Etkezesi Pelso

  • Herkomst: Hongarije
  • Kleur: Rood
  • Smaak: zachtzoet, kruidig
  • Opbrengst: zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Een zeer goede paprika, vind ik zelf. Ik heb haar nu voor de derde keer geteeld en 3 keer betrouwbaar goed;

Ze geeft een meer dan prima opbrengst aan middelgrote paprika’s die wat driehoekig van vorm zijn; ze rijpen van crèmewit via geeloranje naar fel lichtrood. Onrijp crème zijn de paprika’s kruidig, fris, en knapperig (met een vleugje bitter maar lang niet zo bitter als donkergroene onrijpe paprika’s zijn), ze hebben medium dik vruchtvlees. Rijp lichtrood worden de paprika’s sappiger, zoeter ook wel wat friskruidig van smaak.

Dit is de vierde keer dat ik deze paprika teelde (2016), en net zoals in de vorige 3 teelten is het vruchtvlees lekker zoet en sappig maar kan ze in de zaadlijsten nog wel eens een vleugje heetheid ontwikkelen. Niet heet maar iets pittig en je proeft dat vooral na het schoonmaken soms aan je vingers, niet aan het vruchtvlees want dat is gewoon zoet zonder heetheid. Maar misschien toch even handig dat ik het hier meld :-).

Op de foto zie je ombeurten onrijpe en rijpe paprika’s van dit ras.

De planten werden hier zo’n 70 centimeter hoog. De paprika’s zijn zo’n 12 tot 14 centimeter lang en hebben dus die opvallende conische vorm, uitlopend in een puntje. En de paprika’s hangen niet in de plant, maar ze staan er rechtop in (sommigen gaan wat hangen door de  zwaarte en hoeveelheid vruchten).

Ik kon in 2015 in de kas op 29 juli in de kas de eerste rijpe paprika oogsten, en daarmee is ze, net als in de vorige 2 teelten zo vroeg, dat ze niet alleen geschikt is voor de kas, maar in een ruime pot op een warm terras zeker ook een goede kans van slagen heeft.

De planten werden ook dit jaar niet heel groot, zo’n 50 centimeter, alle energie steekt de plant in het maken van paprika’s, ze geeft een zeer goede opbrengst van kleine tot middelgrote conisch gevormde paprika’s. Die paprika’s staan rechtop in de planten en rijpen van crème naar fel lichtoranje. Op de foto hieronder zie je in oktober de laatste onrijpe en rijpe paprika’s die ik kon oogsten.

Onrijp crème smaken ze fris, kruidig en knapperig en een vleugje bitter (maar niet zo bitter als een donkergroene paprika), rijp rood worden ze friszoet, warmkruidig, sappig.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lotte

Hoi! Deze zou ik graag telen voor mijn hongaarse schoonmoeder. Weet je waar ik de zaden kan kopen?
Groet, Lotte

Lotte

Dag Diana,

Dank voor je snelle reactie! Dit maakt de zoektocht een stuk gerichter, fijn 🙂

Groetjes,
Lotte

Mario

Meld je aan voor de nieuwsbrief