Linzen-bonen stoofschotel (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: ?

Ingrediënten:

  • 375 gram groene linzen
  • 300 gram sperziebonen
  • 2 zomerwortels
  • 1 grote ui
  • 1 grote aardappel
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 theelepel geelwortel (koenjit)
  • 1 fijngesneden chilipeper (of naar smaak)
  • 90 gram bloem
  • 4 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • 2,5 deciliter sap/puree van gekookte en gezeefde tomaten (eventueel uit pakje)
  • 5 deciliter groentebouillon (van tablet)
  • 2,5 deciliter (evtentueel demi) crème fraiche

Recept:

Laat de linzen een nacht in koud water weken, giet ze de andere dag af, en spoel ze na, laat uitlekken. Rasp de ui en de aardappel en laat uitlekken. Snijd de wortel in plakjes, haalde bonen af en breek ze doormidden. Meng de linzen, geraspte ui en aardappel, komijn, koriander, koenjit en bloem in een kom en maak op smaak met zout en peper. Maak van dit mengsel balletjes van ongeveer 3 centimeter grootte en leg ze naast elkaar een half uur te rusten in de koelkast. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de linzenballetjes op hoog vuur mooi bruin. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Verhit de andere 2 eetlepels olie in een braadpan en roerbak hierin gember en knoflook 1 minuut. Voeg dan de puree/sap van tomaten toe, met de bouillon en de crème fraiche. Breng deze saus aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Voeg dan de linzenballetjes, fijngesneden chilipeper, wortelplakjes en gebroken sperziebonen toe en maak op smaak met eventueel nog wat zout en peper. Doe de deksel op de pan en laat 35 minuten zachtjes pruttelen tot alles gaar is. Verwijder deksel en laat eventueel nog even inkoken tot gewenste dikte. Serveer met rijst, maar ook erg lekker met geroosterde warme pitabroodjes.