Chinese Five Color

  • Species: Capsicum annuum
  • Kleur: Lilapaars - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Medium heet

Deze peper (ik teel haar elke 3 of 4 jaar weer, al zeker 15 tot 20 jaar lang) doet het altijd goed. Ze is mooi, zowel plant als bloemen en ook de pepers. Ze staat hier altijd in de volle grond van de kas maar juist omdat ze zo mooi is, is ze ook heel leuk in een pot op een warm terras.

De pepertjes zijn klein maar vrolijk gekleurd en lekker pittig (heter dan een cayennepeper maar niet enorm heet, gewoon prima voor in de keuken). Ik teel haar dan zelf ook altijd een beetje voor de sier, maar gebruik de pepers dus zeker ook in de keuken.

Ik noem dit soort pepers ook wel ‘kerstverlichting’, en dat komt omdat het blad donkergroen is (jonge planten hebben, voor ze gaan bloeien, zelfs met een paarse gloed. De bloempjes beginnen onrijp lilapaars en ze rijpen vervolgens via crèmewit en geel naar oranje en tot slot fel rood (vandaar de ‘Five Color’). Je ziet dus al die kleurtjes tegelijkertijd in de plant, door de pepertjes in alle stadia van rijpheid. Zie vooral ook de foto’s.

De  planten worden hier altijd zo’n 60 centimeter hoog, en blijven redelijk slank, zelfs met 3 planten bij elkaar zoals ik ze altijd zaai en plant. In een pot zal de plant nog iets lager blijven. De pepertjes zelf zijn vrij klein, zo’n 2 x 2,5 centimeter groot, ik gebruik er 1 tot 2 in een gerecht.

Ik kan hier altijd in de kas de eerste pepertjes al in augustus oogsten; nog een reden waarom ze het ook zeker goed in de buitenteelt kan doen. Voorwaarde is dan wel dat je haar op tijd zaait (bij voorkeur in februari) en de planten in pot houdt (want een pot warmt sneller op dan de volle grond en er is meer controle over vocht en voeding, je kunt de pot bij storm of in de herfst verzetten, etc.) en de plant in pot vanaf half mei op het warmste plekje in de tuin of op een terras zet.

De pepertjes zijn trouwens ook in alle stadia eetbaar: onrijp paars zijn ze fris, knapperig en wat minder pittig, en ze wordt steeds warmer en pittiger naarmate ze meer rijpt.

Hieronder vind je wat foto’s uit verschillende jaren (vandaar de verschillen in formaat en kwaliteit, onderaan vind je de nieuwste foto’s die ik 2023 maakte, ik kon toen het eerste rijpe pepertje al op 21 juli oogsten).

peper-chinese-five-color-bloem
peper-chinese-five-color-onrijp
De pepertjes rijpen begin november nog steeds heel langzaam maar zeker (in de kas)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Thérèse Zwaard

Hoi Diana,
Ik heb weer even gespiekt hoe het zat met de kleuren en de hitte van de Chinese 5 color pepertjes. De planten zijn niet erg vol geworden, maar hebben wel pepertjes. In ieder geval zat voor mij als zeer matig heet etend mens. De kleuren zijn heel leuk en ik weet nu als ik ze weggeef welke hitte erbij hoort.
Hartelijke groet, Thérèse

Rianne

Hoi Diana,
heb je deze 5 color toendertijd ook per 3 plantjes geplant in de kas, zoals je bij alle andere soorten pepers ook doet?

Xavier Broos

Hoi..ff een vraagje.
Mijn plant zit erg mooi in het blad. Vol prachtig mooie bloemen en ziet er vrolijk en gezond bij helaas echter worden er géén vruchten gevormd.
Aangezien ze binnen staan probeer ik
bestuiving te helpen door zachtjes te tikken .tot nu toe geen resultaat.Hebt u advies voor mij?
Groetjes
Xavier

Jonas

Hoi Diana,
Ik zag dat je ook ervaring hebt met Numex Twilight. Welke verschillen zijn je opgevallen (bijv grootte vrucht, opbrengst, smaak en sierwaarde)? En dan bestaat er ook nog een Bolivian Rainbow.
Ik wil er graag één proberen (beperkte ruimte), maar de keuze is dus reuze.
Groetjes,
Je grootste fan 🙂

Jonas

En dan zie ik hier ook nog het ras “Masquerade” wat ik eerder niet kende. De pepers zijn trouwens bedoeld voor buiten in de voortuin van mn moeder. Mn pa plant er al jaren veel pepers tussen de sierplanten van mama tegen haar weerstand in. Zo’n eetbaar maar decoratief sierpepertje leek me voor beiden win-win, haha.

Arjen

Ik heb deze peperplant dit jaar voor het eerst opgekweekt vanuit een paar zaadjes die ik van een vriend kreeg.

Ik ben boven alles verbaasd hoe eenvoudig deze peper is te onderhouden. Heel veel vruchten nu aanwezig in Augustus en heb van de eerste rode rijpe peper de zaadjes al geoogst om te drogen voor het volgende seizoen.

Deze peper ga ik verder kweken, met name voor binnen in de vensterbank op het zuiden. Het is een aanrader als ornamental!

Rianne

Absoluut, fantastisch leuke peperplant! Hij staat buiten vol in het zicht te schitteren met al zijn peperkleurtjes!
Dank Diana voor de opkweektips! Super gelukt!

Meld je aan voor de nieuwsbrief