Venkelgratin met cherrytomaten (hoofd)

4 personen

Herkomst recept: ‘Het Kookboek’ van Yotam Ottolenghi, gevonden op Ona Pona’s Keukenavonturen

Ingrediënten:

  • 800 gram venkel
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • peper en zout naar smaak
  • 175 milliliter kookroom
  • 80 gram witte bloem
  • 100 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 25 gram kristalsuiker
  • 60 gram koude roomboter
  • een handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 150 gram kerstomaatjes

Recept:

Verhit de oven voor op 200 graden. Was de venkelknollen, verwijder kontje en harde kern en snijd de rokken in dunne reepjes. Pel en snipper de ui fijn, pers of snijd de knoflook zo klein mogelijk. Meng de venkelreepjes met de ui, knoflook, olijfolie en tijm, en breng op smaak met peper en zout. Doe dit mengsel in een met wat olie ingevette ovenschaal en giet de keukenroom eroverheen. Meng de bloem, kristalsuiker, Parmezaanse kaas en de koude boter en kneed tot een kruimelig deeg. Meng de fijngehakte peterselie door deze deegkruimels. Verdeel dit mengsel over de venkel. Dek de schaal rondom goed af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven. Haal  na die tijd de folie er af en leg de kerstomaatjes tussen de venkel/crumble. Zet de schaal weer in de oven (zonder folie dus ) en bak nog 15 minuten tot er een goudbruin korstje op de crumble zit.

In het originele recept worden de venkelknollen in dikkere plakken (1 centimeter) gesneden, maar hier bleek aan het einde van de oventijd de venkel nog heel hard te zijn. Vandaar de 2e keer de venkelknollen in dunnere reepjes gesneden en dat gaf een beter resultaat. Heerlijk, en bijzonder (door het zoetige kruimeldeeg op de hartige venkel)! Het is een hoofdgerecht maar wij aten er nog wel een kipfiletje bij, het deeg zorgt ervoor dat je in ieder geval geen aardappelen of rijst nodig hebt.