Madame Jeanette

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Geel
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Zeer heet

De Madame Jeanette is een bekende peper in Nederland, zo ongeveer elk Surinaams gerecht bevat wel een Madame Jeanette (of meer dan één :-)). En dat is knap want ze is wel heel erg heet. Niet zo heet trouwens als een Habanero, maar ze schuurt er wel tegenaan. Ze staat bekend om het zeer kruidige en bijna fruitige aroma en dat klopt – de geur is bijna verslavend lekker. Tegelijkertijd moet ik er wel bij zeggen dat die geur onder verschillende omstandigheden wat kan verschillen. De eerste pepers die ik hier oogstte hadden nog veel geur en een nog redelijk te behappen heetheid. In de droogte en hitte van die zomer werden de pepers (niet alleen de Madame Jeanette maar alle pepers in de kas) minder kruidig en juist extra heet. Oftewel; toch altijd voorzichtig proeven :-).

De planten werden hier in de kas uiteindelijk zo’n 50 centimeter hoog en vrij breed. Na de witte bloempjes ontwikkelden zich de pepers; kenmerkend is de zachtgele kleur en de onregelmatige vorm van de pepers, met heel veel kreukels en deuken.

Ik kon in de kas in de 3e week van augustus de eerste rijpe pepers oogsten. Ze is dus wel een peperplant voor onder glas, of voor ervaren pepertelers die de zaden al vroeg zaaien (februari) en de planten in pot op een warm en zonnig terras houden (en sommige pepertelers overwinteren de planten zelfs).

De opbrengst is prima. Ze is een echte chinense-peper en dat betekent dat ze slechts enkele zaden per peper bevat. En nog even; de heetheid haalt dus niet het niveau van een Habanero maar reken maar wel op ongeveer 6 tot 8 keer zo heet als een gemiddelde cayennepeper.

2 reacties op Madame Jeanette

Angelique uit Zuid-Holland 26 september 2022 om 12:07

Hallo Diana,

Wat fijn dat je speciale aandacht besteedt aan deze peper. Ik ben er ook fan van. Het is nu eind september en de mijne zijn nog steeds groen. Andere peperplanten die in de buurt staan hebben wel eerder rijpe exemplaren gehad. Ik zal de onderste bladeren verwijderen zoals je al meegaf als tip.

Verder: in verschillende winkels of groentenkramen zie ik dat de naam Madamme Jeannette voor meerdere soorten pepers wordt gebruikt. Hierdoor ontstaat wat verwarring. Dit weekend nog een discussie gehad met de winkelier, die ervan overtuigd was dat de pepers in de bakjes Madamme Jeannettes waren (ik zie hier geen optie voor het plaatsen van de foto, anders had ik dit wel gedaan). Groetjes

Ruud & Diana 27 september 2022 om 09:49

Hallo Angelique,
Ja, ik zie in winkels en op de markt ook nog af en toe bakjes met andere pepers (het lijken vaak Aji Umba’s (ajoema) te zijn), met de naam Madamme Jeannette erop :-).
Het is vreemd dat je geen foto kunt plaatsen, dat klopt niet hoor want dat zou zeker wel moeten kunnen. Ik ga het volgende week even aan de man vragen die het technische gedeelte verzorgt.
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief