Datil Sweet

  • heetheid: mild- tot medium heet
  • soort: Capsicum chinense

Deze peper is niet wat ze lijkt : -) . Ze is een echte chinensepeper, compleet met grote bladeren, kleine witte bloempjes, de vorm en grootte van de glanzende fel rode pepers. En ook de geur bij opensnijden; zeer kruidig en toch ook fruitig, alsof ze zo in Surinaamse gerechten gebruikt kan worden. En dat kan ook maar ze mist de bijbehorende heetheid.

Dit soort pepers (uit de groep Capsicum chinense, andere rassen die tot deze soort behoren zijn Madamme Jeannette, Ajoema, habanero, scotch bonnet, etc.) zijn normaliter zeer heet, maar deze Datil Sweet is slechts mildheet. Ze is trouwens nauw verwant met de Datil (en die is er in rood en in geel), maar de Datil is wel zeer heet, in tegenstelling tot deze Datil Sweet.

Ze heeft dus wel de geur en de smaak van een Surinaamse peper maar niet de heetheid. En dat kan heel handig zijn, als je bijvoorbeeld toch wat minder heet wilt eten, of wel de smaak maar niet te heetheid in een gerecht wilt. Of als er ook  kinderen mee-eten.

De planten werden hier zo’n 65 centimeter hoog en vrij breed, en ze gaven een goede tot prima opbrengst.

Ik kon in de derde week van augustus de eerste rijpe peper oogsten. De pepers zijn zowel onrijp als rijp bruikbaar: onrijp zijn ze frisser in de geur en slechts mildheet, rijp rood wordt de geur kruidiger en fruitiger en de smaak pittiger.

 

Laat een reactie achter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!