Aspergebouillon met saffraanroom

Ingredienten

  • de schillen en houtige uiteinden van asperges die je niet opeet als je asperges kookt
  • 750 cc kippenbouillon
  • 1 deciliter slagroom
  • een klein plukje saffraandraadjes
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel fijn gehakte peterselie

Details

Bron: 24 Kitchen
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Soep
Soort keuken: Nederlands

Ik zag dit recept in het programma van Angélique Schmeinck. Ik heb het niet van hele asperges gemaakt maar van de schillen en uiteinden van asperges, ik vind het altijd zo zonde om die weg te gooien. Som heb ik te weinig schillen en uiteinden om er soep van te maken, dan vries ik ze gewoon in en maak ik het als ik genoeg schillen in een zak in de vriezer heb (hoe meer schillen en uiteinden, des te meer geconcentreerd zal de smaak van de bouillon worden).

En dit ‘afval’ maakt dan een heerlijke bouillon, geconcentreerd en toch licht, de saffraanroom maakt de bouillon warm en geurig en iets romig zonder crèmig te worden. Ik gooi nooit meer aspergeschillen weg maar vries ze in tot ik genoeg schillen voor deze bouillon heb.

Instructies

Stap 1: Koken

Giet de kippenbouillon in een pan en breng aan de kook. Voeg de schillen en uiteinden van de asperges toe en zet het vuur heel laag of uit (met het deksel op de pan). Als je de bouillon flink laat koken is de kans groot dat die bitter wordt, maar soms ligt dat ook aan de asperges zelf (later geoogste asperges kunnen bijvoorbeeld ook iets bitter worden). Giet na een half uurtje trekken de bouillon met asperges door een zeef en druk de pulp goed aan om de laatste smaken eruit te drukken. Gooi de gebruikte schillen en uiteinden weg. Giet de gezeefde bouillon nu door een passeerdoek of een schone theedoek zodat je een heel heldere bouillon overhoudt. Neem 1 koffielepel bouillon en doe dat in een kommetje. Hak de saffraandraadjes fijn en voeg dat aan de bouillon toe, roer tot de kleur en geur vrij komt. Klop de slagroom lobbig, voeg zout en peper naar smaak toe en meng dit met bouillon/saffraan zodat de room mooi geel kleurt.

Stap 2: Serveren

Schenk de hete bouillon in kopjes of glazen of borden en schep een eetlepel saffraanroom op de bouillon. Strooi er tot slot wat fijngesneden peterselie over. Serveer bijvoorbeeld met wat stukjes stokbrood.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief