Balletjes gehakt met linzen en tomatensaus (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 1 eetlepel olie
  • 2 flinke uien, gesnipperd
  • 1 flinke stengel bleekselderij, geraspt
  • 1 grote winterwortel, geraspt
  • 200 gram linzen
  • 400 gram verse tomaten
  • 2 eetlepels tomatenpuree (uit een blikje)
  • 1 blaadje laurierblaadje
  • 2 deciliter groentebouillon
  • 1 deciliter rode wijn
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 ei/zout/peper/broodkruim/ paprikapoeder
  • peterselie

Recept:

Doe 1 gesnipperde ui samen met de verse tomaten en de rode wijn in een pan en breng dit aan de kook. Laat dit een half uurtje zachtjes koken tot alles zacht is en pureer het dan met de staafmixer (eventueel daarna nog zeven), en maak op smaak met peper en zout. Fruit de andere gesnipperde ui in de eetlepel olie op zacht vuur tot ze glazig wordt. Voeg de bleekselderij en wortel dan toe en bak dat nog 10 minuten zachtjes mee. Voeg dan tomatenpuree toe en bak dit even mee (om te ontzuren). Voeg dan linzen, groentebouillon, de eerder gemaakt tomatensaus en laurier toe en laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.

Maak ondertussen de balletjes gehakt; meng het gehakt met ei en broodkruim en breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Vorm van het mengsel kleine balletjes en bak deze zonder boter in een koekenpan tot ze mooi bruin zijn. Doe de balletjes dan bij de linzen-tomatensaus en laat ze in de saus verder garen. Meng op het laatste moment een flinke hand peterselie door de saus met balletjes. Lekker met rijst en een frisse salade.