Vers zoetzuur met diverse groenten (overig)

Herkomst recept: André

Ingrediënten:

  • 1/2 Madamme Jeannette peper
  • 5 korrels Chinese suiker of 1/2 theelepel Chinese suikerpoeder of 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 pimentkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 3 deciliter water
  • 1/2 witte ui
  • 1/2 rode ui
  • 1/2komkommer
  • 1 kleine zomerwortel
  • 1 theelepel zout
  • 0,75 deciliter azijn

Recept:

Schil en was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes. Pel beide uien, snijd ze doormidden en snijd ze vervolgens in halve ringen. Snijd de wortel in reepjes. Doe deze groenten in een schaal. Los de (Chinese) suiker en het zout in het water en de azijn op; eventueel met nog wat meer (Chinese) suiker en zout op smaak maken, Giet dan het azijnmengsel over de groenten in de schaal. De kruidnagels en pimentkorrels er gelijkmatig over verdelen en de 1/2 Madamme Jeannette ragfijn snijden (zaden en zaadlijsten verwijderen) er erover verdelen. Roer dan even door en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan.

Je kunt dit recept ook met andere groenten proberen (kool, courgettes, paprika, etc.). Als je de groenten goed onder het azijn-watermengsel in een pot zet kun je het in de koelkast best nog een flink aantal dagen bewaren. Bedenk wel dat dit geen officieel inmaakrecept is omdat de azijn niet wordt gekookt en het mengsel ook niet voldoende azijnzuur bevat, je kunt het dus niet in afgesloten potten maandenlang bewaren. Maar juist doordat alles rauw is blijft alles erg lekker knapperig. Dit verse zoetzuur wordt vooral veel in de Surinaamse keuken als bijgerecht gebruikt.