Lilac

  • Herkomst: ?
  • Kleur: Rozerood
  • Smaak: kruidig, zachtzoet, fris, knapperig
  • Opbrengst: zeer goed
  • Teeltduur: Middelvroeg

Een geweldige paprika. Ik kan er niks aan doen, heb een zwak voor lilapaarse paprika’s. Lilapaars is trouwens altijd de onrijpe kleur, uiteindelijk rijpen de paprika’s altijd naar rood met een vleugje roze, of – maar dat is heel bijzonder – naar geeloranje (zie bij de Blue Jay). Maar onrijp lilapaars zijn de paprika’s ook eetbaar, zoals alle groene paprika’s altijd onrijp en eetbaar zijn. De smaak van de onrijpe paprika’s is kruidig, fris, knapperig, met een vleugje bitter. Deze Lilac is medium dikwandig, en altijd grappig om te zien dat de onrijpe paprika’s van buiten lilapaars zijn maar bij het doorsnijden van binnen witachtig zijn. Bij rijp rood met wat roze is de binnenkant trouwens ook rood met wat roze.

De paprika’s beginnen trouwens vaak in een soort crèmewit, maar nog tijdens de groei kleurt ze al langzaam richting lilapaars:

De planten werden hier zo’n 60 centimeter hoog, en droegen een meer dan prima opbrengst van middelgrote, iets langwerpige blokpaprika’s.

Naarmate de paprika’s rijpen, en de kleuren tijdens dat rijpen zijn zo mogelijk nog mooier, met lila, paars, crème en roze en rood, wordt de smaak meer warm kruidig en zachtzoet.

Ik kon in de kas in de eerste week van augustus de eerste rijpe paprika oogsten. En daarmee is ze uiteraard geschikt voor onder glas. Maar heeft ze in de buitenteelt zeker ook een kans van slagen (zeker als je ook onrijpe paprika’s lekker vindt), mits je aan de voorwaarden voldoet (in pot, want is warmer dan de volle grond, en op een warm en zonnig terras, en natuurlijk vroeg zaaien, etc.).

In de herfst (excuses voor al het onkruid rond de planten) wordt de kleur van de paprika’s wat donkerder (zowel onrijp als rijp).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Dag Diana

Ik kom heel veel op je website omdat hij mij heel veel info verschaft vnl. over de éénjarige bloemen.
Maar mijn man is de paprika- en tomatenliefhebber en zou heel graag weten waar je paprika lilac zaden kan kopen. Ik ben al op zoek gegaan op het internet maar heb tot nog toe niets gevonden waar deze mooie paprika zaden te koop zijn.
Kan je ons daarover de nodige info geven aub?

Alvast bedankt
Nicole

Meld je aan voor de nieuwsbrief