Amandelcake met kokos en blauwe bessen (bakken)

 

Herkomst recept: Yotam Ottolenghi uit zijn boek ‘Sweet’

Voor een springvorm van 24 centimeter doorsnede

INGREDIËNTEN:

  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram gedroogde geraspte kokos
  • 250 gram kristalsuiker
  • 70 gram zelfrijzend bakmeel
  • een snufje zout
  • 4 grote eieren
  • 200 gram boter, gesmolten en vervolgens weer iets afgekoeld tot kamertemperatuur
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • de fijne rasp van 2 citroenen
  • 200 gram bosbessen (vers of diepvries)
  • 20 gram amandelschaafsel

 

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 160 graden onder-/bovenwarmte. Vet een 24 centimeter springvorm in met boter en bekleed de vorm vervolgens met bakpapier.

Doe het amandelmeel, de kokos, suiker, het zelfrijzend bakmeel en het zout in een grote mengkom en roer goed door.

Klop in een andere kom de eieren los. Voeg de gesmolten boter toe, en vervolgens het vanille-extract en de citroenrasp en klop dit even goed door.

Giet het eimengsel bij het droge mengsel en meng alles goed tot een egaal en vrij nat beslag. Schep 150 gram van de blauwe bessen door het beslag en giet het in de vorm. Strooi de achtergehouden blauwe bessen over de bovenkant. En strooi vervolgens de geschaafde amandelen erover.

Bak de taart 50-55 minuten in de oven tot een in het midden van de taart gestoken satéprikker er schoon uit komt. Controleer vanaf 45 minuten die gaarheid elke paar minuten; omdat er weinig bloem en veel eieren in het beslag zitten kan de cake binnen enkele minuten te gaar en dus droog worden. Hier moest de cake precies 55 minuten in de oven.

Haal de cake uit de oven en laat minimaal 45 minuten afkoelen voor je het bakpapier verwijdert en de cake op een schaal zet.

 

Ik vond dit een ‘drukke’ cake 🙂 . Er zitten heel veel smaken in; kokos, amandelen, citroen, bessen, vanille. Ik was bang dat dat wat zou botsen, zoveel verschillende smaken. Maar dat is dus niet waar (en dat is waar Ottolenghi ook bekend om staat, om onverwachte en toch bij elkaar passende smaken).

Een bijna bijzondere en toch ook erg lekkere cake (of taart) dus, en zo gemakkelijk te maken dat het invetten en bekleden van de vorm bijna langer duurde dan het maken van het beslag. De cake is van binnen lekker zacht en smeuïg, en van buiten toch lekker koekjesachtig knapperig.