Amish paste

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 7 tot 10 centimeter
  • Gewicht: 100 tot 200 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Laat

Dit is een echt oude heirloom tomaat, ‘eeuwenoud’ zelfs, ik las op de website van Tatiana dat ze al rond 1870 door de Amish in Amerika werd geteeld en toen ook de rasnaam is geregistreerd. Wat bijzonder dat zo’n tomatenras dan meer dan 140 jaar later en zoveel kilometers verderop in mijn tuin/kas groeit!

Op de website van Tatiana wordt ze een middelvroeg ras genoemd, maar omdat ik de eerste rijpe tomaat wel in de 2e week van juli kon oogsten maar de rest van de tomaten in de tros wat meer tijd nodig hadden noem ik haar toch maar een laat ras. Ik denk dat de kans op een goede oogst in de buitenteelt net te klein is en ze bij voorkeur onder glas kan worden geteeld.

De planten zijn lang en slank met een goede groeikracht en makkelijk te dieven. De planten bleven lang doordragen, tot op een hoogte van ruim 2 meter bleven de planten gezond en de tomaten rijpen.

De tomaten, die dus wat breder en plomper zijn dan een gewone roma, bevatten ook meer sap dan een echte Italiaanse roma. De smaak is goed, met een klein zuurtje, maar zeker ook een zoetje.

6 reacties op Amish paste

Johan 25 februari 2019 om 10:29

Een aanrader!
In de kasteelt een goede opbrenngst en in de laatste twee jaar met een warm najaar oogst tot in November.

A. Derkink 29 september 2022 om 09:35

Waar kan ik het zaad van de amice paste bestellen

M.vr.groet alfred

Ruud & Diana 2 oktober 2022 om 10:24

Hallo Alfred,
Kijk vooral even op deze pagina die ik maakte, met heel veel links naar webshops binnen en buiten Nederland, waarvan een aantal gespecialiseerd in bijvoorbeeld tomatenzaden of juist bloemenzaden of biologische zaden:
Moestuinzaden
Je kunt ook gewoon googelen op ’tomaat Amish Paste zaden’ en dan vind je bijvoorbeeld Nanotuin en De Tuinschuur
groetjes,
Diana

Pien W 2 oktober 2022 om 12:07

Dag Diana! Fijn dat ik zie dat je vragen beantwoord, omdat er vrijdag geen mail met je nieuwe blog binnenkwam (en ik ook nu nog geen nieuwe blog zie) was ik al bang dat er iets naars was gebeurd. Ik voel mij een verwend kreng, gewoon balen omdat ik niet zoals altijd een nieuw verhaal kan lezen, het moet niet gekker worden! Maar het positieve is dat je dan ook maar gelijk kunt lezen hoe in ieder geval ik mij altijd verheug op je nieuwe verhaal!!
En ik ga je gelijk een compliment geven. Elke keer beantwoord jij met een soort engelengeduld vragen, ga jij googelen, stuur je keurige antwoorden alsof je niks anders te doen hebt. Iedereen die deze website kan vinden en zelfs vragen kan stellen kan toch zelf ook eens googelen? Als je, sorry dat ik even heel pinnig klink, zoekt naar zaden van amice paste en daar geen zaden van kunt vinden zou dat toch ook kunnen komen omdat je eigenlijk zoekt naar zaden van amish paste? Ik ben dan zo jaloers op Diana die keurig en geduldig en bereidwillig weet te reageren. Maar eigenlijk zo vaak moet zeggen: geef eens wat meer details anders kan ik geen advies geven of kijk eerst eens op deze of die pagina met een link er bij. Advies over een recept met of zonder een nachtje in zout, Diana op haar eigen website zoeken en vragen: welk recept bedoel je nou? En dan niks meer horen. Kom op mensen, niet iedereen is even handig met internet maar eerst een beetje zelf aan de slag moet toch lukken? Pffff…..misschien ga ik echt mijn boekje te buiten met deze ongevraagd kritische noot maar ik wilde dit toch eens kwijt! Zo, nu lekker de tuin in. Wat knapt alles op van die regen! Groeten, Pien

Ruud & Diana 3 oktober 2022 om 09:36

Hallo Pien,
Dankjewel voor je bezorgdheid!
Nee hoor, niets naars maar heel veel afspraken in 1 week en weinig te schrijven omdat ik een hele week niet naar de tuin kon (door al die afspraken maar ook de grote hoeveelheden regen – natuurlijk net als ik dan wel een uurtje naar de tuin zou hebben gekund 🙂 ).
En ik was tussendoor wel op de website hoor, verder met mijn minizadenlijstje, en ik heb op een paar allerlaatste na (die doe ik deze week) alle tomaten van dit jaar in de database gezet, en nog 2 inmaakrecepten geplaatst, de beloofde frissere appeltaartjam (met gedroogde abrikozen, citroen en vanille. En nog een heel lekkere die ik vorige week maakte; perenjam met gedroogde vijgen en pijnboompitten. En een recept kost ook altijd wel twee uurtjes tijd om te schrijven, foto’s te plaatsen, te controleren, etc.. Dus ik was hier wel, maar redelijk onzichtbaar :-).
Ik ben eigenlijk helemaal niet geduldig. Als ik direct zou antwoorden zou dat er op sommige vragen/opmerkingen heel anders uitzien. Maar het leuke van typen is dat je je eigen antwoord kunt zien ontstaan en tijdens dat antwoorden kunt bedenken of iemand misschien nog erg onervaren in het moestuinieren is, of dyslectisch, of jong of juist oud, misschien een probleem of ziekte in het hoofd heeft, alleen internet bij de bieb heeft, of noem maar op. Vaak pas ik de tekst tijdens het typen van dat soort antwoorden weer aan want uiteindelijk denk ik dat iedereen het meest gebaat is bij een toch redelijk objectief antwoord, ikzelf, de vragensteller en eventuele andere mensen die ook benieuwd zijn naar het antwoord. Typen is dus ook een soort geduldheidstherapie 🙂
Ik ga nu ook snel naar de tuin, oogsten en opruimen, en vanavond zuurkool maken.
groetjes,
Diana

Pien W 3 oktober 2022 om 17:10

Gelukkig, alles goed met jullie.
En de rest van je antwoord……je bent en blijft een kanjer! Ik moest een beetje denken aan een voorjaarsblog waarbij je het over een golf in de moestuin hebt waarbij je aan alle kanten het gevoel hebt ingehaald wordt door de tuin. Zo’n zelfde gevoel heb ik ook bij het eind van het seizoen, kan er nog wat gezaaid worden, wil ik dat eigenlijk wel, die enorme oogst, volle vriezers, kasten vol met ingemaakte potjes terwijl ik weet dat wij dat nooit op krijgen en dus maar blij weggeven, inmaakrecepten, drogen etc. En al stiekem bedenken wat er volgend jaar waar gezet wordt, hoera! toch een minilijstje terwijl er nog zoveel zaden over zijn, echt nog véél meer basilicum maar wel minder peterselie, nog meer bonen, nog meer volstrekt onbekende dingen uitproberen en dan ook maar een keer miskleunen, wat hebben wij toch een heerlijke hobby! Dank je wel! Groeten, Pien


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor de nieuwsbrief