Gazpacho met avocadosalsa (soep)

voor 4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 4 sneetjes witbrood zonder korst in blokjes
  • 6 deciliter koud water
  • 1 kilo tomaten
  • 2 komkommers
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 verse groene chilipeper, zaadlijsten eruit, ragfijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • sap van 2 citroenen
  • zout en peper
  • 3 takjes basilicum
  • 1 rijpe avocado
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 verse rode chilipeper

Recept:

Doe 2 van de boterhammen in blokjes in een kom en giet er 1,5 deciliter water op. Laat 5 minuten weken. Breng wat water aan de kook, dompel er de tomaten 15 seconden in, spoel ze met koud water af, verwijder velletjes en zaadlijsten en snijd ze in blokjes. Schil de komkommers, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in blokjes. Houd de helft ervan apart. Doe het geweekte brood, de stukjes tomaat, de komkommerblokjes (andere helft apart houden!), paprikablokjes, groene chilipeper, 2 eetlepels olijfolie, sap van 1,5 citroen en 2 tenen knoflook in een keukenmachine met de resterende 4,5 deciliter water en pureer alles tot een grove massa. Breng op smaak met zout en peper en zet in de koelkast.

Pers voor de croutons het teentje knoflook en meng het met de 2 laatste eetlepels olijfolie. Meng er de 2 laatste boterhammen in blokjes door en laat even intrekken. Verhit een koekepan en bak de boterhamblokjes op matig vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Halveer de avocado, verwijder de schil en pit en snijd ze in kleine blokjes. Meng ze met 2 theelepels citroensap (om verkleuren tegen te gaan). Meng dit met de komkommer in blokjes die je nog over hebt, de halve rode ragfijn gesneden chilipeper en maak op smaak met zout. Schep de koude soep in 4 kommen. Schep in het midden een lepel avocadosalsa. Garneer met basilicum en strooi de croutons erover.