Amish paste

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 7 tot 10 centimeter
  • Gewicht: 100 tot 200 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Laat

Dit is een echt oude heirloom tomaat, ‘eeuwenoud’ zelfs, ik las op de website van Tatiana dat ze al rond 1870 door de Amish in Amerika werd geteeld en toen ook de rasnaam is geregistreerd. Wat bijzonder dat zo’n tomatenras dan meer dan 140 jaar later en zoveel kilometers verderop in mijn tuin/kas groeit!

Op de website van Tatiana wordt ze een middelvroeg ras genoemd, maar omdat ik de eerste rijpe tomaat wel in de 2e week van juli kon oogsten maar de rest van de tomaten in de tros wat meer tijd nodig hadden noem ik haar toch maar een laat ras. Ik denk dat de kans op een goede oogst in de buitenteelt net te klein is en ze bij voorkeur onder glas kan worden geteeld.

De planten zijn lang en slank met een goede groeikracht en makkelijk te dieven. De planten bleven lang doordragen, tot op een hoogte van ruim 2 meter bleven de planten gezond en de tomaten rijpen.

De tomaten, die dus wat breder en plomper zijn dan een gewone roma, bevatten ook meer sap dan een echte Italiaanse roma. De smaak is goed, met een klein zuurtje, maar zeker ook een zoetje.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan

Een aanrader!
In de kasteelt een goede opbrenngst en in de laatste twee jaar met een warm najaar oogst tot in November.

A. Derkink

Waar kan ik het zaad van de amice paste bestellen

M.vr.groet alfred

Pien W

Dag Diana! Fijn dat ik zie dat je vragen beantwoord, omdat er vrijdag geen mail met je nieuwe blog binnenkwam (en ik ook nu nog geen nieuwe blog zie) was ik al bang dat er iets naars was gebeurd. Ik voel mij een verwend kreng, gewoon balen omdat ik niet zoals altijd een nieuw verhaal kan lezen, het moet niet gekker worden! Maar het positieve is dat je dan ook maar gelijk kunt lezen hoe in ieder geval ik mij altijd verheug op je nieuwe verhaal!!
En ik ga je gelijk een compliment geven. Elke keer beantwoord jij met een soort engelengeduld vragen, ga jij googelen, stuur je keurige antwoorden alsof je niks anders te doen hebt. Iedereen die deze website kan vinden en zelfs vragen kan stellen kan toch zelf ook eens googelen? Als je, sorry dat ik even heel pinnig klink, zoekt naar zaden van amice paste en daar geen zaden van kunt vinden zou dat toch ook kunnen komen omdat je eigenlijk zoekt naar zaden van amish paste? Ik ben dan zo jaloers op Diana die keurig en geduldig en bereidwillig weet te reageren. Maar eigenlijk zo vaak moet zeggen: geef eens wat meer details anders kan ik geen advies geven of kijk eerst eens op deze of die pagina met een link er bij. Advies over een recept met of zonder een nachtje in zout, Diana op haar eigen website zoeken en vragen: welk recept bedoel je nou? En dan niks meer horen. Kom op mensen, niet iedereen is even handig met internet maar eerst een beetje zelf aan de slag moet toch lukken? Pffff…..misschien ga ik echt mijn boekje te buiten met deze ongevraagd kritische noot maar ik wilde dit toch eens kwijt! Zo, nu lekker de tuin in. Wat knapt alles op van die regen! Groeten, Pien

Pien W

Gelukkig, alles goed met jullie.
En de rest van je antwoord……je bent en blijft een kanjer! Ik moest een beetje denken aan een voorjaarsblog waarbij je het over een golf in de moestuin hebt waarbij je aan alle kanten het gevoel hebt ingehaald wordt door de tuin. Zo’n zelfde gevoel heb ik ook bij het eind van het seizoen, kan er nog wat gezaaid worden, wil ik dat eigenlijk wel, die enorme oogst, volle vriezers, kasten vol met ingemaakte potjes terwijl ik weet dat wij dat nooit op krijgen en dus maar blij weggeven, inmaakrecepten, drogen etc. En al stiekem bedenken wat er volgend jaar waar gezet wordt, hoera! toch een minilijstje terwijl er nog zoveel zaden over zijn, echt nog véél meer basilicum maar wel minder peterselie, nog meer bonen, nog meer volstrekt onbekende dingen uitproberen en dan ook maar een keer miskleunen, wat hebben wij toch een heerlijke hobby! Dank je wel! Groeten, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief