Aji Ahuachapau

Voor wie een Chinense baccatum niet kent, even dit (voor alle duidelijkheid); een baccatum is dus een andere soort peper dan een Capsicum annuum of een Capsicum chinense. Over het algemeen worden de planten wat groter en/of breder dan de meeste andere pepers. En de pepers zijn (uitzonderingen daargelaten) bijna altijd iets meer dan gemiddeld heet, en heel zuiver en fris van aroma, soms bijna citrusachtig (en daarom zijn ze naast het gewone gebruik in de keuken ook altijd nog extra geschikt voor visgerechten). En dat geldt zeker ook voor deze Aji Ahuachapáu.

De planten worden zo’n 100 centimeter hoog en 50 centimeter breed. De bloempjes zijn heel karakteristiek voor een baccatum; klein, wit, met een oker- tot olijfgroene tekening in het hartje.

De planten geven een prima opbrengst van vrij grote pepers (zo’n 10 centimeter lang en 3 centimeter breed). Ze rijpen van lichtgeelgroen naar fel oranje.

Ik kon hier in de kas op 14 augustus de eerste rijpe peper oogsten.

Ik heb deze peper al vaker geteeld en de eerste keer dat ik de zaden kocht heette deze peper nog CAP 220

2 reacties op Aji Ahuachapau

Ben Kooi 14 augustus 2020 om 00:40

Beste Diana,
Heb deze peper nou het tweede jaar achtereen proberen te kweken met zeeer matig succes; de planten blijven achter, veel geel blad (bij geen van mijn andere > 30 variëteiten last van.
Een vriend heeft precies hetzelfde probleem. (Hij kweekt in de kas en ik buiten) We hadden allebei op je site gelezen dat je in augustus al pepers had en zeiden ‘we doen iets fout!’.
Toch wil ik m héél graag kweken, vooral omdat de ik de meeste baccatumsoorten (aji’s) erg lekker vind.
Ik zoek zaden van een andere gezonde plant. Heb je hier misschien nog wat zaden van te koop?
Vriendelijke groet,

Ruud & Diana 14 augustus 2020 om 08:12

Hallo Ben,
Het ene jaar is het andere niet. Dit jaar (ik heb dit jaar geen Aji Ahuachapau staan) is alles later dan normaal, dat geldt voor de tomaten, appels, vijgen (nu pas de eerste kunnen oogsten, normaal gesproken is dat eind juli), maar ook paprika’s en pepers en zelfs komkommers. Ik heb al behoorlijk vaak de paprika Elephant Ear geteeld, meestal kon ik de eerste rijpe paprika’s al in juli oogst, dit jaar op 14 augustus dus allemaal nog groen. Dat zou een deel van de oorzaak kunnen zijn. Maar je schrijft dat het al het 2e jaar op rij is. Ze is misschien best lastig in de buitenteelt. Doordat ze zo’n grote plant maakt heeft ze ook wel wat meer voeding nodig. Ik weet niet of je haar in pot hebt (ik neem aan van wel) en welke voeding je dan geeft maar ook daar zou je iets aan kunnen verbeteren. Ik heb zelf helaas geen zaden voor je, bewaar voor mezelf altijd alleen maar 15 zaden maar heb deze zaden helaas laten verlopen, ik heb haar dus zelf ook niet meer. Ik weet niet waar je de zaden vandaan hebt maar mijn originele zaden toen kwamen hier vandaan en ik was daar zeker tevreden over: Semillas. En ik zag dat Anchillique er ook zaden van verkoopt.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief