Iko Iko

  • Herkomst: ?
  • Kleur: Rozerood
  • Smaak: friszoet, medium dikwandig, knapperig, sappig
  • Opbrengst: prima
  • Teeltduur: Vroeg

Net als de andere paarse paprika’s die ik in eerdere jaren teelde (zoals de Lilac en Lila Purpur) vind ik dit nog steeds de mooiste paprika’s, ik kan er niks aan doen, ik heb er een zwak voor.

Lilapaars/paars is trouwens altijd de onrijpe kleur, uiteindelijk rijpen de paprika’s naar rood (in de zomer met een vleug roze en in het najaar met een vleug paars). Maar onrijp paars zijn de paprika’s ook eetbaar, zoals alle groene paprika’s altijd onrijp en eetbaar zijn.

De smaak van de onrijpe paprika’s is kruidig, fris, knapperig, met een vleugje bitter. Deze Iko Iko is medium dikwandig, en altijd grappig om te zien dat onrijpe paprika’s van buiten paars zijn maar bij het doorsnijden van binnen witachtig zijn. Door de bijzondere kleur en prima smaak zijn dit één van de weinige paprika’s die ik onrijp in de keuken misschien nog wel meer gebruik dan de rijpe paprika’s, prachtig in salades en roerbak.

Bij rijp rood met wat paars is de binnenkant ook rood met wat paars. In het jongste stadium beginnen de paprika’s trouwens met een bijna crèmewitte kleur, binnen een week of 2 zie je de paprika’s paars worden. De paprika’s rijpen dus eigenlijk van crème – naar paars – naar paars met rozerood – naar rood (en dus in alle stadia eetbaar en lekker). Zie foto’s.

De planten werden hier zo’n 70 centimeter hoog, en droegen een  prima opbrengst van middelgrote, iets langwerpige blokpaprika’s.

Naarmate de paprika’s rijpen wordt de smaak meer zachtzoet en warm kruidig.

Ik kon in de kas in de eerste week van augustus de eerste rijpe paprika oogsten. En daarmee is ze één van de vroegere paprika’s, uiteraard geschikt voor onder glas. Maar heeft ze in de buitenteelt zeker ook een kans van slagen (zeker als je ook onrijpe paprika’s lekker vindt), mits je aan de voorwaarden voldoet (in pot, want is warmer dan de volle grond, en op een warm en zonnig terras, en natuurlijk vroeg zaaien, etc.).

In de herfst wordt de kleur van de paprika’s wat donkerder (zowel onrijp als rijp).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Deze paprika zou ik graag willen proberen. Heb je enig idee waar ik de zaden zou kunnen kopen? Ik kan het op internet niet vinden.

Victor en Mia Vandermeulen -Lambert

Ik heb deze dit jaar gekocht bij Vertiloom zaden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief