Madame Jeanette

  • Species: Capsicum chinense
  • Kleur: Groen - Geel
  • Teeltduur: Laat
  • Opbrengst: Prima
  • Heetheid: Zeer heet

De Madame Jeanette is een bekende peper in Nederland, zo ongeveer elk Surinaams gerecht bevat wel een Madame Jeanette (of meer dan één :-)). En dat is knap want ze is wel heel erg heet. Niet zo heet trouwens als een Habanero, maar ze schuurt er wel tegenaan. Ze staat bekend om het zeer kruidige en bijna fruitige aroma en dat klopt – de geur is bijna verslavend lekker. Tegelijkertijd moet ik er wel bij zeggen dat die geur onder verschillende omstandigheden wat kan verschillen. De eerste pepers die ik hier oogstte hadden nog veel geur en een nog redelijk te behappen heetheid. In de droogte en hitte van die zomer werden de pepers (niet alleen de Madame Jeanette maar alle pepers in de kas) minder kruidig en juist extra heet. Oftewel; toch altijd voorzichtig proeven :-).

De planten werden hier in de kas uiteindelijk zo’n 50 centimeter hoog en vrij breed. Na de witte bloempjes ontwikkelden zich de pepers; kenmerkend is de zachtgele kleur en de onregelmatige vorm van de pepers, met heel veel kreukels en deuken.

Ik kon in de kas in de 3e week van augustus de eerste rijpe pepers oogsten. Ze is dus wel een peperplant voor onder glas, of voor ervaren pepertelers die de zaden al vroeg zaaien (februari) en de planten in pot op een warm en zonnig terras houden (en sommige pepertelers overwinteren de planten zelfs).

De opbrengst is prima. Ze is een echte chinense-peper en dat betekent dat ze slechts enkele zaden per peper bevat. En nog even; de heetheid haalt dus niet het niveau van een Habanero maar reken maar wel op ongeveer 6 tot 8 keer zo heet als een gemiddelde cayennepeper.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Wat fijn dat je speciale aandacht besteedt aan deze peper. Ik ben er ook fan van. Het is nu eind september en de mijne zijn nog steeds groen. Andere peperplanten die in de buurt staan hebben wel eerder rijpe exemplaren gehad. Ik zal de onderste bladeren verwijderen zoals je al meegaf als tip.

Verder: in verschillende winkels of groentenkramen zie ik dat de naam Madamme Jeannette voor meerdere soorten pepers wordt gebruikt. Hierdoor ontstaat wat verwarring. Dit weekend nog een discussie gehad met de winkelier, die ervan overtuigd was dat de pepers in de bakjes Madamme Jeannettes waren (ik zie hier geen optie voor het plaatsen van de foto, anders had ik dit wel gedaan). Groetjes

Twente Tuinder

Een grote peperkweker uit Westland verkoopt ook pepers zoals deze net als de jumbo. Ze lijken er een beetje op maar het zijn geen madammekes.

Deze komen uit Suriname en zijn hier lastig te vinden maar zo zien ze er dus uit. Vooral dat donkere streepje is markant dat hebben ze bijna allemaal.

(Foto werkt helaas niet zie ik)

Laatst bewerkt op 1 jaar geleden door Twente Tuinder

Meld je aan voor de nieuwsbrief