Nicotiana

Een groep erg leuke eenjarige en matig winterharde vaste planten, van laag tot hoog, van wit tot bijna zwart. Makkelijke planten ook, mits je je aan de ‘regels’ houdt:

Zaai ze tussen ongeveer half maart en half april, de zaden zijn heel klein, hoeven bij het zaaien amper bedekt te worden (alleen een dun laagje zand of wat vermiculiet). De zaden kiemen binnen anderhalf tot 3 weken bij kamertemperatuur. De zaailingen groeien redelijk snel en je mag de zaailingen begin tot half mei uitplanten (wanneer de kans op vorst voorbij is).

Op de foto hieronder zie je verschillende soorten zaailingen die groot genoeg zijn om uitgeplant te worden. De bovenste rij zijn zaailingen van Coreopsis tinctoria. In de rij eronder zie je links zaailingen van Linaria triornithophora en rechts zaailingen van Nicotiana mutabilis – de zaailingen hebben lichtgroen vrij groot blad met een ‘zijdeglans’.

Pas dan wel op; slakken zijn gek op de jonge blaadjes, zorg er dus voor dat de zaailingen groot genoeg zijn bij het uitplanten (want grotere blaadjes zijn blijkbaar minder smakelijk) en/of bescherm de zaailingen tegen de slakken.

Geef de planten een plekje in de volle zon of halfschaduw. Ze bloeien dan vanaf ongeveer juli (afhankelijk van soort, ras en het moment van zaaien) tot de herfst of zelfs in de herfst.

Zoals gezegd zijn er Nicotiana’s van laag (30 cm) tot hoog (160 cm) en alles daar tussenin, en in veel kleuren (en een groot deel van de Nicotiana’s zijn trouwens ook geurend!).

Gemakkelijk zelf zaden van te oogsten; er blijven na de bloei kleine 0,5 – 1 cm grote ovale zaadpeultjes over; als die bruin worden en aan de bovenkant open gaan staan, kun je de kleine zaden er gemakkelijk uit ‘strooien’.

Ik hou zelf erg van Nicotiana’s, en daarom heb ik er al aardig wat geteeld. Hieronder vind je een kleine opsomming van de soorten en rassen die ik zelf heb geteeld. En kijk daarbij vooral ook naar de foto’s op deze pagina, er staan ook onder het laatste stukje tekst nog flink wat foto’s:

 • Niotiana hybriden. Bekendere lagere Nicotiana’s (rond de 30 tot 40 centimeter hoog), vaak zie je ze in tuincentra te koop, meestal in wit, groengeel en paars). De Black Knight heeft zeer donkere bruinrode bloemen. Ik heb ook de Perfume Purple gehad, donkerpaars en rijkbloeiend. En de Perfume Red, met rozerode bloemen, ook weer zeer rijkbloeiend. Allemaal zoetgeurend en zo’n 33 tot 40 centimeter centimeter hoog.
 • Nicotiana glutinosa: ook hier weer het lichtgroene blad en daarboven, op ijle stengels de bloemen, in dit geval zacht zalmoranje, wordt zo’n 100 centimeter hoog. Opvallend detail: zowel blad als stengels en bloemen zijn kleverig.
 • Nicotiana langsdorfii: extra bijzonder door de groene bloemen (eigenlijk meer geelgroen of groengeel). Geweldig om samen met een éénjarige in een complementaire kleur te gebruiken (bijvoorbeeld felrode Salvia’s, donkerpaarse Consolida’s). Hoogte 120 cm.
 • Nicotiana mutabilis; wordt zo’n 150 cm hoog en bloeit de hele zomer op ijle, wiegende maar toch sterke steeltjes. De bloemen beginnen wit en verkleuren tijdens de bloei via zachtroze naar lilaroze (vandaar dat de plant ook wel eens onder de naam Nicotiana mutabilis Marshmellow wordt aangeboden).
 • Nicotiana Whisper mix: lijkt veel op de hierboven genoemde mutabilis. Het is een F1-hybride die echter in de jaren erna (van zelf geoogste zaden) alleen maar mooier wordt, met bloemen die wat rozer zijn dan de mutabilis, bloeit van juni tot de eerste vorst en kan zelfs een niet te strenge winter overleven (en zaait zich prettig uit). Ik hoor dat trouwens steeds vaker; dat sommige Nicotianaplanten de winter als een wintergroene bladrozet overleven – wellicht door de steeds minder koude winters
 • Nicotiana sylvestris: de bekendste ‘Tabaksplant’ (de Nederlandse naam voor deze planten), zo’n 160 cm hoog en zeer zoetgeurende helderwitte dunne buisbloemen in trossen.
 • Nicotiana x sanderae: nog zo’n mooie 🙂 Deze wordt zo’n 120  cm hoog en heeft extra grote bloemen in een zuiver witte kleur. Zoetgeurend en opvallend door de grote bloemen.
 • Nicotiana suaveolens; in bloei zo’n 130 cm hoog, kleine, lange bloempjes in een zuiver witte kleur. Zoet geurend.
 • Nicotiana paniculata: imposante plant, werd hier zo’n 160 centimeter hoog, en draagt grote trossen kleine groene langwerpige bloempjes.
 • Nicotiana tabacum; de Nicotiana waar tabak van wordt gemaakt (door de grote bladeren te drogen). De planten worden in bloei zo’n 160 centimeter hoog, bloeien met mooie bloemen die verkleuren van wit naar roze.
 • Nicotiana rustica Wild Aztec Tobacco: ook een tabaks-Nicotiana, schijnt meer nicotine te bevatten dan de Nicotiana tabacum. De planten blijven kleiner, zo’n 110 centimeter, de bladeren zijn echter groot en opvallend lichtgroen, een beetje ronder van vorm dan de bladeren van de Nicotiana tabacum. De bloempjes zijn klein en lichtgroen, ze zitten in trosjes bij elkaar.

Kijk vooral naar de foto’s voor de verschillende soorten, rassen, kleuren, hoogtes, en vormen.

Makkelijk om zaden van te oogsten. Na de bloei blijven de 0,5 centimeter grote zaadbolletjes achter. Als de groene ovale bolletjes bruin worden en aan de bovenkant open gaan kun je de heel kleine bruine zaadjes eruit schudden. Droog ze nog een paar dagen en bewaar ze dan koel, droog en donker tot het jaar erop, de zaden blijven in ieder geval wel een jaar of 4 kiemkrachtig, wellicht nog wat langer. Zie onderste foto’s op deze pagina.

En bedenk dat ze de laatste jaren soms de winter overleven. Verwijder de uitgebloeide planten daarom niet maar knip de uitgebloeide bloeistengels terug en wacht met opruimen tot het voorjaar, wanneer je kunt zien of de planten de winter wel of niet hebben overleefd.

Nicotiana glutinosa
Nicotiana langsdorfii
Nicotiana hybr. Perfume Purple
Nicotiana paniculata
Nicotiana hybr. Perfume Red
Nicotiana suaveolens
Nicotiana Wild Azztec Tobacco
Nicotiana x sanderae
Nicotiana mutabilis Marshmellow
Nicotiana mutabilis
Nicotiana Whisper mix
Nicotiana Whisper mix
Nicotiana Whisper mix
Nicotiana Whisper mixed bloeit enorm rijk!
Nicotiana Whisper mixed
Rijpe zaadpeultjes van Nicotiana mutabilis,
De kleine zaden zitten los in de peultjes die bij het rijpen steeds verder open gaan staan. Daarom is het handig om elke paar dagen even te kijken of je wat zaden kunt oogsten (want als je te lang wacht vallen de zaden er vanzelf uit als het wat waait)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mireille

Ik kijk zo vaak op jouw site. Wat veel goede en praktische info met duidelijke foto’s. Dank voor alle uren leesplezier die ik al gehad heb en zeker ook nog zal krijgen. Top!

Bertie

Hoi, dit jaar voor het eerst Nicotiana gezaaid en uitgeplant.
Ik heb de eerste bloemetjes getopt en zie nu dat de plant uitstoelt en wel 5 of 6 takjes met veel bloemen geeft. Heel mooi!
Bij de centaurea’s had ik dat ook gedaan met hetzelfde resultaat, bijna teveel.
Maar bij de hogere Tagetes-soorten (ik heb er 2) durf ik het niet te doen, heb jij er ervaring mee?

aida regeer

Beste Diana,
Ik had een vraagje over de tabaks plant , in 2018 ben ik in versaille geweest en heb uit de tuin daar wat zaadjes van een tabaksplant meegenomen .
mijn vraag is zou jij weten of dat de bladeren te verweken zijn tot werkelijk tabak ? De bloemen zijn wit en en ruiken zo overheerlijk zoet , de bladeren zijn groot en ruiken heel erg naar tabak. Ze stonden in een dome , die helaas is stuk gewaaid, ik dacht dat alles verloren was,maar ze zijn gewoon weer opgekomen ,halve meter groot. zou jij je licht hier over kunnen schijnen 🙂 mvg AÏda

Eveline

Beste lezer, Vreeken in Dordrecht verkoopt verschillende tabak planten zaad soorten. Mogelijk kan je ook iets met hun kennis . Er staan foto’s van het uitgekomen zaad op hun site. Persoonlijk heb ik geen kennis hier over. Veel succes!

marja

wat een uitgebreide info! waar kun je zaden van de groene kopen?

Soetkin

Hallo Diana,
Ik heb gelezen dat je met tabak bloedluizen kan weren bij kippen. Ik wou proberen zelf de tabak te kweken en te drogen om dit in het legnest te leggen. Zou dit werken met al de verschillende soorten en rassen? Heb jij hier ervaring mee?
Groetjes, Soetkin

Dirk Huyghe

Dag Diana,
ik ben van plan om een tabaksplant (of twee misschien) in mijn serre tussen mijn tomaten te zetten, dit zou immers ondermeer de witte vlieg weghouden van mijn tomatenplanten.
Ik heb mij een zakje zaad gekocht (Nicotiana tabacum) en twijfel nu of ik in een tray zou zaaien (met allemaal aparte vakjes) of gewoon in een zaaibakje.
Ik denk dat het later makkelijker verspenen is vanuit een tray.
Heb jij ervaring met het plaatsen van een dergelijke plant tussen tomaten ? is dit werkelijk effectief ?
met dank,

Mieke

Hier zet men basilicumplanten tussen de tomatenplanten in de serre om de witte vlieg weg te houden.

Suzette Eeltink

Beste Diana,

Gebruik je de bloemen van de plant ook als snijbloem? Of blijven ze niet lang mooi binnen in een vaas?

Groet Suzette

Marissa

Ha Diana,
Heb jij tijdens het moestuinen door ook nog tijd voor deze vraag over de Nicotiana? :-). Ik heb in maart aardig wat zaden geplant, die zijn ook goed opgekomen. Echter, ze staan nu een maand of twee buiten (op zonnig en redelijk zonnige plekken) en er gebeurt eigenlijk helemaal niets…. Ze groeien helemaal niet en zijn nog steeds zo’n 5 mm hoog. Het goede nieuws: ze worden ook niet opgegeten door slakken haha. Maar misschien doe ik toch iets niet goed. Heb je nog groeibevorderende tips? Groet, Marissa

irene

Ha Diana,
Jarenlang zaaide ik de Nicotiana Sylvestris. Het lukte altijd.Heerlijk geurende planten op het terras meest in potten. En nu heb ik voor het 2e !! jaar hetzelfde probleem als Marissa . Ze zijn mooi opgekomen:maar worden niet groter dan 5 millimeter !!! Ja echt je leest het goed millimeter en geen centimeter. Vorig jaar durfde ik geen groeimiddel te geven. Maar nu ga ik dat toch echt doen. Zelfs jij raadt het aan. Maar welk middel zou ik kunnen geven?
Ik heb ze in zaai en stekgrond gezaaid die ik altijd gebruik.
De Tagetes – Glowing Ember komt wel op en groei wel. maar nog te klein om te verspenen.
Wat een fantastische site heb je !
Hart. groet
Irene

Irene Klinkert

Helaas Diana het zijn geen bloeiende zaailingen. Maar zaailingen die niet verder komen dan een paar millimeter. Dan stoppen ze. Is helemaal nieuw voor me. Dus ze komen goed op. Maar dan stoppen ze
Inmiddels denk ik toch de oorzaak te hebben gevonden. Door Covid heb ik minder gezaaid afgelopen 2 jaar en “oude” zaai en stekgrond gebruikt die ik nog had staan.
Vanmorgen heb ik dan ook de Nicotiana Sylvestris heel, heel voorzichtig in plukjes overgezet in verse zaai en stekgrond. En straks ga ik ook een groep, weer heel voorzichtig, in gewone potgrond overzetten. Zodat ik als het toch nog lukt, ze kan vergelijken. Want ik las ergens dat die heel tere zaailingen kunnen “verschroeien” door de toegevoegde voeding van de potgrond . Maar daar heb jij kennelijk geen last van gehad.
Ik hou je op de hoogte,
Irene

irene

Bedankt voor je antwoord !
Maar het gaat om zakken zaai en stekgrond en ook nog 2 potgrond die open hebben gestaan in de zak buiten in de kast
voor Covid of tijdens het eerste jaar.
Dus ongebruikt lang open gestaan in de buitenkast.
Ook niet gebruikte pot/zaaigrond maar wel open gestaan gaat de voeding daar dan toch uit ?
Mocht de voeding daar dan uitgaan hoe en wat voor voeding kan ik dan toevoegen om het weer bruikbaar te maken.
Voor de potgrond heb ik wel al brekerszand maar dan zit er nog geen voeding bij. Ik heb helaas geen kasje. Heb de zaailingen steeds zoveel mogelijk in licht en op gelijke temperatuur gezet ongeveer 20 °. Maar de nicotiana sylvestris groeien niet verder. Ik had wat ouder zaad van de Nicoiana S. maar ook recent van Vreeken.

Debora

Beste,

Ik was in onze tuin in Spanje wat onkruid weg aan het doen en nu heb ik gisteren met mijn blote handen zo een nicotiana glauco uitgetrokken. Nadien las ik dat die giftig zijn. Weet u of dit ook kwaad kan door aanraking? Ik heb een paar spatters op mijn been gehad. Ik heb nu al overal gezocht en gevraagd aan bepaalde mensen mr ik krijg dus nooit een deftig antwoord. En het anti gif krijg ik maar niet te pakken.

Alvast bedankt!

Debora truyen

Dankjewel wel voor je antwoord!

We zijn van België dus ik probeerde het antigif daar te bereiken, mr daar krijg ik weinig gehoor . Ik spreek geen Spaans dus hier kan ik mij niet echt helemaal duidelijk maken.

Ik probeer het eens in Nederland.

Frank

“..of bescherm de zaailingen tegen de slakken.”

Hoe doe je dat nu eigenlijk precies en Wat voor methoden heb je daarvoor?
We hebben een tuintje op het dakterras en het barst hier van de naaktslakken.
We hebben er slakken vallen met bier staan.
Die vangen heel wat weg.
Ik durf eigenlijk geen zaailingen te plaatsen

Ik heb weleens op www gezien dat iemand een halve kunststof melkpak eroverheen plaatste..
Heb je tips?

Bedankt, groetjes
Frank

Carla Dielen

Ik heb bloemen in mijn tuin staan en weet niet of het een een tabaksplant is of iets anders

Ik zou graag een foto willen laten zien

Meld je aan voor de nieuwsbrief