Vigna caracalla

Geweldig mooie slingerplant, met zeer bijzonder gevormde bloemen die van lila naar lilaroze verbloeien. Ik vrees alleen wel dat het een crime is haar in Nederland te laten bloeien, tenzij je een kas hebt, of een zeer zonnige en warme tuin bij een zuidmuur of zo (en met wat geluk een mooie, lange, warme zomer :-).

Ik heb haar meerdere keren gezaaid en de enige keer dat het lukte haar te laten bloeien was het jaar dat ik haar in pot had en haar alleen bij mooi weer buiten had staan – bij regen en koel en bewolkt weer bleef ze in de koude kas staan. En in dat jaar bloeide ze dus wel, en bloeide ze zelfs ook gelijk heel goed.

Geweldig om eens te proberen maar vergeet dan niet dat ze niet gemakkelijk is. Voor de beste kans van slagen; zaai haar op tijd, eind februari al, de zaden kiemen helemaal niet zo moeilijk hoor; binnen 2 weken bij kamertemperatuur (of liever nog iets warmer).

Je zult de zaailingen tot half mei (IJsheiligen) binnen moeten houden en in die tijd kunnen ze dan al goed groeien, misschien zelfs al overpotten naar een grotere pot, en een kleine stok erbij om haar te steunen bij het eerste klimmen.

Plant de zaailingen uit op het allerzonnigste, beschutte, warmste plekje dat je kunt vinden en zet er een klimsteun bij. Of plant haar in een pot zodat je haar op het warmste plekje op je terras kunt zetten. En dat laatste heeft bij alle delicate, niet-winterharde planten altijd de voorkeur, omdat een pot sneller opwarmt, je gereguleerd voeding en water kunt toedienen, en je bij koud weer of regen en storm de pot makkelijk even kunt verplaatsen.

Hier begon de bloei eind juli en die duurde tot september, de plant werd hier uiteindelijk zo’n 180-190 cm hoog.

Ik heb er zelf helaas geen zaden van kunnen oogsten, geen idee of dat door de koele zomer komt, of dat er niet genoeg bestuivers in Nederland voor haar zijn, of doordat ze vaak in de kas stond (waar zowiezo weinig bestuivers komen), de bloemen vielen hier af zonder peulen te maken. Jammer. Maar wellicht kom ik haar haar nog een keer voor een goede prijs tegen, voor een nieuwe poging.

5 reacties op Vigna caracalla

C. Schofaerts 29 oktober 2020 om 10:31

Hoe zien de zaden er uit?
Mijn vigna bloeit nu heel uitbundig ,maar de bloemen vallen steeds op de grond .

Ruud & Diana 29 oktober 2020 om 12:29

Hallo,
De plant maakt groene peultjes die enigszins vergelijkbaar zijn met die van Lathyrus (maar dan wat langer en smaller) en als die rijp zijn kunnen er donkerbruinzwarte ronde zaden uit worden geoogst. Het is mij echter nog nooit gelukt om er zaden uit te oogsten (ze zette in mijn planten geenvrucht, de bloemen zielen af maar maakte dus geen peulen/zaden. Dat kan toeval zijn geweest maar ik denk zelf dat ze er een andere temperatuur, meer tijd (en wellicht ook andere bestuivers) voor nodig heeft. Als je trouwens googelt op ‘Vigna caracalla seeds’ en j zoekt op afbeeldingen, dan vind je flink wat foto’s van de peulen en van de zaden.
groetjes,
Diana

Josien de Munter 4 november 2020 om 17:55

Tot mijn verbazing had ik wel 3 peulen met zaad. Een peul is nog groen. Ik denk niet dat die nog goed wordt.

N. Hollebrandse 23 november 2022 om 09:43

hoever moet ik de Caracalla terug snoeien als ik hem voor de winter binnen zet

Ruud & Diana 24 november 2022 om 08:12

Hallo,
Ik zou de plant zeker niet teveel terugsnoeien, alleen dat wat in de weg zit of hangt of groeit.
Pas rond eind maart zou ik de plant opfrissen (terugsnoeien tot de plaats van waaruit je wilt dat ze weer uitloopt, dode bladeren verwijderen, en gelijk voeding geven en meer warmte en licht en regelmatig water, zodat ze dan gelijk weer aan de groei kan komen.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief