Orange Stuffing

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Oranje
  • Grootte: 4 tot 6 centimeter
  • Gewicht: 42 tot 58 gram
  • Opbrengst: Prima
  • Teeltduur: Middelvroeg

Wat een leuke tomaat! Ze heeft een lekkere frisse tomatensmaak met een extra zoetje en toch ook een fris zuurtje. De tomaten zijn zeker niet zo droog als sommige roma’s nog wel eens kunnen zijn maar ze zijn wel heel vlezig: er zit wat sap in dat vlees maar er zitten ruimtes tussen het vlees waar maar weinig gelei zit, ze is vooral heel vlezig. Ze was dit jaar mijn favoriete tomaat voor vrolijke oranje soepen, sauzen en stoofgerechten. Misschien iets te droog om zo te eten, hoewel het met een lekkere dressing of in een gemengde salade toch zeker prima gaat hoor. En de tomaten zijn heel stevig en daardoor heel makkelijk te ontvellen. Ik heb deze tomaten bijvoorbeeld dan ook gebruikt voor het inmaken van deze Spaanse salsa.

De opbrengst is prima, met onderin de plant trossen met gemiddeld 4 tot 5 tomaten per tros, maar vanaf de derde tros gemiddeld 8 tomaten per tros. En deze tomaat was ook één van de laatste die ik heb opgeruimd, de gezonde planten bleven tot ver in september doordragen, en de tomaten scheuren/barsten niet snel.

Ik kon in de kas aan het begin van de 2e week van juli de eerste rijpe tomaat oogsten, en daarmee is ze een middelvroeg ras. Oftewel, prima voor in de kas, en alleen in een mooie zomer, en met zaaien vóór half maart, een kans van slagen in de buitenteelt. Maar daar moet ik wel eerlijk bij zeggen dat het gros van de tomaten in de kas pas wat later in juli (tot en met september) rijpten, ik zou haar wel echt bij voorkeur onder glas telen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine

Dag Diana,
Ben hier bezig met het sorteren van tomatenzaad om morgenvroeg te zaaien. Ik kwam op orange stuffing, maar zo te zien lijkt me dit een tomaat om te vullen en in de oven te steken zodat ze hun vorm behouden zoals bij Striped cavern en lemon tree. Ik probeer deze alvast

Carine p

Dag Diana,
wil je aub mijn e-mail adres verwijderen. Wss heb ik per ongeluk dit vermeld, maar heb absoluut geen zin om mails te ontvangen. Sorry Diana,dit midden in een zaai-periode…..

Con

Hoi Corinne, jij bent vroeg met tomaten zaaien, heb je daar een bepaalde reden voor? Zelf begin ik half maart.

Hier een stukje uit een artikel van het tijdschrift mein schöner garten
Zu spätes Säen der Tomaten verzögert die Ernte
Wenn Sie Ihre Tomaten erst in der zweiten Aprilwoche säen, geht das oft auf Kosten des  Ertrags. Die Pflanzen sind dann zum Pflanztermin noch recht klein und auch entsprechend gefährdeter bei intensiver Sonneneinstrahlung, Trockenheit und anderen Wetterunbilden, die man als Hobbygärtner im Freiland leider kaum beeinflussen kann. Dennoch muss man wissen, dass der Wachstumsvorsprung früh ausgesäter Tomaten gegenüber später 
gesäten Samen je nach Licht und Temperatur im Lauf des Frühlings immer kleiner wird. Das liegt schlichtweg daran, dass die später gesäten Exemplare von Anfang an schneller 
wachsen, weil genügend Licht zur Verfügung steht. Deshalb gilt: Säen Sie Tomatensamen 
lieber etwas später aus.

Carine p

Dag Con,
ik ben idd een weekje vroeger dan andere jaren, maar ik plant ze 4 april reeds in de koude kast en 1 mei buiten. Ik zou ze 5-6-7 maart zaaien, maar op dat moment ga ik al mijn aubergines, paprika’s en pepers verspenen. Dit jaar heb ik echt gespeeld met de variëteiten (veel teveel), zodat ik de plant dagen op vruchtdagen volledig nodig zal hebben om te verspenen. Vergeet ook niet dat ik 1100 km zuidelijker lig dan Nederland. Met de ijsheiligen houd ik geen rekening meer mee, het wordt elk jaar telkens warmer. In februari hebben wij hier tot 18 graden gehad en volle zon. Dit betekent dat het al aardig warm is in de koude kast. Dit belooft weeral deze zomer😔.
ik ben volledig akkoord met jouw tekst, maar volgens mij is de plaats waar je woont ook belangrijk. Ik kan bv in maart geen rucola, spinazie, venkel etc zaaien. Heel veel groenten moet ik in September zaaien, zoniet gaat alles onmiddellijk in bloei.
groetjes
carine

Con

Hoi Carine, ben het helemaal met je eens dat het klimaat waarin je woont een belangrijke factor is. Ik woon aan de grens van Oostenrijk-Italië, dus ook een heel stuk zuidelijker als NL. Misschien zitten wel op dezelfde breedtegraad! Wij hebben hier ook een belachelijke winter gehad (net als afgelopen zomer) veel te warm, in december begonnen o.a. de rozen al uit te lopen en aten we buiten op het terras het leek april. Dan draaide de weerstroming naar meer zuidelijk, wat voor ons altijd slecht is in de winter (slecht weer uit het noorden komt niet over de Alpen) en er kwam sneeuw, heel veel sneeuw, op 1 dag wel 80 cm. De afgelopen weken begon het weer lekker warm te worden met 14 graden en we zagen de sneeuw langzaam verdwijnen en de schade van deze winter werd zichtbaar. De vogels zongen de forsythia knoppen begonnen geel te worden hier een teken dat het “voor voorjaar” er aankomt. Helaas niet dus vannacht weer een pak sneeuw gekregen. Ik ben de sneeuw goed zat.

Maar het is hier ook dat we eigenlijk direct van de winter in de zomer en omgekeerd gaan. Hier spelen de ijsheiligen ook geen rol. Ik let er wel op, planten nog even afdekken of onder het dak halen. Maar echte vorst hebben dan ook niet. Ik heb ook de rucola en wat andere sla soorten in de herfst gezaaid.
Ik plan het zaaien van de tomaten in het weekend van de 24ste maart. Ik heb goede ervaring met het zaaien rond deze tijd van tomaten. Te meer omdat ik binnen niet veel plek heb.

Kijk jij in het boekje van Maria Thun naar het vakje “neigung (duits)” (geen idee wat dat in het nederlands is) de laatste kolom op de linkerpagina?

Heb je gezien dat de aardbeving in de Turkije in deze kolom aangegeven wordt als een dag met “kans op aardbevingen”. Alle storm dagen die we hadden afgelopen maand werden ook in deze kolom aangeven als “kans op storm”. Kras!
Sterkte met al je zaailingen, je hebt flink wat werk voor. Ik hoop gauw buiten aan de slag te kunnen gaan als de sneeuw ons eindelijk verlaten heeft.

Meld je aan voor de nieuwsbrief