Chenzo

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Paars - Rood
  • Teeltduur: Vroeg
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Heetheid: Medium heet

Dit is een nieuwe favoriet. Want wat een geweldige peper! Ik werd direct verliefd op de vroegheid, opbrengst, vorm en kleur.

Ik plant altijd 3 peperplanten bij elkaar (op de informatiepagina over de teelt van pepers en paprika’s kun je daar meer over vinden). En de opbrengst van die 3 planten samen was letterlijk overweldigend. Ik heb een filmpje van 20 seconden van de plant gemaakt (het zijn dus 3 planten bij elkaar en je kunt aan de hand van dat korte filmpje de opbrengst inschatten:

De foto’s hieronder laten ook de grote opbrengst, denk ik, nog wel zien 🙂

De pepers lijken in alles vrij veel op een jalapeño, de smaak is net zo kruidig en fris en ongeveer even heet. De vorm lijkt ook op die van een jalapeño, ze is alleen iets kleiner, ongeveer 4 tot 5 centimeter lang en 1,5 tot 2 centimeter breed.

De planten werden hier zo’n 60 centimeter hoog en met z’n drieën bij elkaar zeker ook wel 60 centimeter breed. Bij de zaailingen en de jonge planten zie je een duidelijke donkerpaarse waas op het donkergroene blad. Later worden stelen en blad donkergroen. De plant bloeit met witte bloempjes die een lilapaars randje hebben (zie foto). Na de bloei verschijnen de pepers, ze zijn dan heel donkerpaars en glanzend, bijna ‘lakzwart’. Bij het rijpen verkleuren de pepers eerst naar donkergroen en vervolgens naar dieprood.

Ik kon in de kas op 22 juli de eerste rijpe pepers oogsten en daarmee was ze de vroegste pepers van dat jaar en heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt (mits je haar vroeg zaait, en vanaf half mei in pot op een zonnig en warm plekje houdt).

Ik las eens dat ze een F1-hybride zou zijn. Ik kocht de zaden als zijnde een zaadvast ras. Ik teelde deze plant in 2022 nogmaals, niet op een heel goede plek en helaas had ze vanaf februari veel last van luizen (tot in juli). De opbrengst was behoorlijk minder dan hierboven beschreven en zoals de foto’s laten zien. Toch een F1-hybride die het als nakomeling minder goed doet? Of komt het toch door de genoemde nadelige omstandigheden? Ik ga haar zeker nog eens zaaien (zelfgeoogste zaden), om te kijken wat ze dan doet…..

Abonneer
Laat het weten als er
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
J.Baatje

Goedemiddag,

Ik had op uw site peper chenzo gezien.
Heeft u hier nog zaad van?
Ik weet iedere keer weer niet hoe ik zaden bij u kan kopen, sorry.

Vriendelijke groet,
Janneke

Richard

Hallo Diana,

Dit lijkt mij wel een hele mooie peper. Ik kom er wel achter dat het helaas een F1 is en dat zou jammer zijn als ik er zaad van wil overhouden. Mijn favoriete peper is tot nu toe Ring of fire. Dit jaar probeer ik jalapeno TAM, ben je daar bekent mee? Zou mild, vroeg en zeer ziekteresistent zijn.

Groet, Richard

Richard

Hallo Diana,

Dan geef ik deze peper volgend jaar ook een kans. Dat klopt wel inderdaad, soms wordt er misbruik gemaakt van F1. Bedankt voor je antwoord.

Groet, Richard

Meld je aan voor de nieuwsbrief