Datterino

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cocktailtomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 3 centimeter
  • Gewicht: 11 tot 18 gram
  • Opbrengst: Goed
  • Teeltduur: Vroeg

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wat een geweldig lekker tomaatje!! Ze zijn wat groter dan een cherrytomaat, felrood van kleur, ovaal tot langwerpig van vorm. Ze bevatten weinig sap/gel maar veel sappig vlees. En ze hebben een heerlijke volle tomatensmaak en zijn letterlijk ‘o zo zoet’.

Het is een Italiaans ras, ze wordt ook wel Datterini genoemd (meervoud van Datterino).

En dit tomaatje is ook nog eens een vroeg tomaatje, ik kon in de kas in de eerste week van juli al de eerste rijpe tomaatjes oogsten. En daarmee is ze uiteraard prima voor onder glas maar heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Oftewel: vroeg, mooi en heel erg lekker. Helaas is er één klein minpuntje en dat is de opbrengst. Die is echt niet slecht hoor, met gemiddeld 10 tot 16 tomaatjes per tros maar ook niet geweldig. Ik las ergens dat ze zeer geschikt zou zijn om op 2 stammen (of zelfs 3) te telen. Ik heb dat geprobeerd, dat ging prima en zo kon ik bijna het dubbele aantal tomaatjes oogsten, en dat maakte de opbrengst prima. Zie de foto’s van de 2 stammen en het dubbele aantal trossen hieronder. Je hebt er wellicht wel iets meer ervaring met dieven voor nodig want het is best een gepriegel om de 2 stammen aan te binden en 2 stammen te dieven.

Ik hoorde zelfs van iemand dat hij dit ras niet dieft maar als een grote struik laat groeien en zo ook een flinke opbrengst heeft. Ik heb daar zelf dus nog geen ervaring mee maar ik ga dat zeker eens proberen. Ik ga dit ras zeker vaker telen, alleen al voor de smaak. Maar dus wel op 2 of 3 stammen of als struiktomaat. Een nieuwe favoriet hier!

Het eerste trosje ontwikkelt zich al heel snel, dichtbij de grond
Datterino op 2 stammen
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief