Aardbeientaart met 2 chocolades

Details

Categorie: Bakken - Zoet

herkomst recept: baksels.net

Voor een taart voor ongeveer 8 personen

INGREDIËNTEN:

voor het deeg:

  • 250 gram tarwebloem
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker
  • rasp van 1 citroen
  • ½ ei, losgeklopt
  • 1 eidooier

voor de vulling:

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 135 gram witte chocolade, fijngehakt
  • sap en rasp van een halve citroen
  • nogmaals 125 ml slagroom (deze is om te kloppen en dan te mengen, zie recept)
  • 4 of 5 takjes verse basilicum
  • 50 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 500 tot 750 gram aardbeien
  • eventueel wat basilicumblaadjes voor de afwerking/garneren

Aardbeientaart met chocolade en basilicumcreme bodem

 

RECEPT:

Doe de bloem, boter, poedersuiker en citroenrasp in een kom en kneed tot een zanderig deeg. Voeg het halve ei en dooier toe en kneed nog even goed door. Verpak in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden Celsius boven- en onderwarmte, en vet een 24-26 cm ronde vorm in met boter (of langwerpige vorm van 35-40 cm).

Haal na het rusten/koelen het deeg uit de koeling en rol het uit op met bloem bestoven plaats tot het groot genoeg is om de vorm te bekleden. Beleg de vorm met het deeg en snijd het overhangende deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de taartvorm met het deeg 20 minuten in de vriezer.

Leg daarna een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met een steunvulling (van bijvoorbeeld kikkererwten of witte of bruinen bonen – bewaar die bonen en of kikkererwten want die kun je vervolgens elke keer als je een taart bakt met steunvulling weer hergebruiken). Bak de bodem 20 minuten (op 180 graden dus), haal dan de vorm uit de oven, en verwijder de steunvulling en het bakpapier. Zet de vorm direct daarna weer terug in de oven en bak nog 5 tot 8 minuten. Laat de bodem afkoelen in de vorm.

Aarbeientaart met chocolade en basilicumcreme 2

Voor de basilicumcrème: week de gelatine 5 minuten in koud water. Was de basilicum en dep droog, haal de blaadjes van de steeltjes (je gebruikt beide!). Breng 125 cc slagroom met de steeltjes van de basilicum aan de kook. Haal de pan van vuur en voeg de gelatine toe, roer en giet de room door een zeef (de steeltjes kun je nu weggooien)op de fijngehakte witte chocolade, roer goed zodat de chocolade smelt. Voeg citroenrasp en citroensap toe en roer goed door. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden (handwarm).

Klop de slagroom stijf en spatel dit samen met de fijngehakte basilicumblaadjes zo luchtig mogelijk door het mengsel. Dek de kom af en laat opstijven in de koelkast.

Roer vervolgens de fijngehakte pure chocolade door de koude basilicumcrème en verdeel de crème over de afgekoelde bodem. Verdeel de in plakjes of stukjes gesneden aardbeien over de taart en steek er af en toe een basilicumblaadje tussen. Zet de taart nog een uur in de koelkast om de basilicumcrème weer wat op te laten stijven. Haal de taart wel minstens een half uur voor serveren uit de koelkast, zodat de smaken beter tot hun recht komen

Bijzondere taart! En erg lekker. Mijn taart is misschien niet zo mooi als het origineel op de website van baksels.net, maar dat maakt verder niets uit, ik ben nu eenmaal niet heel goed in het gepriegel op de vierkante centimeter :-). Kijk vooral op de website van baksels.net hoe je zo’n aardbeientaart prachtig op kunt bouwen en elk plakje aardbei er nog lekkerder uitziet. 

Maar vol en veel, als je goed proeft proef je naast de lekkere knapperige zoete bodem ook het rasp van de citroen, een vleugje zuur van de citroen, witte chocolade, het zoete anijsachtige van de basilicum, de harde stukjes pure chocolade, en natuurlijk zoveel aardbeien als er op de taart passen. Ik ben zelf vergeten op het laatst de kleine basilicumblaadjes nog tussen de aardbeien te steken; het werd niet gemist, maar als je ze hebt staat het natuurlijk wel extra feestelijk. Zoals je in het recept hebt kunnen lezen is het geen taart die je in een half uur maakt. Ze is zeker niet moeilijk te maken maar het rusten van het degen, het koelen van de crème, het vriezen van het deeg, de steunvulling, etc. hebben gewoon wat tijd nodig. Maak deze taart dus vooral wanneer je een middag thuis bent en er de tijd voor hebt. En dan is het echt een heerlijke taart!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief