Hummus van bietjes (overig)

snack voor 8 personen

Herkomst recept: het boek “Kleine gerechten”

Ingrediënten:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 grote ui
  • 500 gram rode bietjes
  • 125 cc tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 5 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 0,5 deciliter olijfolie
  • zout en peper
  • pitabroodjes

Recept:

Week de kikkererwten een nacht in koud water. Giet ze de dag erop af en spoel ze na. Snipper de ui en doe de de gesnipperde ui met de kikkererwten in een kookpan, giet er zoveel water op dat alles net onder water staat en breng dit aan de kook. Kook de kikkererwten 1 uur tot ze heel zacht zijn. Giet het dan af en bewaar 2,5 deciliter van het kookvocht. Boen de bietjes schoon en kook ze ongeveer 30 minuten, tot ze zacht zijn. Laat ze wat afkoelen en pel ze dan. Pureer ze in de keukenmachine en doe dat in een kom. Pureer vervolgens de kikererwten/uien en voeg tijdens het pureren de tahin, het achtergehouden kookvocht van de kikkererwten, de knoflook, citroensap en djinten toe. Doe dit in de kom bij de bietjes en meng dit goed. Roer dan de olijfolie erdoor en maak op smaak met peper en zout.