Matthiola

Mooie, lang bloeiende en heerlijk geurende éénjarige. Alleen om de geur verdient ze al een plekje dichtbij een terras want in de avond kan ze het hele terras vullen met die zoete geur.

Niet moeilijk te zaaien: ze kiemt gemakkelijk en snel bij kamertemperatuur en ze groeit ook snel, zaai haar dus niet te vroeg; zo rond half tot eind maart is prima. Ze kiemt in huis binnen 10 tot 14 dagen en groeit snel genoeg om vervolgens begin mei buiten uitgeplant te kunnen worden.

Zaailingen van Matthiola incana

Geef haar een zonnig plekje en een niet te rijke grond; wij hebben met deze plant altijd maar 1 nadeel – op onze vette voedzame klei kan ze nog wel eens zo hoog worden dat ze om gaat vallen (want de bloemtrossen zijn behoorlijk groot en zwaar). Daarom staat ze hier altijd tussen andere planten in, die haar een beetje overeind kunnen houden.

Er zijn trouwens ook rassen die lager en meer compact blijven (en wat minder grote bloemtrossen maken). Let bij de aankoop even op de begeleidende tekst over hoogte. Grofweg zijn er 2 types; 40-50 centimeter hoge planten met grotere bloemen en grotere bloemtrossen. En de lagere vorm, 25 tot 35 centimeter hoog met wat kleinere bloemen en compactere bloemtrossen.

Zelf vind ik de lagere vormen vooral erg leuk in potten en verhoogde bakken, de hogere rassen wat meer geschikt voor de volle grond.

Bloeit van half juli tot ver in oktober. En soms nog wel langer; er zijn  jaren met zachte winters waarin de planten in een pot of verhoogde bak gewoon blijven leven en zelfs in de winter nog een klein beetje kleur van bloemknopjes geven!

Matthiola’s zijn er vooral in zoete en pastelachtige kleuren als wit, roze, lila, zalm, etc. Ze zijn onmisbaar in de ‘Cottage Garden’, voor zowel de kleur als de geur als de bloeiwijze. Ik heb afzonderlijke rassen gekocht en geteeld maar soms ook wel mengsels, je ziet bij zaadhandels wel vaker mengsels van pastelkleuren.

Naast de incana is er ook nog de Matthiola bicornis. Je kunt haar behandelen als de Matthiola incana, maar bij deze soort zijn de bloempjes klein en groeien niet in trosjes maar langs verschillende stengels die door elkaar groeien. Daardoor een wat meer natuurlijke uitstraling, leuk voor verwildering. En een geur die misschien nog wel beter is dan die van de Matthiola incana.

Zie vooral hieronder nog even de foto´s van rassen die ik teelde. Mocht je zaden van een bepaald ras zoeken googel dan vooral even op de volledige naam en rasnaam. En je kunt op deze pagina lijsten vinden met webshops waar je zaden kunt kopen van bloemen, planten, groenten, kruiden, etc.: Moestuinzaden

Matthiola incana Silvery Blue
Matthiola incana Brompton mixed
Matthiola incana Apricot Punch
Matthiola incana mix
Matthiola incana Appleblossom
Matthiola bicornis
Een mooie combinatie van de eenjarige Matthiola incana Rainbow Quartet, vaste plant Knautia macedonica en Centaurea cyanus Classic Romantic
Matthiola incana Levkoje Bara
Mathiola incana Levkoje Bara (met op de achtergrond Consolida ajacis Carmine Rose)
De zaden van Matthiola zitten zitten in platte peultjes die je kunt oogsten als ze dor en droog zijn. Als je de peultjes openmaakt zie je de beige met bijna olijfgroene platte zaadjes in 2 compartimenten. Je kunt ze er dan met je vinger uit wrijven, laten drogen en bewaren voor volgend jaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ina radstaat

Ik zou graag een vaste plant willen kopen van de Violier een witte.kan ik die bij jullie bestellen.

Ina Radstaat

Wil graag een witte viollier ist b
estellen voor in de tuin.

Ria

Ik raad je aan om naar een kweker in je buurt te gaan. Diana verzendt geen planten. Of probeer zelf te zaaien. Zaden zijn bij diverse zaadhandelaren te koop, vaak in gemengde kleuren.
Veel succes met je zoektocht.

Ria

Anna

Waar kun je zaailingen kopen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief