Sweet Heat

Deze peper heeft iets van een peper maar tegelijkertijd iets van een paprika.

De planten (ik had hier 2 sets van 3 planten staan) bleven vrij klein, zo’n 45 centimeter hoog en breed. De planten gaven een prima opbrengst van vrij grote pepers die onregelmatig van vorm en formaat zijn, zie foto. Helaas heb ik alleen 2 foto’s van de planten gemaakt in haar jonge tijd (juni), toen de planten nog niet heel vol waren. Uiteindelijk werden de planten steeds breder, het blad donkerder groen en uiteraard ook steeds meer pepers in de planten. In de laatste week van oktober schrijf ik dit en nog steeds hangen en pepers in de planten (die ook nog steeds rijpen).

De pepers zijn dunwandig en rijpen van donkergroen naar dieprood. Onrijp donkergroen zijn de pepers fris, kruidig, iets bitter en mildheet. Rijp rood worden de pepers kruidig, zachtzoet en bijna medium heet (maar nog net niet zo heet als een gemiddelde cayennepeper).

En ze is vroeg, de vroegste peper van dit jaar, ik kon in de kas in de laatste week van juni (!) al de eerste rijpe peper oogsten. En daarmee is ze prima voor onder glas maar heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt. Ik kon dus ook nog eens heel lang van de planten oogsten, tot in ieder geval eind oktober. Mocht je haar buiten willen telen, zaai dan vooral op tijd (februari) en houd de planten vanaf half mei in pot op een zonnig en warm terras.

 

3 reacties op Sweet Heat

Anja Haelewijn 27 juni 2019 om 22:29

Ik heb zaadjes gekocht van deze webshop. De planten staan buiten in pot en de eerste peper was mooi rood begin juni. Ik heb 3 planten in 1 pot gezet en er hangen zeker nog 20-25 pepertjes aan en heel veel bloempjes. Ik heb geprobeerd de eerste te drogen maar dat lukt niet en ik heb de rest dan maar geproefd, maar die zijn helemaal niet “heet”. Er zit niks van pikante smaak in, ze smaken naar een zoete paprika, wel lekker.

Ruud & Diana 28 juni 2019 om 08:58

Hallo Anja,
Leuk om te horen dat je de eerste rijpe paprika al zo vroeg kon oogsten en de plant zo’n goede opbrengst geeft!
Over de heetheid: zelf ervaar ik elk jaar weer dat pepers meer of minder heet kunnen worden naar gelang de omstandigheden – aan het einde van het seizoen worden pepers vaak een stuk heter maar ook na een periode van warmte en droogte.
Heb je alleen het vruchtvlees geproefd, of ook iets rond de zaadlijsten? Rond de zaadlijsten is een peper altijd pittiger dan het vruchtvlees zelf. Ik ben heel benieuwd hoe de smaak van jouw pepers zich ontwikkelen en zou het heel leuk vinden als je over 1 of 2 maanden nog eens laat weten of de pepers dan nog steeds alleen maar zoet zijn of ondertussen ook pittig zijn. Want ik kan me voorstellen dat ze nu misschien nog niet pittig is, omdat ze zowel zoet als pittig is heeft ze een groot gehalte paprika in zich. Maar het zou me niets verbazen als de pepers die je in juli en vooral augustus en september oogst pittiger zijn.
groetjes,
Diana

Anja Haelewijn 29 juni 2019 om 16:36

Ik laat zeker nog iets weten!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief