Tarte Tatin met appel

Details

(2 beoordelingen)

Categorie: Bakken - Zoet

Herkomst recept: Laura’s Bakery

Voor een tarte tatin-vorm (of een dichte taartvorm, of een ovenbestendige koekenpan) van 27 centimeter doorsnede

INGREDIËNTEN:

  • 5 tot 6 appels
  • 100 gram boter (zie onderaan bij *)
  • 200 gram suiker (zie onderaan bij *)
  • snufje zout
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 theelepel vanille-essence

 

RECEPT:

Vet de tarte tatin schaal in en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven en onderwarmte).

Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd ze in kwarten. Doe de boter in een koekenpan en zet die op middelhoog vuur. Voeg de suiker toe zodra de boter gesmolten is en roer dit goed door elkaar. Zet het vuur lager en laat dit mengsel zachtjes koken. In het begin ziet het er ‘mislukt’ uit, de suiker gaat greinen en scheidt zich van de boter. Dit komt later goed 🙂

Voeg nu appels, snuf zout en vanille-essence toe. Roer regelmatig en laat dit mengsel ongeveer 15 minuten op laag tot middelhoog vuur koken. Na een kwartier heeft de karamel een mooie donkerbruine kleur en is gebonden met sappen uit appel en is plakkerig als een dikke siroop.

Rol ondertussen de rol bladerdeeg uit. Giet na de 15 minuten de gekarameliseerde appels plus de siroop/karamel in je ingevette vorm. Keer alle appels met de bolle kant naar onderen (want die zie je later als je de tarte tatin omdraait). Dek de appels af met het bladerdeeg. Snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg en stop de randjes in de vorm (pas op dat je je vingers niet brandt, de karamel is heel heet).

Prik met een vork verdeeld over het hele vel bladerdeeg wat gaatjes. Zet de vorm met tarte tatin in het midden van de oven en laat in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin en krokant bakken.

Haal de vorm dan uit de oven. Neem een platte schaal die groter is dan de pan. Plaats de schaal op de vorm en draai het geheel in een snelle beweging om, zodat de tarte tatin op de schaal komt te liggen met de appels naar boven. Dit moet gebeuren als alles nog warm is want anders is de kans groot dat de karamel met appels niet loslaat van de bodem.

Laat de tarte tatin nu iets afkoelen. Wij vonden haar het lekkerst na een half uurtje, dan is de taart nog knapperig, de appels zacht en lauwwarm en de karamel vloeibaar.  Serveer met een toef slagroom of bolletje vanille-ijs.

Je kunt de tarte tatin in de koelkast bewaren (maximaal 2 dagen). Maar een half uur na het bakken is ze het lekkerst. Als je haar wilt bewaren, warm haar dan voor het serveren weer even op, 10 minuten in een oven op 150 graden.

 

Ik durf het bijna niet te zeggen, ik had nog nooit een tarte tatin gemaakt. Dit was mijn eerste keer (en zeker niet mijn laatste)! Want dit is echt heel erg lekker, en makkelijk, en snel, en met lekker veel vulling! Ik had 5 appels, zoals het recept aangaf, maar ik had er makkelijk nog een appel bij kunnen doen, vandaar dat ik nu in het recept 5 tot 6 appels heb gezet. De volgende keer snijd ik appels en leg die eerst even in de tarte tatinvorm, dan kan ik zoveel schillen en snijden als er appels in passen.

Je kunt ook variëren met de smaak: ik deed er wat vanille-essence bij, maar je kunt bijvoorbeeld ook voor wat kaneel, of juist wat citroenrasp kiezen.

* ik eet alleen zoet als ik iets bak en dan mag het van mij ook echt zoet zijn. Maar dit was wel heel zoet. Heel erg lekker….. en heel erg zoet. De volgende keer verminder ik zowel de boter als de suiker met een kwart tot een derde. En dan zal ik hier later nog eens laten weten of dat goed afliep (want er is een kans dat er dan te weinig karamel is en de tarte tatin niet goed uit de vorm komt of zelf aan kan branden). Ik hoop dat met wat minder suiker en wat meer appel de frisse appelsmaak wat meer bovenkomt.    

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief