Madamme Jeannette

De Madamme Jeannette is een bekende peper in Nederland, zo ongeveer elk Surinaams gerecht bevat wel een Madamme Jeannette (of meer dan één 🙂 ). En dat is knap want ze is wel heel erg heet. Niet zo heet trouwens als een Habanero, maar ze schuurt er wel tegenaan. Ze staat bekend om het zeer kruidige en bijna fruitige aroma en dat klopt – de geur is bijna verslavend lekker. Tegelijkertijd moet ik er wel bij zeggen dat die geur onder verschillende omstandigheden wat kan verschillen. De eerste pepers die ik hier oogstte hadden nog veel geur en een nog redelijk te behappen heetheid. In de droogte en hitte van deze zomer werden de pepers (trouwens niet alleen van de Madamme Jeannette maar van alle pepers in de kas) minder kruidig en juist extra heet. Oftewel; toch altijd voorzichtig proeven 🙂

De planten werden hier in de kas uiteindelijk zo’n 50 centimeter hoog en vrij breed. Na de witte bloempjes ontwikkelden zich de pepers; kenmerkend is de zachtgele kleur en de onregelmatige vorm van de pepers, met heel veel kreukels en deuken.

Ik kon in de kas in de 3e week van augustus de eerste rijpe pepers oogsten. Ze is dus wel een peperplant voor onder glas, of voor ervaren pepertelers die de zaden al vroeg zaaien (februari) en de planten in pot op een warm en zonnig terras houden (en sommige pepertelers overwinteren de planten zelfs).

De opbrengst is prima. Ze is een echte chinense-peper en dat betekent dat ze slechts enkele zaden per peper bevat. En dat betekent vervolgens dat ik dus maar weinig zaden kan oogsten en slechts weinig zakjes van 12 zaden per zakje voorradig heb.

En nog even; de heetheid haalt dus niet het niveau van een Habanero maar reken maar wel op ongeveer 6 tot 8 keer zo heet als een gemiddelde cayennepeper.

 

Laat een reactie achter.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief