Gebakken chocolademousse met bessensaus

Details

Categorie: Bakken - Zoet

voor 4 personen

Herkomst recept: het is een combinatie van 2 recepten van Angelique Schmeinck uit 24kichten; de gebakken chocolademousse en de hangop met bosbessensaus (zie verdere uitleg onderaan deze pagina)

 

Ingrediënten:

 • 500 cc volle yoghurt
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • 250 gram blauwe bessen (mag uit diepvries zijn)
 • 2 eetlepels honing
 • sap en rasp van 1 sinaasappel
 • eventueel scheutje cassislikeur of grand marnier
 • 125 gram pure chocolade
 • 4  eieren
 • 90 g suiker
 • 90 g fruitige olijfolie
 • 55 g bloem
 • 10 g maïzena

Recept:

Maak minimaal 6 uur van tevoren de hangop. Zet een vergiet in een flinke onderschaal en leg daar een schone theedoek uitgespreid in. Schenk de  yoghurt in de schone theedoek die dus in de vergiet ligt die in de opvangbak staat. Vouw de punten naar binnen over de yoghurt heen, anders lekt het in de koelkast. Zet de schaal met vergiet en theedoek en yoghurt in de koelkast. Laat de yoghurt minimaal 6 uur uitlekken. Mag je ook de avond van te voren doen, dan heeft de yoghurt de hele nacht de tijd om uit te lekken.

Schep, als de yoghurt goed is uitgelekt, de hangop van de doek over in een schaal, en meng de poedersuiker er goed door. Bewaar in de koelkast.

Doe voor de bosbessensaus de bosbessen en de honing in een sauspan.. Boen de sinaasappel onder de kraan schoon en rasp het oranje van schil heel fijn boven de bosbessen (niet het wit want dat ik bitter). Pers de sinaasappelsap uit en voeg ook het sap toe. Zet nu het vuur aan en kook de bosbessen met sinaasappelsap, -schil en honing een kwartiertje tot de bessen zacht zijn, druk ze eventueel een klein beetje kapot met een pureestamper. Laat afkoelen. En dan is het heel lekker om er een klein scheutje Grand Marnier of een bessenlikeur door te roeren maar zonder dat is het ook heel lekker.

Voor de mousse: bestrijk 4 bakvormpjes licht met olijfolie. Hak de chocolade fijn en smelt het in een kom boven een pan met water dat net onder het kookpunt is (au bain marie). Klop met de mixer of in de keukenmachine de eieren met de suiker 5 minuten lang bijna wit en heel luchtig (het is nu ook in volume wel 3 keer zoveel geworden). Schenk de olijfolie erbij en klop het enkel seconden verder door. Zeef de bloem en maïzena en spatel beiden door het luchtige eimengsel. Voeg het mengsel toe aan de gesmolten, nog warme chocolade en meng alles snel en goed door elkaar met een spatel. Schep de chocolademousse in de bakvormpjes.

Je kunt er voor kiezen om de chocolademousse gelijk te bakken maar je kunt ze ook al eerder op de dag voorbereiden zodat je ze alleen nog maar af hoeft te bakken. Bak je ze gelijk: verwarm de oven dan voor op 175 graden boven- en onderwarmte, de baktijd is dan 10 tot 11 minuten. Wanneer je de mousse al eerder maakt bewaar je de mousse in de vormpjes in de koelkast en is de baktijd 14 minuten.

Tijdens het bakken gaart eerst de buitenzijde van het taartje en het is de bedoeling dat de kern nog vloeibaar blijft.

Draai de vormpjes nog zo warm mogelijk voorzichtig om en zet ze op de borden. Bestuif de gebakken chocolademousse met poedersuiker. Geef ernaast een schep hangop en een schep bosbessensaus.

Dit is echt een héél, héél, héél erg lekker dessert :-). Ik heb het al drie keer gemaakt en het kan niet mislukken. Het taartje is heerlijk, de buitenkant knapperig en van binnen nog helemaal zacht, en lekker warm. En dan de hangop en bosbessensaus heel lekker fris erbij. Kleine tip; aan het einde van de baktijd (en dat is hier bij direct bakken 11 minuten en bij eerder maken, in koeling bewaren en later bakken 14 tot 14,5 minuten) voel je even aan de bovenkant van het ‘taartje’: als die al goed gestold en redelijk stevig is de vormpjes gelijk uit de oven halen en in een bak zetten waar je een laagje koud water in hebt gedaan (stopt de garing en koelt het bakje wat sneller). Voel na 3 of 4 minuten  of het vormpje al voldoende is afgekoeld om vast te pakken zonder handen te branden. Voorzichtig omkeren en op het bord zetten. En dan verder rustig de hangop en bosbessensaus op de borden doen.

Het officiële recept is gebakken chocolademousse met kersensaus en sinaasappel of notentaartje met hangop en blauwe bessensaus. Zie beide links voor filmpjes van de recepten. Maar vinden de gebakken chocolademousse uit het eerste recept het lekkerst en uit het tweede recept de hangop en bessensaus (het notentaartje is ook heel lekker maar wel zwaar en machtig na een hele avondmaaltijd).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief