Vigna caracalla

Geweldig mooie slingerplant, met zeer bijzonder gevormde bloemen die van lila naar lilaroze verbloeien. Ik vrees alleen wel dat het een crime is haar in Nederland te laten bloeien, tenzij je een kas hebt, of een zeer zonnige en warme tuin bij een zuidmuur of zo (en met wat geluk een mooie, lange, warme zomer :-).

Ik heb haar meerdere keren gezaaid en de enige keer dat het lukte haar te laten bloeien was het jaar dat ik haar in pot had en haar alleen bij mooi weer buiten had staan – bij regen en koel en bewolkt weer bleef ze in de koude kas staan. En in dat jaar bloeide ze dus wel, en bloeide ze zelfs ook gelijk heel goed.

Geweldig om eens te proberen maar vergeet dan niet dat ze niet gemakkelijk is. Voor de beste kans van slagen; zaai haar op tijd, eind februari al, de zaden kiemen helemaal niet zo moeilijk hoor; binnen 2 weken bij kamertemperatuur (of liever nog iets warmer).

Je zult de zaailingen tot half mei (IJsheiligen) binnen moeten houden en in die tijd kunnen ze dan al goed groeien, misschien zelfs al overpotten naar een grotere pot, en een kleine stok erbij om haar te steunen bij het eerste klimmen.

Plant de zaailingen uit op het allerzonnigste, beschutte, warmste plekje dat je kunt vinden en zet er een klimsteun bij. Of plant haar in een pot zodat je haar op het warmste plekje op je terras kunt zetten. En dat laatste heeft bij alle delicate, niet-winterharde planten altijd de voorkeur, omdat een pot sneller opwarmt, je gereguleerd voeding en water kunt toedienen, en je bij koud weer of regen en storm de pot makkelijk even kunt verplaatsen.

Hier begon de bloei eind juli en die duurde tot september, de plant werd hier uiteindelijk zo’n 180-190 cm hoog.

Ik heb er zelf helaas geen zaden van kunnen oogsten, geen idee of dat door de koele zomer komt, of dat er niet genoeg bestuivers in Nederland voor haar zijn, of doordat ze vaak in de kas stond (waar zowiezo weinig bestuivers komen), de bloemen vielen hier af zonder peulen te maken. Jammer. Maar wellicht kom ik haar haar nog een keer voor een goede prijs tegen, voor een nieuwe poging.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
C. Schofaerts

Hoe zien de zaden er uit?
Mijn vigna bloeit nu heel uitbundig ,maar de bloemen vallen steeds op de grond .

Josien de Munter

Tot mijn verbazing had ik wel 3 peulen met zaad. Een peul is nog groen. Ik denk niet dat die nog goed wordt.

N. Hollebrandse

hoever moet ik de Caracalla terug snoeien als ik hem voor de winter binnen zet

Cisca

Hoeveel jonge planten kan ik in een pot van 40 cm doen?

Hans

Drie jaar geleden gezaaid waar één plant van overbleef die in de kas stond. Het eerste jaar geen bloei, het tweede jaar wel. Ook zaadvorming maar de zomer duurde te kort om tot rijping te komen. Afgelopen winter was de elektriciteit zo duur dat ik vorstgevoelige planten uit de kas haalde en binnen bracht. De Vigna bleef in de kas en overleefde dat niet.
Dit jaar overnieuw gezaaid en twee planten overgehouden. Die had ik in potten tegen de muur op het zuidoosten gezet naast een hoge mimosa boom. De Vigna’s zijn in de boom geklommen tot vijf meter hoogte. Aan de afgevallen bloemen te zien hebben ze daar ook gebloeid, maar vanaf de grond is er niets te zien. Binnenkort gaan ze naar binnen want ik wil ze niet weer verliezen. De bloemen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze ruiken ook heel lekker.

Meld je aan voor de nieuwsbrief