Oda

  • Herkomst: ?
  • Kleur: Rozerood
  • Smaak: zachtzoet, fris, knapperig
  • Opbrengst: prima tot zeer goed
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Bijzonderheden:

Niet alleen mooi maar ook gewoon een prima opbrengst, en lekker.

De planten bleven vrij compact, zo’n 50 centimeter hoog (wel altijd nog te hoog om zonder stok te worden geteeld hoor, als de vruchten eenmaal gaan groeien is een stok zeker nodig om te zorgen dat de dragende takken niet doorbuigen en breken).

De planten maken relatief kleine paprikaatjes, zo’n 8 tot 10 centimeter groot, in een wat gerekte blokvorm, soms ook wel wat onregelmatig van vorm, zoals je kunt zien op de foto’s.

De paprika’s rijpen van violetpaars naar donkerrood waarin nog een vleugje roze zit. Onrijp paars smaken ze fris en kruidig en knapperig en duidelijk minder bitter dan groene paprika’s smaken, rijp rood worden ze lichtzoet en warmkruidig.  De onderste foto is een lelijke foto van 3 jaar geleden maar heb ik erbij gedaan om even te laten zien hoe ze van kleur verandert bij de rijping.

Ze geeft een meer dan prima opbrengst, de planten hangen vol met deze kleine tot middelgrote paprika’s. Ze is gemiddeld dikwandig, ook geweldig om onrijpe paprika’s bijvoorbeeld in reepjes te snijden in een mooie salade.

 

2 reacties op Oda

Hanna 30 augustus 2019 om 16:28

Hoi Diana,

Al vele jaren raadpleeg ik je adviezen op je informatieve website, heel erg bedankt hier voor. Ik heb ook de oda, een keer geruild en sindsdien elk jaar blijven kweken. Dit jaar wordt er in iedere paprika een gaatje geboord zoals op de onderste foto is te zien. Typisch, denk je dat het slakken zijn? Of een boorbeestje?

Ruud & Diana 30 augustus 2019 om 21:12

Hallo Hanna,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Hier waren het inderdaad slakken die die gaatjes veroorzaakten. In de nazomer zien we dat in sommige jaren in de kas, de tweede generatie slakken is dan volwassen en wij hebben het dan te druk met oogsten om de slakken serieus te bestrijden en laten het maar gaan. We zien dat ze af en toe ook nog wel aan pepers eten, ook daar zitten dan van die gaatjes in (en we weten dat het slakken zijn omdat ze zich verraden door de glinsterende sporen op het blad).
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!