Tanacetum parthenium

Tanacetum parthenium is een kortlevende winterharde vaste plant, die ook prima als eenjarige te zaaien is. De originele soort (Tanacetum parthenium) doet me altijd een beetje denken aan Kamille, met kleine witte bloempjes met een geel hartje. Ook de geur doet een beetje denken aan kamille, anders maar wel ook kruidig en vrij zwaar.

Er zijn trouwens genoeg verschillen, zoals het meer hangende bloempje van kamille, en kamille heeft fijn geveerd blad en dat van deze Tanacetum heeft chrysantachtig blad (eigenlijk is ze ook een chrysant, ze wordt ook wel Chrysanthemum parthenium genoemd, en ook chrysanten hebben van dat zwaar geurende blad). Tanacetum wordt ook als medicinaal kruid gebruikt, onder andere tegen migraine. Maar daar weet ik het fijne niet van, kijk daarvoor vooral op de pagina van Anne Tanne: Anne Tanne’s Kruidenklets. Ik heb deze Tanacetum vooral voor het mooi.

En mooi is ze! Ik geef eerlijk toe dat ik de gewone Tanacetum wel leuk maar nooit zo bijzonder vind, maar het ras White Bonnet heeft bloempjes in zuiver wit met een vleugje geel in het hart, en zeer gevuld. Als mini-pomponnetjes, zie de foto’s. De bloempjes zijn zo’n 1,5 tot 2 centimeter groot en de planten bloeiden lang en vooral enorm rijk.

Ik zaaide haar eind maart voor, de zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen anderhalve week. De zaailingen heb ik rond begin mei uitgeplant, toen de kans op vorst wat kleiner werd, op een zonnig plekje in goed gedraineerde grond (niet te droog maar ook zeker niet te nat). De planten werden hier zo’n 60 centimeter hoog en bloeiden van half juni tot eind augustus.

Goede snijbloem ook (ze is niet voor niets familie van de chrysant 🙂 ), en ze trekt ook nog eens veel kleine bestuivers zoals solitaire bijtjes.

Heel gemakkelijk zelf zaden van te oogsten. En ze zaait zich ook heel prettig uit, zaailingen die je niet wilt kun je makkelijk verplanten of verwijderen.

Al met al, over de Tanacetum parthenium White Bonnet: klein bloempje maar mooi gevormd, extra gevuld, helderwit met vleugje geel, lang bloeiend, en zeer rijk bloeiend, ik ben direct na het eerste jaar fan! Aan het einde van het jaar kun je de planten opruimen, en met zelf geoogste zaden volgend jaar weer zaaien, maar je kunt de planten ook laten staan, ze is winterhard, leeft vaak niet veel langer dan een jaar of 3 maar dat is dan toch 3 jaar lang plezier.

anacetum parthenium White Bonnet.
Tanacetum parthenium White Bonnet
De officiële soort Tanacetum parthenium, met enkelvoudige bloempjes met een geel hartje
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sofie

Beste Diana. Ik keep even online waar ik dit bloemenzaad kon verkrijgen maar vond niet direct een site. Waar kocht jij jouw zaadjes van deze mooie bloeien?

Lee

Zojuist heb ik de half dubbele moederkruidjes gevonden en besteld op Zaden uit Zalk website. Ze zijn zó mooi.

Meld je aan voor de nieuwsbrief