Habanero Paper Lantern

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Rood
  • Teeltduur: Middelvroeg
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Heetheid: Zeer heet

Ik heb deze peper al zeker 15 tot 20 jaar ‘in bezit’ en zaai haar elke 3 of 4 jaar weer, een persoonlijk favoriet dus – een peper die alles heeft:

Prettig heet; zeker niet zo heet als een habanero, eerder medium heet, en met een prettig fris kruidig aroma (niet zo zwaar als de meeste habanero’s). Daardoor geschikt voor heel veel soorten gerechten. Ik maak er heel graag sambal oelek van, een zoute sambal zonder extra kruiden die ik in elk gerecht en elke keuken kan gebruiken.

De opbrengst: die is zeer goed, de pepers hangen zowel verspreid als in trosjes, en ze zijn behoorlijk groot (ruim 5 centimeter). De gladde, langwerpige pepers (ze lijken niet echt op klassieke habanero’s, dat zal wellicht soms ook de verwarring geven) rijpen van donkergroen naar bijna dofrood (dat is overdreven maar zeker niet zo glanzend als de meeste pepers). Zie vooral de foto’s van de pepers en van de opbrengst in de planten. En daarbij vermeld ik even dat ik altijd 3 planten dicht bij elkaar plant, als 1 plant met extra veel opbrengst (want het zijn er dus 3, op 8 cm afstand van elkaar, lees er hier meer over: paprika’s en pepers per drie).

De vroegheid: ze is niet de vroegste peper maar zeker ook geen late. Voor een habanero zou ik haar zelfs extra vroeg noemen, ik kan bijna altijd in de kas in de laatste week van juli of de eerste week van augustus de eerste rijpe peper oogsten. Voor ervaren pepertelers is ze ongetwijfeld ook prima te telen in een pot op een warm terras. Voor niet ervaren pepertelers kan ik aanraden om de pagina over Pepers te lezen, daar kun je informatie vinden over zaaien, de teelt in pot, verzorgen, etc.: Peper.

Oftewel; vroeg (voor een chinense), veel, groot en lekker pittig, niet voor niets een persoonlijk favoriet.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief