Pimenta Lisa

  • Soort            :     Capsicum chinense
  • Heetheid     :     Zeer heet

Ik teelde deze peper in 2020 voor het eerst, ik kreeg de zaden afgelopen winter van Stefan van Gelder die deze peper heeft gekweekt door een Pimenta da Neyde te kruisen (ik meen met een Bhut Jolokia). Op internet kom je nog wat variaties in eerdere generaties tegen maar ondertussen is ze een F8 (en dat betekent dat ze 8 jaar achter elkaar vanuit zaden is opgekweekt en de pepers en planten na 8 die generaties in alle opzichten (kleur, vorm, heetheid, plantgrootte, etc.) stabiel zijn. En dat is fijn want ze per direct een favoriet. Ze heeft wat mij betreft alles wat een peper moet hebben:

Ze is zeker niet te laat, ze blijft een chinense en dat is nooit een vroege peper zoals een annuum dat soms wel kan zijn, maar ik kon in de eerste week van augustus de eerste rijpe pepers oogsten en daarmee moet ze met met wat ervaring (en uiteraard vroeg genoeg zaaien) toch ook een kans van slagen hebben in de buitenteelt (uiteraard in pot op een warm en zonnig plekje, maar zie voor meer informatie over de teelt van pepers vooral hier).

Ze is prachtig: het blad is heel donkergroen met flink wat donkerpaars in het blad en diep donkerpaarse stelen en nerven. De bloempjes zijn klein en wit met een vleugje lilapaars. De pepers zelf zijn onrijp lichtgroen met donkerpaars maar rijpen naar een heel mooie kleur crèmewit met wat abrikoos en een violette tot lilapaarse marmering. De pepers zijn vrij groot (ongeveer 3 tot 4 centimeter groot). En de planten zijn groeikrachtig, bijna statig, en gezond. De 3 planten (zoals ik ze altijd in een kluitje bij elkaar zet) werden hier ruim 80 centimeter hoog en bijna even breed. Ongetwijfeld ook echt een blikvanger in een mooie pot op een zonnig terras.

Dan de smaak: ze is heel heet en warm kruidig. Maar niet zo enorm heet dat ze amper eetbaar is, er zijn zeker habanero’s die heter zijn. Maar ze is wel een echte chinensepeper (en daarmee toch al snel zo’n 8 tot 10 keer zo heet als een gemiddelde cayennepeper, en ze heeft dat bekende aroma dat zo heerlijk bij onder andere de Surinaamse keuken past).

Dan nog even de opbrengst: die is meer dan prima!

7 reacties op Pimenta Lisa

Ruud & Diana 6 mei 2021 om 17:12

Hallo Conny,
Dank je voor de tip! Ik denk dat ze zaden in mijn winkeltje heeft gekocht en de Pimenta Lisa zelf dit jaar gaat zaaien en er wellicht dan zelf zaden van wil oogsten en verkopen. Niet erg maar ze had het wel even moeten vragen en/of er een bronvermelding bij moeten zetten.
groetjes,
Diana

Ria 7 mei 2021 om 08:33

Diana, ik zag dat ze voornamelijk plantjes verkoopt. Misschien afkomstig van zaden die ze bij jou heeft gekocht.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 8 mei 2021 om 08:40

Hallo Ria,
Ik heb goed gekeken en zag dat het alleen die 2 foto´s was plus een beetje tekst. Ik heb getwijfeld of ik haar zou mailen, als het meer foto’s of tekst was geweest had ik dat zeker gedaan maar nu laat ik het maar zo. Ik heb eerlijk gezegd ook wel een zwak voor mensen die kleinschalig een theetuin of pluktuin hebben, zelf opgekweekte zaailingen en plantjes verkopen, etc. :-).
groetjes,
Diana

Ria 8 mei 2021 om 09:44

Hallo Diana,
Dat je ook nog tijd hebt gehad om hier naar te kijken.
Ik begrijp het helemaal dat je geen actie onderneemt, ik zou dat waarschijnlijk ook niet doen. Misschien zou ik me heel stiekem wel een beetje trots voelen dat iemand mij citeert.

groetjes,
Ria

Ria 6 mei 2021 om 08:27

Niet alleen de tekst maar ook de foto.
Ik keek nog even verder op de bewuste site en ik kwam nog meer tegen, bijvoorbeeld de foto van de peper Maui Purple. Ik denk dat als je verder gaat zoeken dat er nog meer te tevoorschijn zal komen.

Ruud & Diana 6 mei 2021 om 17:25

Hallo Ria,
Ik zal vanavond even goed kijken, ook naar andere pagina’s. En wellicht kan ik haar dan even een mailtje sturen dat het fijn zou zijn als ze er bij zou zetten dat tekst en foto van mij zijn. Dank voor de tip!!
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief