Chinese Five Color

  • heet
  • soort: Capsicum annuum

Altijd mooi en vrolijk, en daarnaast ook gewoon een prima peper voor in de keuken. Goed heet, niet enorm heet, maar een beetje vergelijkbaar met een gemiddelde cayennepeper (ietsje heter).

Ik teel haar dan ook altijd een beetje voor de sier, maar gebruik de pepers dus zeker ook in de keuken. Ik noem dit soort pepers ook wel ‘kerstverlichting’, en dat komt omdat het blad donkergroen is (voor de bloei zelfs met een paarse gloed), de bloempjes zijn lilapaars, en de pepertjes rijpen van lilapaars via crèmewit en geel en oranje naar fel rood. En tijdens het rijpen zie je dus al die kleurtjes tegelijk in de plant, van alle pepertjes in alle stadia van rijpheid.

peper-chinese-five-color-bloem

Vrolijk gezicht, opvallend kleurig. En gewoon goed pittig. De  planten werden hier zo’n 60 centimeter hoog, en blijven slank, worden niet veel breder dan zo’n 30 centimeter. De pepertjes zelf zijn vrij klein, zo’n 2 x 2 centimeter groot. En daarmee is de opbrengst in grammen vruchtvlees natuurlijk niet zo heel groot, maar in hoeveelheid pepers per plant gewoon prima. En 1 of 2 pepertjes is voor een gerecht voldoende.

peper-chinese-five-color-onrijp

Ik kon in de kas begin september de eerste rijpe peper oogsten.

10 reacties op Chinese Five Color

Thérèse Zwaard 24 augustus 2020 om 14:38

Hoi Diana,
Ik heb weer even gespiekt hoe het zat met de kleuren en de hitte van de Chinese 5 color pepertjes. De planten zijn niet erg vol geworden, maar hebben wel pepertjes. In ieder geval zat voor mij als zeer matig heet etend mens. De kleuren zijn heel leuk en ik weet nu als ik ze weggeef welke hitte erbij hoort.
Hartelijke groet, Thérèse

Rianne 13 februari 2021 om 08:33

Hoi Diana,
heb je deze 5 color toendertijd ook per 3 plantjes geplant in de kas, zoals je bij alle andere soorten pepers ook doet?

Ruud & Diana 13 februari 2021 om 10:02

Hallo Rianne,
Ja, ook deze Chinese Five Color heb ik per 3 gezaaid en het hele potje met 3 zaailingen eind april in de kas uitgeplant.
groetjes,
Diana

Xavier Broos 5 maart 2021 om 14:49

Hoi..ff een vraagje.
Mijn plant zit erg mooi in het blad. Vol prachtig mooie bloemen en ziet er vrolijk en gezond bij helaas echter worden er géén vruchten gevormd.
Aangezien ze binnen staan probeer ik
bestuiving te helpen door zachtjes te tikken .tot nu toe geen resultaat.Hebt u advies voor mij?
Groetjes
Xavier

Ruud & Diana 5 maart 2021 om 21:10

Hallo Xavier,
Ik vrees dat het lastig is om je vraag te beantwoorden omdat ik de omstandigheden niet ken. Je hebt het over een nu bloeiende Chinese Five Color, ik neem aan dat je dan een volwassen plant hebt overwinterd? Want als je in januari hebt gezaaid zou ze nu nog niet mogen bloeien. Een plant moet sowieso eerst voldoende groeien om te kunnen bloeien. Er zou wellicht bij een wat oudere plant iets met de voeding kunnen zijn waardoor de bevruchting niet lukt. De standplaats is ook belangrijk, er is voldoende licht nodig om vruchten te kunnen laten groeien en rijpen. En de luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn want dat zorgt ook voor een slechte bevruchting. Misschien hebben je planten eerst meer tijd nodig, het is tenslotte ook pas net maart. Mocht je een beter antwoord willen, dan hoop is dat je eerst wat meer informatie wilt geven over grootte en leeftijd van de plant, waar overwinterd, welk voeding en wanneer, standplaats, etc.
groetjes,
Diana

Jonas 16 mei 2021 om 17:23

Hoi Diana,
Ik zag dat je ook ervaring hebt met Numex Twilight. Welke verschillen zijn je opgevallen (bijv grootte vrucht, opbrengst, smaak en sierwaarde)? En dan bestaat er ook nog een Bolivian Rainbow.
Ik wil er graag één proberen (beperkte ruimte), maar de keuze is dus reuze.
Groetjes,
Je grootste fan 🙂

Jonas 16 mei 2021 om 19:15

En dan zie ik hier ook nog het ras “Masquerade” wat ik eerder niet kende. De pepers zijn trouwens bedoeld voor buiten in de voortuin van mn moeder. Mn pa plant er al jaren veel pepers tussen de sierplanten van mama tegen haar weerstand in. Zo’n eetbaar maar decoratief sierpepertje leek me voor beiden win-win, haha.

Ruud & Diana 17 mei 2021 om 09:31

Hallo Jonas,
Ik vond de Numex Twilight en Chinese Five Color lekkerder dan de Bolivian Rainbow en Masquerade.
Masquerade is echt een heel kleine peperplant (30 cm), Numex Twilight wat groter (50 cm) en de 2 andere kunnen wel 60 tot 70 centimeter groot worden.
In je andere bericht lees ik dat ze voorde buitenteelt zijn dus dan is de vroegheid ook belangrijk. Ik zou dan voor de Numex Twilight met iets kleinere pepertjes of de Chinese Five Color met wat grotere pepertjes gaan. Als het mooie ook heel belangrijk is kou ik uiteindelijk voor de Chinese Five Colour gaan. Maar dat zijn maar keuzes en een eigen kleine voorkeur hè :-).
Succes met je keuze! Ik neem aan dat je een plantje gaat kopen want het is al wel te laat om ze nog te zaaien.
groetjes, Diana

Arjen 8 augustus 2021 om 22:09

Ik heb deze peperplant dit jaar voor het eerst opgekweekt vanuit een paar zaadjes die ik van een vriend kreeg.

Ik ben boven alles verbaasd hoe eenvoudig deze peper is te onderhouden. Heel veel vruchten nu aanwezig in Augustus en heb van de eerste rode rijpe peper de zaadjes al geoogst om te drogen voor het volgende seizoen.

Deze peper ga ik verder kweken, met name voor binnen in de vensterbank op het zuiden. Het is een aanrader als ornamental!

Rianne 18 augustus 2021 om 22:23

Absoluut, fantastisch leuke peperplant! Hij staat buiten vol in het zicht te schitteren met al zijn peperkleurtjes!
Dank Diana voor de opkweektips! Super gelukt!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief