soort (lila met wit hart) die op jouw foto’s staan?

Meld je aan voor de nieuwsbrief