Crème brûlée met rabarber (bakken)

 

Herkomst recept: Rutger bakt

Voor 4 personen.

INGREDIËNTEN:

  • 200 gram rabarber, in stukjes van 1 tot 2 centimeter
  • 40 gram rietsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 325 milliliter slagroom
  • 2 x 30 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • wat rietsuiker (om te bestrooien)

RECEPT:

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Meng de stukjes rabarber met de 40 gram rietsuiker in een ovenschaaltje en zet deze 30 minuten in de oven. Schep de rabarber halverwege voorzichtig om. Haal de rabarber na een half uur uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de oventemperatuur naar 120 graden. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het leeg geschraapte vanillestokje, de slagroom en 30 gram suiker in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Klop in een kom de eidooiers los met de andere 30 gram suiker. Zet het vuur uit wanneer de slagroom kookt en verwijder het vanillestokje. Giet de hete room onder voortdurend roeren bij het eidooier-mengsel en meng dit goed door elkaar.

Verdeel de stukjes rabarber over 4 crème brûlée-schaaltjes en giet daar het roommengsel overheen. Zet de schaaltjes in het midden van de oven, in een ovenschaal. Schenk kokend water in schaal tot halverwege de hoogte van de schaaltjes. Bak de crèmes brûlée 45 tot 60 minuten tot ze stevig zijn. Ze mogen nog een beetje ‘wiebelen’ in het midden. Haal de schaaltjes voorzichtig uit het waterbad en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Laat ze daarna in de koelkast koud worden.

Bestrooi voor het serveren de crème met wat rietsuiker en brand deze af met een brander, of zet de schaaltjes kort onder de hete grill in de oven.

 

Een heerlijk dessert! Ik heb dit recept gemaakt met de eerste verse rabarber uit eigen tuin, de rabarber was mooi roze, licht, fris, niet te zuur. En de crème was lekker zacht, het paste prima bij elkaar, het knapperige suikerkorstje maakte het helemaal af.

Ik had alleen geen crème-brûlèe-schaaltjes en moest daar een oplossing voor bedenken. Ik heb ramequins gebruikt (1-persoons-ovenschaaltjes). Dat betekende wel dat ik de oventijd aan moest passen omdat mijn schaaltjes dieper waren dan originele brûlée-schaaltjes. In de ramequin duurde het 1 uur en 10 minuten voor de crème brûlée klaar was, vanaf 50 minuten heb ik elke 10 minuten met de bolle kant van een koffielepel zachtjes op de crème geduwd tot die stevig langs de zijkanten aanvoelde maar in het midden nog wat wiebelig was, zoals Rutger in zijn recept aangeeft.

I